logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć pętli indukcyjnej w szeregowym połączeniu paneli PV?

smootny 13 Kwi 2024 15:50 1509 10
REKLAMA
  • #1 21043899
    smootny
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam
    Proszę o opinię w jaki sposób połączyć poniżej wskazane panele ( całość 1 string) , aby uniknąć powstania / zminimalizować powstanie pętli indukcyjnej.
    Panele są już zamontowane w powyższej konfiguracji, więc nie mam za bardzo możliwości zmiany ich położenia.
    Z góry dzięki za każde słowo.

Diagram przedstawiający układ szesnastu paneli w czterech rzędach.

Dodano po 50 [minuty]:

Czy poniższy sposób będzie prawidłowy ?

Schemat połączenia paneli z czerwonymi liniami pokazującymi okablowanie.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy ten byłby lepszy ?

Schemat połączeń paneli z zaznaczonymi dwoma sposobami okablowania.
  • REKLAMA
  • #3 21043990
    smootny
    Poziom 18  
    prosiak_wej napisał:
    Wiesz, że w pierwszym przykładzie masz 16 paneli zwartych i brak ciągłości w szeregu?

Czy przy prądzie stałym rozważanie pętli indukcyjnej ma zastosowanie?

W którym miejscu jest zwarcie i brak ciągłości (źle narysowałem jeden kolor odcinka, już jest to poprawione) ? ??
  • REKLAMA
  • #4 21043997
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    smootny napisał:
    W którym miejscu jest zwarcie i brak ciągłości ? ??

W załączniku pokazałem.
    Załączniki:
    • Panele zwarcia i braki łaczności obwodu..pdf (59.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21044000
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Poprawka wykazu.
    Załączniki:
    • Panele zwarcia i braki łaczności obwodu..pdf (62.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21044001
    smootny
    Poziom 18  
    Faktycznie, masz rację. Poprawiłem błąd.
    Wracając do tematu - który z powyższych połączeń będzie "bardziejszy" ?
    Chyba, że obydwa są nadal do poprawy..

Dodano po 25 [minuty]:

Jest jeszcze taki pomysł.

Schemat ułożenia przewodów w siatce z szarymi prostokątami i czerwonymi oraz czarnymi liniami.
  • #7 21044069
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    smootny napisał:
    Faktycznie, masz rację. Poprawiłem błąd.
    Chyba, że obydwa są nadal do poprawy..

Dodano po 25 [minuty]:

Jest jeszcze taki pomysł.

Schemat ułożenia przewodów w siatce z szarymi prostokątami i czerwonymi oraz czarnymi liniami.

Nie ma bardziejszego , prowadź przewody razem blisko siebie i będzie ok. Układać możesz tak jak na rys. Cała ta pętla ma znaczenie w przypadku pobliskiego wyładowania atmosferycznego aby w instalacji na pewnym odcinku, nie wyidukowało się zbyt wysokie napięcie
  • #8 21045132
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    smootny napisał:

Oba są dobre. Teoretycznie powinieneś poprowadzić przewody max. blisko siebie. Ale z teoriami różnie bywa, ja w swojej instalacji mam pętle jak diabli, wyładowań koło domu było już dziesiątki, a nic się nie stało. SPD żyją, moduły i falownik też ;-). Oczywiście tak mam u siebie, klientom robię zgodnie ze sztuką, żeby w razie W mieć chroniony tyłek.
    A jak piorun walnie bezpośrednio w Twój dach to żadne SPD, kable blisko siebie itp. i tak nic nie pomogą i prawdopodobnie będziesz wymieniał trochę sprzętu ;-)
  • #9 21045145
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    A jak długie są kable przy panelach ? Jak są wystarczająco długie to można łączyć co drugi panel i niepotrzebny jest wtedy ten długi przewód z końca stringu.
    Są wtedy oszczedności na przewodzie i spadku napięcia na nim.
    Diagram połączeń paneli fotowoltaicznych z różnokolorowymi kablami.
  • REKLAMA
  • #10 21239105
    kokochannel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam prośbę o ocenę, czy to połączenie paneli, które jest u mnie zastosowane, jest bardzo złe, jeżeli chodzi o pętle i koniecznie do poprawy Schemat połączenia przewodów z modułami, oznaczenia MC4 i dolny profil. czy ujdzie. Pozdrawiam
  • #11 21240895
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    kokochannel napisał:
    Witam
    Mam prośbę o ocenę, czy to połączenie paneli, które jest u mnie zastosowane, jest bardzo złe, jeżeli chodzi o pętle i koniecznie do poprawy Schemat połączenia przewodów z modułami, oznaczenia MC4 i dolny profil. czy ujdzie. Pozdrawiam

Jest normalne :-). Ja tak właśnie układam przewody, czyli do dolnego profila łapię "końcowy", a połączenia modułów spinam i przyczepiam do dolnej krawędzi ramy.
    Nie demonizujmy pętli ;-). Jakoś nikt nie pisze o wpływie samej tafli modułu, a w końcu to 2 m2 krzemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem unikania pętli indukcyjnej w szeregowych połączeniach paneli fotowoltaicznych (PV). Użytkownik zapytał o najlepsze metody połączenia paneli, aby zminimalizować ryzyko powstania pętli indukcyjnej, przy czym panele były już zamontowane. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest prowadzenie przewodów blisko siebie oraz unikanie długich odcinków. Uczestnicy podkreślili, że w przypadku wyładowań atmosferycznych, pętle mogą mieć znaczenie, ale w praktyce wiele instalacji działa pomyślnie mimo ich obecności. Zasugerowano również, że można łączyć co drugi panel, co może przynieść oszczędności na przewodach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA