logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 8 partycja "nieprzydzielona" w DMDE widać wszystkie pliki

k0sa 24 Lis 2020 23:25 954 20
REKLAMA
  • #1 19067287
    k0sa

Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,
    czy mógłby mi ktoś pomóc z partycja "nieprzydzieloną"?
    W DMDE widać wszystkie pliki katalogi, ale Windows jej nie widzi :-(

Chodzi mi tylko o partycje SYSTEM ok.112GB w NTFS.
    Reszta jest OK, tzn. druga ponad 340GB jest szyfrowana, więc może ją dziwnie pokazywać :-) Ona jest dobra!
    Kolejna (trzecia) ponad 480GB jest też OK, tylko ta pierwsza SYSTEM coś po "blue screen" nie chce działać.

Z góry dziękuję za pomoc!

Windows 8 partycja "nieprzydzielona" w DMDE widać wszystkie pliki
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
    Braci Wieniawskich 1/27, Lublin, 20-844 | Strona WWW: www.SEVENTI.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19067472
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    VBR zaczyna się na LBA: 0 i jest nadpisany tablicą partycji.

Okno Partycje [Zamknij] a w głównym Narzędzia -> Kopiuj sektory i zaznacz znalezioną SYSTEM (zakres LBA: 0 ... 218308984) do pliku na jakiś wolumin.

Obraz zamontuj np. w https://www.osforensics.com/tools/mount-disk-images.html i zobacz czy z danymi wszystko OK (zapuść chkdsk w trybie do odczytu).
    Jak tak to z poziomu Zarządzanie dyskami załóż na początku dysku part. i skopiuj tam dane z obrazu.

Jak "SYSTEM" była part. systemową (w tle widać folder \Windows) to ją uaktywnij; zregeneruj kod MBR (np. poleceniem bootsect) i zregeneruj mag. rozruchu BCD (poleceniem bcdboot)

BTW: modelu dysku nie widać
  • #3 19067915
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Pokaż, jak wygląda LBA0 i LBA2048 w hex-edytorze. Tak - podaj model dysku, bo taka sztuczka nie powinna była się wydarzyć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 19068067
    mati211p
    Ocena: 1131
    Ewentualnie zrobić obraz i skopiować na dysk ponownie począwszy od nieco późniejszego sektora.
  • #5 19068297
    kaleron

Tak - mamy ponad trzy tysiące sektorów odstępu, gdzie możemy tę patycję przesunąć. Najprawdopodobniej powinna się zaczynać w 2048. Sądzę, że można to poustawiać tak, jak było posługując się kopią partycji do pliku obrazu i wrzucając potem ten plik na dysk.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19068452
    k0sa

Poziom 12  
    kaleron napisał:
    Pokaż, jak wygląda LBA0 i LBA2048 w hex-edytorze. Tak - podaj model dysku, bo taka sztuczka nie powinna była się wydarzyć.

Wysyłam model dysku:

Nie mam teraz HEX edytora, gdyż jest na tym dysku :-(
    Przesłałem zrzut pierwszych 2048 zrobiony w DMDE.
    Nie ma w nim informacji, o które Pan pyta?

Co się stało? Podłączone urządzenie do portu USB -> zwarcie -> blue screen -> laptop się nie podniósł -> naprawa zasilania itd. itp. -> działa i uruchomił się, ale jednej partycji nie widać -> Windows uznał, że potrzebny jest ponowny rozruch -> podczas tej operacji (ponownego rozruchu) skanowanie dysku dość długie, powiedzmy 15min -> nadal nie ma partycji SYSTEM -> szukam pomocy na ELEKTRODZIE :-)

Tak to wygląda w skrócie, robię backup zgodnie z zaleceniami i sprawdzę co z niego wyszło. Są na tej partycji ważne dane, więc muszę to jakoś odzyskać :-(

ps. Gwoli wyjaśnienia: tak to partycja systemowa, ALE NIE z tego laptopa tylko STAREGO. "Nowy" laptop ma dysk SSD jako główny i na nim pracuje, natomiast dysk 1TB z którym jest problem jest ze starego laptopa, także Windows na tej partycji systemowej SYSTEM już nie funkcjonuje i nie jest odpalany i nie ma takiej potrzeby. Został on włożony do nowego laptopa jako zastępca napędu DVD (niepotrzebne) do kieszeni. Są na nim ważne programy, sterowniki, dokumenty, różne dane - dlatego to tak zostało jak zostało, brak czasu na ogarnięcie tego wszystkiego. Stąd dwa dyski (SSD i 1TB) oraz "niby" dwa systemy :-)

ps2. Chyba że serwisant, który naprawiał mi laptop, odpalił go nie z tego dysku tzn. uruchomił go z 1TB, a nie z SSD. System się nie podniósł, bo nie jest z tego sprzętu i stąd taki bajzel? To HP ProBook. Nie wiem, nie mam pojęcia jak to się stało, ale dostęp do tej partycji jest sporadyczny, ale jest bardzo ważny.
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • REKLAMA
  • #7 19068481
    kaleron

ST1000LM035 - SMR - mógł się pomylić podsystem translacji. Pomysł z kopią do pliku i wrzuceniem obrazu we właściwe miejsce dysku nadal aktualny, ale musimy brać pod uwagę ryzyko destabilizacji tej partycji lub innych problemów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #8 19068496
    k0sa

Poziom 12  
    kaleron napisał:
    ST1000LM035 - SMR - mógł się pomylić podsystem translacji. Pomysł z kopią do pliku i wrzuceniem obrazu we właściwe miejsce dysku nadal aktualny, ale musimy brać pod uwagę ryzyko destabilizacji tej partycji lub innych problemów.

Dobrze, kopię wykonuję. Aktualnie 30%. Następnie podmontuję i sprawdzę czy "wszystko" jest OK, bo "wszystkiego" nie sprawdzę. Wyjdzie w praniu. W takim razie odezwę się po tej operacji z prośbą co zrobić dalej z tymi danymi.

Jak to się mogło stać? Opis sytuacji powyżej, edytowałem post. Dysk ma 100% żywotności, jest jak nówka :-(
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • #9 19068529
    kaleron

Technoligia SMR polega na takim zagęszczeniu ścieżek, że kolejna częściowo nadpisuje poprzednią. Głowica odczytująca jest w stanie odczytać taką przykrojoną ścieżkę, ale gdyby głowica zapisująca próbowała ją przemagnesować, posiałaby polem trochę za szeroko uszkadzając dane na sąsiednich ściezkach. Dlatego nie mozemy swobodnie nadpisać dowolnego sektora. Żeby uniknąć koniecznosci przepisywania całej powierzchni talerza za każdym razem, kiedy chcemy zmienić zawartość jednego sektora ścieżki SMR grupuje się w strefy. Ale nawet ograniczenie konieczności przepisywania przy zmianie zawartości sektora do relatywnie niewielkiej strefy i tak niemiłosiernie wydłużałoby czasy zapisu. Dlatego dane buforuje się w obszarze konwencjonalnego zapisu - Media Cache. Wtedy zapis napływającego strumienia danych jest w miarę sprawny, a sektory z Media Cache we własciwe miejsca są przepisywane w spokojniejszej chwlili. Oznacza to, że w jakimś czasie mamy dwa warianty tego samego sektora: - przestarzały w strefie SMR i aktualny w Media Cache. Oczywiście kiedy chcesz przeczytać zawartość, powinieneś ją dostać w aktualnej wersji. Między innymi nad tym czuwa translator, który sprawdza, czy na żądanie odczytania tego sektora powinien odpowiedzieć zawartością właściwego sektora z określonej ścieżki na określonej powierzchni, czy też sięgnąć do Madia Cache. Jeśli coś pójdzie nie tak - mozesz dostać inną zawartość, niż powinieneś. Jeśli dotyczy to metadanych - może Ci się rozjechać struktura logiczna, możesz zgubić partycję itp.

100 % żywotności w ogóle nie robi na mnie wrażenia. W tych dyskach krytyczne błędy pojawiły się na etapie projektowania, a wszelkie niedociągnięcia wykonawcze i problemy eksploatacyjne jedynie pozwalają te wady dostrzec szybciej i wyraźniej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 19068752
    k0sa

Poziom 12  
    Udało mi się zrobić kopię danych, podmontować i wszystko wygląda OK :-)
    Co teraz z tym zrobić?
    Na razie jestem szczęśliwy :-)
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • #11 19068762
    kaleron

Jakbyś tak pokazał boot-record tej partycji, to moglibyśmy spróbować ją umieścić dokładnie tam, gdzie powinna być.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 19068796
    k0sa

