kaleron napisał: Pokaż, jak wygląda LBA0 i LBA2048 w hex-edytorze. Tak - podaj model dysku, bo taka sztuczka nie powinna była się wydarzyć.
Wysyłam model dysku:
Nie mam teraz HEX edytora, gdyż jest na tym dysku
Przesłałem zrzut pierwszych 2048 zrobiony w DMDE.
Nie ma w nim informacji, o które Pan pyta?
Co się stało? Podłączone urządzenie do portu USB -> zwarcie -> blue screen -> laptop się nie podniósł -> naprawa zasilania itd. itp. -> działa i uruchomił się, ale jednej partycji nie widać -> Windows uznał, że potrzebny jest ponowny rozruch -> podczas tej operacji (ponownego rozruchu) skanowanie dysku dość długie, powiedzmy 15min -> nadal nie ma partycji SYSTEM -> szukam pomocy na ELEKTRODZIE
Tak to wygląda w skrócie, robię backup zgodnie z zaleceniami i sprawdzę co z niego wyszło. Są na tej partycji ważne dane, więc muszę to jakoś odzyskać
ps. Gwoli wyjaśnienia: tak to partycja systemowa, ALE NIE z tego laptopa tylko STAREGO. "Nowy" laptop ma dysk SSD jako główny i na nim pracuje, natomiast dysk 1TB z którym jest problem jest ze starego laptopa, także Windows na tej partycji systemowej SYSTEM już nie funkcjonuje i nie jest odpalany i nie ma takiej potrzeby. Został on włożony do nowego laptopa jako zastępca napędu DVD (niepotrzebne) do kieszeni. Są na nim ważne programy, sterowniki, dokumenty, różne dane - dlatego to tak zostało jak zostało, brak czasu na ogarnięcie tego wszystkiego. Stąd dwa dyski (SSD i 1TB) oraz "niby" dwa systemy
ps2. Chyba że serwisant, który naprawiał mi laptop, odpalił go nie z tego dysku tzn. uruchomił go z 1TB, a nie z SSD. System się nie podniósł, bo nie jest z tego sprzętu i stąd taki bajzel? To HP ProBook. Nie wiem, nie mam pojęcia jak to się stało, ale dostęp do tej partycji jest sporadyczny, ale jest bardzo ważny.