logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ms Access uzupełnianie powtarzającej się listy w podformularzu

damiand9 26 Lis 2020 18:44 774 7
REKLAMA
  • #1 19071241
    damiand9
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałbym stworzyć formularz uzupełniający dniówkę pracowników na podstawie tabel: dzień, baza oraz obłożenie.
    Nie wiem, czy jest to możliwe zrobić w podformularzu, aby wyświetlały się wszyscy pracownicy w każdym nowym dniu i wówczas dla poszczególnych pracowników uzupełnić dniówkę.
    Udało mi się stworzyć to wszystko ale muszę każdego pracownika wybierać w nowym rekordzie, jak wrzucam formularz baza jako podformularz to zostaje tylko jeden rekord, chciałbym tego uniknąć przy dużej ilości pracowników. Jest to możliwe?

PS. Od miesiąca dopiero poznaję ten program :)

Dzięki i pozdrawiam.

Ms Access uzupełnianie powtarzającej się listy w podformularzu Ms Access uzupełnianie powtarzającej się listy w podformularzu Ms Access uzupełnianie powtarzającej się listy w podformularzu
  • REKLAMA
  • #2 19077046
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 924
    Uważam, że baza jest źle zaprojektowana.
    Zamiast tabeli z dniami, powinna być tabela 'Produkcja', z polami Data, IdPracownika i pozostałe dane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19080648
    damiand9
    Poziom 2  
    Chodzi mi w zasadzie tylko o to, żeby w jakiś sposób wyświetlać stałą listę pracowników, żeby nie wybierać każdego z osobna.
    Reszta w bardzo fajny sposób działa, nowy rekord to nowy dzień, w którym uzupełnię miejsce, zmianę itd. Nie wiem, czy jest to możliwe, próbuję z kwarendami ale to mi nie wychodzi.
  • #5 19081426
    damiand9
    Poziom 2  
    Podpowiesz jak to zrobić? Albo chociaż nakieruj :)
  • REKLAMA
  • #6 19081460
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 924
    Nakierowałem pisząc, że projekt tabel powinien być zmieniony.
    Tabela 'Dzien' jest zbędna.
    Nazewnictwo (Identyfikator) jest niewłaściwe.
    Tabela 'Baza', to tabela 'Pracownicy' z IdPracownika, Pracownik, IdOddzialu.
    W tabeli 'Oblozenie' 'id_nazw'? Co to ma być?:)

Nakierowanie drugie, to utworzenie przycisku i dodanie procedury zdarzenia przy kliknięciu z poniższym kodem:

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19103318
    damiand9
    Poziom 2  
    Cześć,
    Niepotrzebne pola to był efekt testów.
    bardzo fajny kod :)
    Super to działa, tylko chciałbym jeszcze żeby mieć możliwość wprowadzania dowolnej daty, próbowałem wyciągnąć pole data do formularza ale jest konflikt, więc zrobiłem dodatkową tabelę Dzien i powiązałem ją z produkcją. W formularzu wyciągnąłem pole data, żeby wpisywać dzień i po użyciu kodu również jest konflikt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie formularza w MS Access, który umożliwi uzupełnianie dniówek pracowników na podstawie tabeli z dniami, bazą oraz obłożeniem. Chciałby, aby w podformularzu wyświetlała się stała lista pracowników, co pozwoliłoby na łatwiejsze wprowadzanie danych bez konieczności wybierania każdego pracownika z osobna. Otrzymał sugestie dotyczące zmiany struktury bazy danych oraz użycia polecenia SQL INSERT, aby automatycznie dodawać pracowników do tabeli obłożenia. Użytkownik z powodzeniem zaimplementował kod, ale napotkał problemy z wprowadzaniem dowolnej daty, co wymagało dodatkowej tabeli i powiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA