logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po zmianie rozdzielczości jest czarny ekran? OPTICUM Premium Box+.

michuelpo 10 Mar 2023 19:53 1929 10
REKLAMA
  • #1 20479846
    michuelpo
    Poziom 3  
    Witam. Mam mały problem. Kupiłem dziś dekoder, pierwszy lepszy, z Media Expert. Jakiś Opticum Premiumbox+ h.265. Pomijając fakt, że wyszukał mi może z 7 kanałów, podejrzewam że z powodu anteny, bo miałem jakoś 0%. Większy problem pojawił się jednak później. Jako człowiek ciekawski zacząłem przeglądać menu, wszedłem w rozdzielczość, aktualna była 1080p, wiadomo. Totalnie z ciekawości zmieniłem, nagle ekran zrobił się czarny i cześć. Nie reaguje na pilota z wyjątkiem włącz/wyłącz, po czym pojawia się jakieś tam śmieszne tło startowe, potem czarny ekran. Na wyświetlaczu dekodera pokazuje mi cały czas 8000, nic poza tym. Nie działa menu, totalnie nic. Przywrócił bym z chęcią ustawienia fabryczne, niestety nie mam jak. Nie mogę też znaleźć informacji na temat jakiegoś resetu. Byłbym wdzięczny za pomoc, bo niestety nie chce mi się jeździć z pierdołą po sklepach...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20480073
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    michuelpo napisał:
    Jako człowiek ciekawski zacząłem przeglądać menu, wszedłem w rozdzielczość, aktualna była 1080p, wiadomo. Totalnie z ciekawości zmieniłem, nagle ekran zrobił się czarny i cześć. Nie reaguje na pilota z wyjątkiem włącz/wyłącz, po czym pojawia się jakieś tam śmieszne tło startowe, potem czarny ekran.

Na jaką? Czy aby nie na 576i? W tym dekoderze może być tak, że w tej rozdzielczości obraz dostępny jest tylko przez złącze Scart.?
  • REKLAMA
  • #3 20480126
    michuelpo
    Poziom 3  
    Dobra, beka ze mnie. Ten tv mam w sypialni, wiadomo, starszy, byle coś grało. No i po dłuższej konsternacji domyślałem się co tam siedzi. Otóż: ten stary, który mam w sypialni nie "ogarnął" tej rozdzielczości i poprostu przestał wyświetlać cokolwiek. Podłączyłem dekoder w salonie, na smarcie to od razu odpalił. Oczywiście, zmieniłem rozdzielczość na mniejszą, wróciłem do pokoju i działa. Ale serdecznie dziękuję za poradę ;) jeśli jeszcze jest możliwość wyjaśnienia mi czemu mam siłę sygnału między 60-70%, a jakość 0, to czy dlatego wyszukał mi tak mało kanałów? Przewód antenowy mam "zbiorczy", podłączony pod cały blok. I fakt, nie ukrywam że jeszcze jak odbierał mi "stara" tv to gdzie nie gdzie miałem kaszki i wgl jakość kanałów nie była zadowalajaca
  • #4 20480163
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    michuelpo napisał:
    Przewód antenowy mam "zbiorczy", podłączony pod cały blok. I fakt, nie ukrywam że jeszcze jak odbierał mi "stara" tv to gdzie nie gdzie miałem kaszki i wgl jakość kanałów nie była zadowalajaca

Czy aby nie odbierasz analogowej kablówki? Co odbierają sąsiedzi? Do kiedy odbierałeś tą "starą" telewizję? Naziemna tv analogowa została wyłaczona w Polsce przed dziesięcioma laty.
    Jeżeli jest to instalacja zbiorcza umożliwiajaca odbiór NTC, to w pierwszej kolejności do sprawdzenia gniazdo abonenckie i przewód łączący je z odbiornikiem.
  • REKLAMA
  • #5 20480373
    michuelpo
    Poziom 3  
    Czy aby nie odbierasz analogowej kablówki? Co odbierają sąsiedzi? Do kiedy odbierałeś tą "starą" telewizję? Naziemna tv analogowa została wyłaczona w Polsce przed dziesięcioma laty.
    Jeżeli jest to instalacja zbiorcza umożliwiajaca odbiór NTC, to w pierwszej kolejności do sprawdzenia gniazdo abonenckie i przewód łączący je z odbiornikiem.[/quote]

Tak, tą samą. Wiem, analogowa wyłączyli już dawno, teraz odbierało normalnie, może mniej kanałów ale miałem tak koło 15, nie przeszkadzało mi to. A bez dekodera kanały mam do dzisiaj, z tym że normalnie program leci chyba na 3, reszta wyświetla informacje że od 20 marca zmienia się standard itd...
  • #6 20480438
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    To usuń zbędne, przeszukaj jeszcze raz.
  • #7 20480499
    michuelpo
    Poziom 3  
    Ale co zbędne mam usuwać? Teraz szuka mi tylko z dekodera, mam 11 kanałów z czego 5 jest testowych, a gdzieś sprawdzałem że jest niby 38
  • REKLAMA
  • #8 20480567
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Cytat:
    z tym że normalnie program leci chyba na 3, reszta wyświetla informacje że od 20 marca zmienia się standard itd...

