logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieprawidłowe działanie elektrozamka symetrycznego z blokadą i pamięcią - kierunek kabli

IXerPL 25 Lis 2020 18:49 1113 4
REKLAMA
  • #1 19068994
    IXerPL
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć. Mam problem z elektrozamkiem (symetryczny z blokadą i pamięcią). Działa on tylko wtedy, gdy jest w pozycji, gdzie kable idą od góry, natomiast kiedy idą od dołu, on nie włącza się (lecz słychać w nim pstryknięcie). Ten model powinien działać w tej jak i tej drugiej pozycji. Prąd do niego idzie odpowiedni, lecz gdy go podłącze do zasilacza na krótko w domu, to wtedy działa dobrze. Co mam zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 19069004
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Miałem taki sam przypadek. Powodem okazało się to, że montażysta przyciął przewody zamkiem, bo na siłę je wyginał. Powodowało to zwarcie.

Po ucięciu uszkodzengo przewodu wszystko gra.
  • REKLAMA
  • #3 19069017
    IXerPL
    Poziom 4  
    Sprawdziłem to na 2 kablach (cieńszym i grubszym) i ta sama sytuacja. Również mam 2 elektrozamki i oba tak samo działają więc wadliwy elektrozamek raczej odpada.

Dodano po 9 [minuty]:

pragnę też zauważyć, że z zasilacza idzie 13V (preferowany zasilacz din) do wideodomofonu w domu 50 metrowym kablem 1,5 mm i przy nim jest już 12,5V. Natomiast zasilanie do dzwonka na zewnątrz idzie z powrotem skrętką (czyli ok 0,5 mm) i tam już jest 10V. Przy elektrozamku podpiętymi przewodem 3 metrowym 1,5 mm jest już 8,5 V. Nie wiem dlaczego tak jest.
    Jak mówiłem powinien pracować w oby dwóch pozycjach, a pracuje w tylko jednej, więc zwarcie wykluczamy. Ale zaczep jest nisko prądowy, więc i tak powinien działać w tej pozycji. Nawet działał, tylko nagle przestał.
  • REKLAMA
  • #4 19069378
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    IXerPL napisał:

pragnę też zauważyć, że z zasilacza idzie 13V (preferowany zasilacz din) do wideodomofonu w domu 50 metrowym kablem 1,5 mm i przy nim jest już 12,5V. Natomiast zasilanie do dzwonka na zewnątrz idzie z powrotem skrętką (czyli ok 0,5 mm) i tam już jest 10V. Przy elektrozamku podpiętymi przewodem 3 metrowym 1,5 mm jest już 8,5 V. Nie wiem dlaczego tak jest.

My też nie wiemy, ale to jest właśnie przyczyna takiego działania elektrozaczepu - zbyt duży spadek napięcia. Szukaj problemu w przewodach lub w samym wideodomofonie.

Pozdrawiam
  • #5 19076736
    IXerPL
    Poziom 4  
    Wystarczyło podpiąć zasilanie bezpośrednio z zasilacza do stacji na zewnątrz a nie z wyprowadzeń z monitora. Monitor dawał za mały prąd i elektrozamek nie działał prawidłowo.
REKLAMA