logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Utrata koloru na dekoderze Opticum STB HD N1 - możliwe przyczyny

PomidorZaglady 19 Lis 2020 20:08 3543 4
REKLAMA
  • #1 19055510
    PomidorZaglady
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam problem z nagłą utratą koloru na dekoderze Opticum STB HD N1 - po włączeniu obraz zaczął wyświetlać się w czarno-białych odcieniach. Sprawdziłem opcje wyświetlania, ale wszystko wydaje się ustawione OK. Po wymianie na dekoder innego typu wszystko działa sprawnie. Co mogło sprawić taki problem na dekoderach tego typu?
  • REKLAMA
  • #2 19056462
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 196
    Jesli obraz przesylany jest przez hdmi to odepnij i podlacz ponownie przewod. Na scart'ach tez moze wystepowac taki problem, ale to glownie wina dekodera.
  • REKLAMA
  • #3 19063802
    PomidorZaglady
    Poziom 5  
    Sprawdziłem złącze Scart na dekoderze i nie znalazłem przerwy na żadnym styku, ani innych widocznych problemów, więc to chyba niestety nie to. Tak jak pisałem drugi dekoder funkcjonuje poprawnie na tym samym podłączeniu co stary. Niestety nie posiadam żadnego schematu elektrycznego do urządzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19063880
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Trzeba sprawdzić ustawienia dekodera. HDMI-RGB, PAL-NTSC
  • #5 19064088
    PomidorZaglady
    Poziom 5  
    Problemem okazały się ustawienia rozdzielczości - nie mam pojęcia dlaczego ale na niektórych obraz jest kolorowy, a na innych czarno-biały.
REKLAMA