logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne łączenie paneli PV - obrót o 180 stopni czy łączenie z ukosa?

przemekwin 23 Lis 2020 09:54 2283 9
REKLAMA
  • #1 19062689
    przemekwin
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Mam prośbę o sprawdzenie, czy dobrze myślę i robię łącząc panele PV jak na załączonym rysunku.

Panele są połączone w dwa stringi wierszami.
    W co drugiej kolumnie panele są obrócone o 180 stopni. Gdybym nie obrócił nie starczyło by mi kabla który jest przy panelach i musiałbym łączyć z ukosa panele ze sobą jak na rysunku 2. Wydaje mnie się, że połączenie gdzie przewody będą łączyły się jak na pierwszym obrazku jest lepsze, ale może się mylę.

Proszę o odpowiedź, który sposób łączenia będzie lepszy jeśli chodzi o powstawanie pętli indukcyjnej?

Poniżej sposób łączenia 2.

• REKLAMA
  • #2 19062714
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    przemekwin napisał:
    który sposób łączenia będzie lepszy jeśli chodzi o powstawanie pętli indukcyjnej?

W obu przypadkach nie ma to najmniejszego znaczenia bo to obwód prądu stałego i tutaj się indukcyjnością nie przejmujemy. Co oczywiście nie znaczy że jej nie ma.
    Przykład drugi jest jedynie bardziej estetyczny. Ale jak działa i jest poprawnie zrobione to może być i pierwszy.
  • REKLAMA
  • #3 19062758
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Lepiej jest tak:
    Patrz tylko na grube kreski. Jeśli masz to podzielone na dwa stringi to w zasadzie podobnie.
  • #4 19062763
    moze-byc
    Poziom 29  
    wello napisał:
    Lepiej jest tak:

No teraz to żeś dowalił. Gratuluję, bardziej się tego zj...epsuć nie dało.
  • REKLAMA
  • #5 19062860
    przemekwin
    Poziom 2  
    moze-byc napisał:
    wello napisał:
    Lepiej jest tak:

No teraz to żeś dowalił. Gratuluję, bardziej się tego zj...epsuć nie dało.

Dlaczego uważasz, że jest to źle zrobione? Ja uważam, że jest OK. Minus w tej metodzie Wello widzę taki, że pójdzie więcej przewodu + kilka par więcej końcówek MC4
  • #6 19062923
    wello
    Poziom 20  
    Kolego moze-byc, Ty zacytowałeś mnie, więc i ja zacytuję Ciebie:
    moze-byc napisał:
    W obu przypadkach nie ma to najmniejszego znaczenia bo to obwód prądu stałego i tutaj się indukcyjnością nie przejmujemy.

Po tym cytacie w zasadzie już wiemy, że w temacie fotowoltaiki nie powinieneś się więcej wypowiadać.
    Dopełniając jednak moją wypowiedź, powiedz co takiego zj...epsutego jest w mojej propozycji?
  • #7 19063015
    przemekwin
    Poziom 2  
    Wello dlaczego uważasz, że Twój sposób jest lepszy od mojego z pierwszego rysunku? Czy może po prostu jest równoważny?
    Nie zrozum mnie źle, że koniecznie chcę postawić na swoim.
  • #8 19063185
    moze-byc
    Poziom 29  
    wello napisał:
    Dopełniając jednak moją wypowiedź, powiedz co takiego zj...epsutego jest w mojej propozycji?

Bo poradziłeś autorowi połączenie 20 paneli w string zamiast oryginalnych 10-ciu, bez wiedzy jaki kontroler/falownik będzie z tym pracował, narażając go na uszkodzenie z powodu zbyt wysokiego napięcia na wejściu.
  • REKLAMA
  • #9 19063219
    wello
    Poziom 20  
    A to co:
    wello napisał:
    Jeśli masz to podzielone na dwa stringi to w zasadzie podobnie.

?
  • #10 19829179
    rwojtiuk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A można tak? nie prościej? Optymalne łączenie paneli PV - obrót o 180 stopni czy łączenie z ukosa?
    Zastanawiam się czy nie połączyć tego w jeden string.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat optymalnego łączenia paneli fotowoltaicznych (PV) w kontekście ich orientacji i sposobu połączenia. Użytkownik zapytał o efektywność połączenia paneli w dwóch stringach, gdzie w co drugiej kolumnie panele są obrócone o 180 stopni, w porównaniu do połączenia z ukosa. Odpowiedzi wskazują, że w obwodach prądu stałego indukcyjność nie ma znaczenia, a estetyka połączenia może być jedynym czynnikiem różnicującym. Pojawiły się również sugestie dotyczące zmiany liczby paneli w stringach oraz obawy o potencjalne uszkodzenia związane z niewłaściwym napięciem. Użytkownicy wymienili różne metody połączeń, w tym propozycje łączenia w jeden string.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA