logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawigacja CLARION MAP780 - Czy jest sprawna,jak sprawdzić .

7936 19 Lis 2020 18:17 1416 10
REKLAMA
  • #1 19055210
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam. Mam taką nawigację jak w tytule. Nie znam się na tym, a chciał bym sprawdzić czy wszystko z nią jest w porządku.
    Po włączeniu pokazuje mi ekran jak na zdjęciu.
    Nie mam do niej karty pamięci. Jak to uruchomić. Mogę prosić o instrukcje krok po kroku.
    Załączniki:
    • Nawigacja CLARION MAP780 - Czy jest sprawna,jak sprawdzić . 20201119_181320.jpg (1.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19056394
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 739
    Najpierw to poczytaj a pozniej mozesz cos robic w oprogramowaniu urzadzenia.
    Załączniki:
    • MAP670_770_soft_pl,0.pdf (4.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19057150
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    Jakby co ROM do Clariona 780:
    Spoiler:
    http://chomikuj.pl/a_krakow/GPS+nawigacje/Clarion+nawigacja+GPS/Clarion_780
  • REKLAMA
  • #4 19058613
    7936
    Poziom 18  
    zadam64 napisał:
    Najpierw to poczytaj a pozniej mozesz cos robic w oprogramowaniu urzadzenia.

Już to też czytałem,ale o moim zagadnieniu nie znalazłem informacji . To jest instrukcja dla w pełni działającego urządzenia. A u mnie nie działa tak jak powinien.
  • #5 19058802
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    Może to coś pomoże...
    I tak nie działa, co najwyżej "uwali ją na amen"... :cry:
    Załączniki:
    • Odblokowanie i instrukcja instalacji Clarion MAP780.txt (4.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Clarion MAP780.rar (98.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19059961
    7936
    Poziom 18  
    Zapoznam się z każdym postem, i każdym dokumentem.
    Jak już wspomniałem, nie znam się na tych urządzeniach, ale wygląda mi to na zwykły brak systemu Windows.
    Nie wiem czy w tych urządzeniach system wgrywa się do urządzenia bez karty pamięci, czy na kartę pamięci.
    A jeżeli miał by być system na karcie pamięci, to jak go wgrać na kartę. I skąd WinCE 5 pobrać dla tego urządzenia.
  • #7 19060012
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    7936 napisał:
    A jeżeli mial by być system na karcie pamięci, to jak go wgrać na kartę. I skąd wince 5 pobrać dla tego urządzenia.
    Post wyżej podałem wszystko wraz z instrukcją. Skopiować pliki i postępować zgodnie z instrukcją i być może ruszy... Tylko potrzebna jest karta nie większa jak 2 GB sformatowana jako FAT16, rozpakować archiwum i zacząć zgodnie z instrukcją od plików Win CE ROM...
    Jak widać na załączonym zdjęciu urządzenie to jest cały czas w menu serwisowym...
  • REKLAMA
  • #8 19066481
    7936
    Poziom 18  
    wojtek1234321 napisał:
    7936 napisał:
    A jeżeli mial by być system na karcie pamięci, to jak go wgrać na kartę. I skąd wince 5 pobrać dla tego urządzenia.
    Post wyżej podałem wszystko wraz z instrukcją. Skopiować pliki i postępować zgodnie z instrukcją i być może ruszy... Tylko potrzebna jest karta nie większa jak 2 GB sformatowana jako FAT16, rozpakować archiwum i zacząć zgodnie z instrukcją od plików Win CE ROM...
    Jak widać na załączonym zdjęciu urządzenie to jest cały czas w menu serwisowym...

Czy to normalne że jeśli jest w trybie serwisowym, to nie reaguje na przycisk reset?
  • #9 19066564
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    7936 napisał:
    A jeżeli miał by być system na karcie pamięci, to jak go wgrać na kartę.
    Odpowiednie pliki (tzw. ROM) skopiować na kartę (karta odpowiedniej pojemności, zazwyczaj nie większa jak dwa GB, odpowiednio sformatowana, zazwyczaj FAT 16) i w trybie serwisowym wybrać odpowiednią opcję aby urządzenie się zaktualizowało. Jak nie spełnimy odpowiednich warunków update nie wystartuje... WinCE 5, (lub WinCE 6) nie "wgrywa" się na kartę.
    7936 napisał:
    I skąd WinCE 5 pobrać dla tego urządzenia.
    Od producenta urządzenia, lub poszukiwać, może jest gdzieś dostępny ROM...
    Jeszcze jest kwestia odpowiedniego ROM-u dostosowanego do urządzenia. niejednokrotnie takie urządzenia, niby takie same, miały inne płyty główne i ROM był dostosowany do każdej płyty głównej inny i trzeba dobrać odpowiedni...

Dodano po 11 [minuty]:

7936 napisał:
    Czy to normalne że jeśli jest w trybie serwisowym, to nie reaguje na przycisk reset?
    Być może, no bo jeżeli ma uszkodzony system, no to do czego ma się resetować bo systemu tak, jak by nie było?
  • #10 19070264
    7936
    Poziom 18  
    Dziś stała się nie wiarygodna rzecz.
    Nawigacja żyje. I nic nie zrobiłem. Kilka dni poleżała naładowana. Dziś włączyłem, i ku memu zaskoczeniu pokazało się logo Clarion, a potem jej system. Normalnie szok.

Jakaś mapa jest, nawet to działa. Ale słabo.
    I teraz co dalej? Można ją uaktualnić wgrać nową mapę, nawigację?

I jeszcze kwestia odblokowania. Co to właściwie daje, po za tym że na początek uruchomi się system, a nie nawigacja gotowa do pracy?
    Załączniki:
    • Nawigacja CLARION MAP780 - Czy jest sprawna,jak sprawdzić . 20201126_104926.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19070868
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    Odblokowanie to właśnie stworzenie możliwości uruchomienia innego niż fabryczny programu nawigacyjnego, ew. własnego panelu (pulpitu).

Sprzęt raczej stary i nowych programów może nie uciągnąć, ew. darmowy MapFactor Navigator Fee.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada nawigację CLARION MAP780 i chce sprawdzić jej sprawność. Po włączeniu urządzenie wyświetla ekran serwisowy, a użytkownik nie ma karty pamięci. W odpowiedziach zasugerowano, że brak systemu operacyjnego Windows CE może być przyczyną problemów. Użytkownik został poinformowany, że do aktualizacji potrzebna jest karta pamięci o pojemności do 2 GB, sformatowana jako FAT16, oraz odpowiednie pliki ROM. Po kilku dniach nawigacja niespodziewanie zaczęła działać, wyświetlając logo Clarion i system, jednak użytkownik zastanawia się nad możliwością aktualizacji map oraz odblokowania urządzenia, co pozwoliłoby na użycie alternatywnego oprogramowania nawigacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA