logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór listwy przeciwprzepięciowej do komputera za 5 tys. zł - budżet 100-120 zł.

PomocMIPotrzebna 26 Lis 2020 19:02 513 5
REKLAMA
  • #1 19071287
    PomocMIPotrzebna
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Hej

Czy możecie polecić mi jakąś listwę przeciwprzepięciową? Potrzebuję zabezpieczyć komputer. Kuzyn złożył dla dziecka komputer za 5 tys. złotych. Ja podziękowałam i powiedziałam, że sama ogarnę listwę. Myślałam, że to będzie pryszcz. Ale jak zobaczyłam dużą ilość różnych modeli, różnych specyfikacji.. po prostu się przeraziłam. Głupio mi teraz do niego dzwonić. Komputer to nie był mały wydatek, więc chcę go odpowiednio zabezpieczyć np. przed burzą. Budżet tak do 100-120 zł. Nie chcę przez przypadek kupić jakiegoś bubla, więc proszę was o pomoc :) Przeglądałam inne tematy, ale są trochę stare, więc liczę na jakieś aktualniejsze informację. Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19071367
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Droga Autorko,

polecam jednak dobre ubezpieczenie. Powyższe listwy no cóż... są, nazywają się antyprzepięciowe, fakt. Ja pozostaje jednak przy swoim, że tego typu urządzenia to zwyczajne "rozgałęźniki" zasilania. O co ja bym zadbał w przypadku drogiego sprzętu?

1. Skoordynowana ochrona przed przepięciami począwszy od ograniczników w rodzielnicy głównej budynku - bez tego, Twoja listwa to tylko atrapa. Zresztą "z", też nie przesądza o skuteczności ochrony.
    2. Być może zakup UPS, być może zakup ograniczków takich jak DEHN Flex montowanych do gniazda lub w postaci właśnie listwy. Tylko, że mówimy tutaj o znacznie większych kosztach.
    3. Wyciąganie wtyczki w czasie burzy.
    4. Przed wzrostem napięcia do 300/400V takie ograniczniki i tak Cię nie uchronią.

Wiem, nie pomogłem. Więc powiem tak: kup dowolny produkt z tej kategorii i trzymaj kciuki, że może zadziała jednocześnie nie powodując pożaru przy bezpośrednim wyładowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 19077625
    PomocMIPotrzebna
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Czyli ochrona od burzy odpada. A coś przeciwko nagłym wzrostu napięcia? Pomoże?
  • #6 19077635
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2488
    PomocMIPotrzebna napisał:
    Czyli ochrona od burzy odpada. A coś przeciwko nagłym wzrostu napięcia? Pomoże?

Nie tylko poprawa samopoczucia :cry:
    Zabezpiecza tylko zwarciowo - wbudowanym bezpiecznikiem aparatowym
REKLAMA