Poziom 12  
    Pokaże, nie ma problemu. Tylko nie wiem jak? Prosisz mnie o zrzut, a ja nie wiem jak go wykonać, chociaż jestem pełen chęci :-)
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • #13 19068804
    kaleron

Powinien być w pierwszym sektorze partycji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #14 19068848
    mati211p
    Nawet nie musisz załączać sektora kliknij z okna partycje raz na tą systemową partycję i po lewej stronie będą informacje z boot sektora, między innymi ta szukana w wartości hidden sectors.
  • #15 19068938
    k0sa

Poziom 12  
    mati211p napisał:
    Nawet nie musisz załączać sektora kliknij z okna partycje raz na tą systemową partycję i po lewej stronie będą informacje z boot sektora, między innymi ta szukana w wartości hidden sectors.

Dodano po 1 [minuty]:

kaleron napisał:
    Powinien być w pierwszym sektorze partycji.

W pierwszym poście zamieszczałem zrzut od 0 do 2048 zrzut.
    Nie wiem czy o to chodzi :-/

Jeżeli chodzi o MBR to wrzuciłem go w pierwszym poście, ten zrzut 2048.
    Czy mam go ponownie zrobić - same 512 bajtów?
    Zepsuła się po prostu tablica partycji, tego się domyślam. Jednak nie chcę tego naprawiać jakimiś "magicznymi" programami. Nie na tym etapie. Chociaż back-up już posiadam :-)
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • #16 19070364
    kaleron

Hidden sectors i total sectors masz wyzerowane. Moim zdaniem możesz spróbować wstawić tę partycję od LBA2048 i dopasować do tego pozostałe wartości. Partycja powinna się zmieścić przed kolejnymi. Bo rozumiem, że klona stanu wyjsciowego na wszelki wypadek masz?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #17 19070577
    k0sa

Poziom 12  
    Mam kopię. Czyli nie da się naprawić tej tablicy partycji? Nie wiem czy jest sens jej przesuwania, gdyż ta operacja może trochę trwać.
    Czy nie lepiej by było stworzyć ją od nową i przywrócić wszystkie dane z image, który zrobiłem?
    W sensie: czy nie jest to szybsze i prostsze?
    Nie wiem jak przesunąć tą partycję tzn. w czym (program) oraz ile by to trwało.
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • Pomocny post
    #18 19070684
    kaleron

Możesz tak spróbować - będzie trwało porównywalnie, ale od strony wykonania może być prostsze.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • Pomocny post
    #19 19070753
    mati211p
    Przesunięcie partycji będzie trwało ok. 30 minut. Skopiowanie wszystkiego z kopii po jej zamontowaniu pewnie podobnie lecz może się okazać, że coś pominiesz przez brak uprawnień. I tak co do ścisłości. Tablica nie jest uszkodzona. Przesunięcie partycji polega na skopiowaniu odwrotnym przez np. DMDE obrazu na dysk z podaniem innego (nowego) sektora startowego, ale takiego, by nie nadpisać innych danych.
  • #20 19074234
    k0sa

Poziom 12  
    Dane odzyskałem, w sensie przywróciłem sobie je z wykonanej kopii tej utraconej partycji. Pomogły mi w tym ww. programy. Z kopiowaniem plików nie miałem problemów: poradziłem sobie z uprawnieniami systemowymi. Temat zamykam. Dziękuję wszystkim za pomoc!
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski
  • #21 19074238
    k0sa

Poziom 12  
    Dane odzyskałem, w sensie przywróciłem sobie je z wykonanej kopii tej utraconej partycji. Pomogły mi w tym ww. programy. Z kopiowaniem plików nie miałem problemów: poradziłem sobie z uprawnieniami systemowymi. Temat zamykam. Dziękuję wszystkim za pomoc!

Dodano po 3 [minuty]:

Odzyskałem i przywróciłem dane z utraconej partycji.
    Konto firmowe:
    LIBERTI Michał Kosowski

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z partycją "nieprzydzieloną" na dysku, która nie jest widoczna w systemie Windows, mimo że DMDE pokazuje wszystkie pliki. Partycja SYSTEM o pojemności około 112GB w NTFS przestała działać po wystąpieniu "blue screen". Użytkownik otrzymał porady dotyczące regeneracji MBR, przeszukiwania sektorów oraz tworzenia kopii zapasowej danych. Po wykonaniu kopii danych, użytkownik zdołał przywrócić utracone pliki, korzystając z programów do odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA