logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamel po skrętce. Problemy z sygnałem video - Przez zasilanie ?

plc_00 20 Lip 2022 22:20 1287 5
  • #1 20109807
    plc_00
    Poziom 2  
    Serdecznie witam. Liczę że ktoś podzieli się ze mną swoimi przemyśleniami.

Wideodomofon zamel po skrętce od monitora wewnętrznego do rozdzielni elektrycznej , dalej 8x0.5 ziemny spięty ze skrętką na zugach do kasety zewnętrznej

Zasilanie z zasilacza na szynie . Monitor zasila kasetę.

Gdy zasilanie monitora idzie po skrętce razem z innymi przewodami sygnałowymi ( audio + wideo + zasilanie do kasety zewnętrznej ) to przy podglądzie obraz cyklicznie pojawia się i znika w odstępie ok 2 sekund ( tak samo znika audio). Gdy podłączam zasilanie bezpośrednio do monitora omijając skrętkę wszystko jest ok. Dodatkowo gdy obraz zanika na panelu zewnętrznym przygasa podświetlenie przycisku .

Wynika z tego iż zasilanie monitora idąc skrętką z innymi przewodami powoduje zakłócenia Próbowałem wszystkich kombinacji żył . Bez zmian. Na monitorze zasilanie po skrętce ok ( t.z brak zauważalnego spadku ) To samo na kasecie zewnętrznej - napięcia ok)

Na stole wszystko działa ok . I tak jak pisałem wyżej podpięte na gotowo też jest ok pod warunkiem iż zasilanie monitora jest z "zewnątrz"

Wdzięczności mojej nie będzie końca jak ktoś coś doradzi

Pozdrawiam
  • #2 20109902
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    plc_00 napisał:
    Gdy podłączam zasilanie bezpośrednio do monitora omijając skrętkę wszystko jest ok.

To jest z innego zasilacza czy podłączone tylko innym kablem (jakim)?
  • #3 20110027
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Ewidentnie prądowo coś się nie wyrabia.
    Rozumiem, że próbowałeś zwielokrotniać żyły zasilania (po dwie) od zasilacza do monitora?
    Jakie to są odległości?
    Zasilacz masz oryginalny, czy „dorabiany”?
    Jaki to jest dokładnie sprzęt?
  • #4 20110035
    plc_00
    Poziom 2  
    Domofon posiada w zestawie zasilacz dopuszkowy ze zwykłą wtyczką gniazdkową . Ja ten zasilacz umieściłem w rozdzielni elektrycznej i od niego podłączyłem się do skrętki która biegnie do monitora. Występowało cykliczne zanikanie obrazu)

Więc podpoiłem ten zasilacz z zestawu bezpośrednio do monitora i do pierwszego z brzegu gniazdka. Reszta sygnałów była podpięta do skrętki t.j: zasilanie kasety(+/-12) , sygnał wideo(1 przewód) ,sygnał audio(1przewód) sterowanie bramą(2 przewody) Problemu nie było.

Pomyślałem więc że może przez minimalny ( 0,5 v ) spadek napięcia na skrętce tak się dzieje i zakupiłem zasilacz na szynę z regulacją zasilania żeby te 0,5 v podbić. ( tak docelowo miał być ten domofon zasilany ). Problemu to nie rozwiązało.

I tak jak pisałem wyżej przetestowałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje przewodów łącznie z puszczaniem sygnału wideo czy zasilania dwoma przewodami ( aby zmniejszyć spadki ?)

Pozdrawiam
    Kamil

Uzupełniam o ostatnią odpowiedz :
    - Domofon zamel 819B
    - Do kasety zewnętrznej ok 30 metrów / Miedzy monitorem a rozdzielnią gdzie jest zasilacz ok 5 metrów po skrętce.
    Na kasecie zewnętrznej ok 0.7 spadku . Dokumentacja dopuszcza zasilanie 10v
    - Puszczałem zasilanie dwoma parami (i różne ich kombinacje). Bez zmian

I tak jak pisałem - kiedy zanika obraz na monitorze przygasa przycisk dzwonka na kasecie zewnętrznej

Oryginalny zasilacz 0,8 A
    Na szynie 1.5 A
    Przy podglądzie pobór na oryginalnym ok 0.4-0.5 A
    W momencie zaniku obrazu występuje spadek napięcia na zasilaczu o ok 0.5 v. Mierzone przy samym zasilaczu w rozdzielni. Obraz się pojawia - napięcie wraca do normy. I tak cyklicznie co ok 2 sekundy.
  • #5 20110143
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    A może masz zwarcie w kablu?
  • #6 20110196
    plc_00
    Poziom 2  
    Przyznaje nie mierzyłem przewodów. Sprawdzę dzisiaj rezystancję między każdym przewodem.

Moja logika jest taka iż skoro monitor bez wywołania podglądu działa prawidłowo niezależnie jak jest zasilany ( po skrętce czy bezpośrednio ) a obraz zaczyna zanikać i pojawiać się dopiero po wywołaniu podglądu ( wygląda to jakby monitor w pętle restartów wchodził ale nie całkowitą bo nie botuje się od zera ) to zwarcie brałbym jako ostanie pod uwagę. Próbowałem zasilania każdą parą przewodów . Skrętka ma 8 żył. Gdybym nie korzystał z otwierania bramy to dwie mam wolne które mógłbym zdublować do zasilania ale jak pisałem to nie pomogło .

Gdyby jakaś para była zwarta to robiąc różne konfigurację ( wtedy nie podpinałem już bramy ) zawsze dwie były wolne i w końcu bym trafił. Chyba że gdzieś jest jest cały przewód uszkodzony.( chociaż sam go układałem i raczej staram się uważać/ nie załamywać za bardzo itp)

Skrętka idzie w towarzystwie przewodów 230v. Może pracujący przewód zakłóca zasilanie .

Jedyne rozwiązanie jakie jeszcze widzę to puszczanie po kolei każdej żyły ( czy też pary) poza skrętką na zewnątrz i patrzenie co się dzieje. Jedno wiem że jak zasilanie ( w tym wypadku 15v) idzie poza skrętką to wszystko jest ok .

Może ten typ tak po prostu ma .

Dziękuje w każdym razie za zainteresowanie.
REKLAMA