Witam.
Mam pytanie do osób z wiedzą na temat instalacji PV.
Będzie instalacja off-grid.
Inwerter podłączony do sieci z możliwością ładowania akumulatorów, by w razie braku mocy z paneli, dobierał pozostałą energię z sieci lub z akumulatorów.
Jest kilka inwerterów o podobnych parametrach, ale jeszcze nie wiadomo jaki to będzie model.
Ale do rzeczy.
Mając 6 paneli o parametrach:
– napięcie obwodu otwartego – 41,55V
Napięcie przy mocy maksymalnej – 34,15V
Prąd przy mocy maksymalnej – 13,47A
Odległość między panelami, a inwerterem ok.45m.
Wiem, że trochę dużo i dlatego mam pytanie. Która opcja jest lepsza i można uzyskać większą wydajność?
Czy lepiej połączyć panele szeregowo i uzyskać 204,9V i zastosować Inwerter, który ma maksymalne napięcie obwodu otwartego panelu fotowoltaicznego: 450 VDC
Zakres napięcia pracy MPPT: 120 ~ 450VDC
Czy też, połączyć szeregowo 3 sztuki i kolejne 3 sztuki też szeregowo, a te dwa stringi połączyć równolegle i uzyskać 102,45V. Dopiero to podłączyć do inwertera, którego obwód wejściowy ma parametry
Maksymalne napięcie obwodu otwartego: PV 145VDC
Zakres napięcia MPPT PV: 30 ~ 120VDC
A może to bez znaczenia?
Wiem, że przy tej drugiej opcji, trzeba trochę grubszy przewód łączący panele z inwerterem, by straty nie były za duże.
Czy taki inwerter pracuje i daje napięcie na wyjściu, tylko wtedy gdy napięcie wejściowe z PV jest w jego zakresie napięcia pracy MPPT?
Proszę o podpowiedź.
Dziękuję i pozdrawiaM.
Mam pytanie do osób z wiedzą na temat instalacji PV.
Będzie instalacja off-grid.
Inwerter podłączony do sieci z możliwością ładowania akumulatorów, by w razie braku mocy z paneli, dobierał pozostałą energię z sieci lub z akumulatorów.
Jest kilka inwerterów o podobnych parametrach, ale jeszcze nie wiadomo jaki to będzie model.
Ale do rzeczy.
Mając 6 paneli o parametrach:
– napięcie obwodu otwartego – 41,55V
Napięcie przy mocy maksymalnej – 34,15V
Prąd przy mocy maksymalnej – 13,47A
Odległość między panelami, a inwerterem ok.45m.
Wiem, że trochę dużo i dlatego mam pytanie. Która opcja jest lepsza i można uzyskać większą wydajność?
Czy lepiej połączyć panele szeregowo i uzyskać 204,9V i zastosować Inwerter, który ma maksymalne napięcie obwodu otwartego panelu fotowoltaicznego: 450 VDC
Zakres napięcia pracy MPPT: 120 ~ 450VDC
Czy też, połączyć szeregowo 3 sztuki i kolejne 3 sztuki też szeregowo, a te dwa stringi połączyć równolegle i uzyskać 102,45V. Dopiero to podłączyć do inwertera, którego obwód wejściowy ma parametry
Maksymalne napięcie obwodu otwartego: PV 145VDC
Zakres napięcia MPPT PV: 30 ~ 120VDC
A może to bez znaczenia?
Wiem, że przy tej drugiej opcji, trzeba trochę grubszy przewód łączący panele z inwerterem, by straty nie były za duże.
Czy taki inwerter pracuje i daje napięcie na wyjściu, tylko wtedy gdy napięcie wejściowe z PV jest w jego zakresie napięcia pracy MPPT?
Proszę o podpowiedź.
Dziękuję i pozdrawiaM.