Te usuń, są z przed roku.
  • #9 20480678
    michuelpo
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Cytat:
    z tym że normalnie program leci chyba na 3, reszta wyświetla informacje że od 20 marca zmienia się standard itd...

Te usuń, są z przed roku.

Coś to zmieni? Tamte mam zapamiętane w tv, teraz szukam przez tuner
  • Pomocny post
    #10 20481011
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    michuelpo napisał:
    Przewód antenowy mam "zbiorczy", podłączony pod cały blok. I fakt, nie ukrywam że jeszcze jak odbierał mi "stara" tv to gdzie nie gdzie miałem kaszki i wgl jakość kanałów nie była zadowalajaca

Autorze, w bloku macie tv kablową (prawdopodobnie Vectra), która udostępnia jeszcze kanały w formie analogowej.
    Dekoder odbiera ci "jakieś" kanały poprzez sam kabel, który robi za antenę.
    Nie odbiera nic, co nadają w kablówce, ponieważ tam jest format kanałów cyfrowy DVB-C, a twój dekoder odbiera tylko DVB-T, a to całkiem co innego.
    Do dekodera musisz zakupić antenę + kabel koncentryczny + zestaw wtyków - jeśli chcesz odbierać bezpłatnie kanały cyfrowe naziemnie - oczywiście jeszcze musisz umieć to wszystko podłączyć i ustawić. W przeciwnym wypadku oddaj dekoder i wykup cyfrową TV u operatora kablowego dostępnego w bloku (popytaj sąsiadów komu płacą za tv kablową - UPC, Vectra, Multimedia, Inea, Toya, itp.).
    Taka moja rada na odległość.

A na przyszłość pamiętaj o podaniu szczegółów, jeśli chcesz otrzymać właściwą pomoc na forum.
    W tym dziale podaj model odbiornika/ów, jakie posiadasz oraz miejscowość, w której chcesz odbierać kanały.
    Wtedy otrzymasz porady co kupić, jak ustawić, jak podłączyć.

Pozdrawiam
  • #11 20481045
    michuelpo
    Poziom 3  
    clubber84 napisał:
    michuelpo napisał:

Autorze, w bloku macie tv kablową (prawdopodobnie Vectra), która udostępnia jeszcze kanały w formie analogowej.
    Dekoder odbiera ci "jakieś" kanały poprzez sam kabel, który robi za antenę.
    Nie odbiera nic, co nadają w kablówce, ponieważ tam jest format kanałów cyfrowy DVB-C, a twój dekoder odbiera tylko DVB-T, a to całkiem co innego.
    Do dekodera musisz zakupić antenę + kabel koncentryczny + zestaw wtyków - jeśli chcesz odbierać bezpłatnie kanały cyfrowe naziemnie - oczywiście jeszcze musisz umieć to wszystko podłączyć i ustawić. W przeciwnym wypadku oddaj dekoder i wykup cyfrową TV u operatora kablowego dostępnego w bloku (popytaj sąsiadów komu płacą za tv kablową - UPC, Vectra, Multimedia, Inea, Toya, itp.).
    Taka moja rada na odległość.

A na przyszłość pamiętaj o podaniu szczegółów, jeśli chcesz otrzymać właściwą pomoc na forum.
    W tym dziale podaj model odbiornika/ów, jakie posiadasz oraz miejscowość, w której chcesz odbierać kanały.
    Wtedy otrzymasz porady co kupić, jak ustawić, jak podłączyć.

Pozdrawiam

Fakt, trochę pomieszalem, temat był całkowicie inny, sorki :x

Podejrzewałem antenę, pomijając fakt że przechodzi mi przez całe mieszkanie i do tego po drodze są dwa..."trójniki?" 😂😂 Do tego idzie pod panelami, więc nie wiem czy jest sens się z nią pierdzielisz czy poprostu nie pojechać i nie kupić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z dekoderem Opticum Premium Box+ po zmianie rozdzielczości na wyższą, co spowodowało czarny ekran. Po podłączeniu dekodera do innego telewizora, problem zniknął, co sugeruje, że starszy telewizor nie obsługiwał nowej rozdzielczości. Użytkownik zadał pytanie o niski poziom jakości sygnału, mimo że siła sygnału wynosiła 60-70%, co mogło wpłynąć na liczbę wyszukanych kanałów. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie instalacji antenowej oraz możliwość odbioru kanałów cyfrowych, a także wskazano na różnice między formatami DVB-T i DVB-C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA