logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartość wymiany uszkodzonych kondensatorów w zasilaczu ATX - pytanie o efektywność

panjarek 24 Lis 2020 16:59 1581 7
REKLAMA
  • #1 19066069
    panjarek
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Cześć.
    Dostałem niesprawny zasilacz ATX.
    Otworzyłem go i ma uszkodzone prawie wszystkie kondensatory.
    Proszę powiedzcie mi czy warto je wymienić i zasilacz powinien działać czy przyczyna raczej jest inna a uszkodzone kondensatory jego skutkiem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19066147
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2031
    Witam,
    Nie zgodze sie z poprzednikiem jezli jest prawda ze masz spalone wszystkie kondensatory (zapewne chodzi ci o elektrolityczne, po nich to widac najlatwiej) to zapewne padla spora czesc elektroniki sterujacej bo niby skad pojawilo sie to przepiecie, obejzyj tranzystory mocy, diody mocy, bezpieczniki itd. Ja bym tego nie wlaczal do sieci bez zabezpieczenia.
    Inna sprawa to "wyschniete/cieknace" kondensatory elektrolityczne. byc moze koledze o to wlasnie chodzi, wymiana ich moze ozywic zasilacz ale kondensatory bez objawowe tez moga byc uszkodzone i beda wplywaly na stabilnosc pracy oraz skoro wszystkie kondensatory sa uszkodzone to jest to wytwor zasilaczo podobny niskiej klasy i szkoda sie w to bawic bo montaz tego w komputerze skonczy sie duzo wiekszymi szkodami.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19066670
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Może się kolega nie zgadzać, robiłem kilka z wystrzelonymi elektrolitami: w konsekwencji braku odpowiednich napięć na zasilaczu nie jest wystawiany PG co w konsekwencji nie powoduje zbyt niskie napięcia na wyjściu ze względu na przerost napięć na jednej z 3,3V 5v, 12v w konsekwencji zamyka generacje w układzie PWM, praktycznie wymieniałem elektrolity i zasilacz startował poprawnie :) na szczęście dla PC zasilacze impulsowe są bardziej bezpieczne w porównaniu gdyby był transformatorowy 50Hz, przypadki padanie elementów typu diody, tranzystory padały w przypadkach zwarć wyjścia napięcia 3,5,12v. To z mojej praktycznej obserwacji, Może kolega ma inne :)
  • #6 19067772
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie chce sie z kolega spierac, sadze ze niejasnosc wynika z bledu opisowego wykonanego przez autora.
    Skoro: "Otworzyłem go i ma spalone prawie wszystkie kondensatory. " to:
    - nie wykluczone ze spalony jest glowny kondensator na 400V a to juz nie zabawa i cala pierwotna strona jest do wymiany.
    - skoro wiekszosc jest spalona to bylo znaczace przepiecie i na 99% kondensatory to "czubek gory lodowej".
    - nie wiadomo czy chodzi o "elektrolity" czy ogolnie o rozne/wszystkie kondensatory - w drugim przypadku = trup
    - nie wiadomo czy kondensatory ulegly "spaleniu" czy to objaw wychniecia/wyciekow.
    Calosc nie zmienia faktu ze nawet jezeli to "wyschniecie elektrolitow" to reanimacja tego czegos jest bez sensu, widac ze zmontowany zostal z przypadkowych czesci i ryzyko powtorki problemu jest bardzo duze.
    Pozdrawiam

[/quote]
  • REKLAMA
  • #8 19071657
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    no to badz precyzyjny i popraw tytol postu bo to nie prawada ze masz spalone kondensatory.
    W takim wypadku na 90% wymiana ich powinna ozywic zasilacz, ale zauwaz ze te zniewidocznymi objawami tez moga byc uszkodzone skore duzo kondensatorow ma takie objawy. Nie mniej zasilacz slabej jakosci.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany uszkodzonych kondensatorów w zasilaczu ATX, który ma spuchnięte kondensatory elektrolityczne o pojemności 2200-3300uF i napięciu 6,3-16V. Odpowiedzi wskazują, że wymiana kondensatorów może przywrócić zasilacz do działania, ale istnieje ryzyko, że inne elementy, takie jak tranzystory mocy czy diody, również mogły ulec uszkodzeniu w wyniku przepięcia. Wskazano, że zasilacze niskiej jakości mogą być bardziej podatne na awarie, a wymiana kondensatorów nie zawsze gwarantuje pełną funkcjonalność. Użytkownik został ostrzeżony przed podłączeniem zasilacza do komputera bez wcześniejszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA