logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Cerapur Midi - nie grzeje c.w.u. z pełną mocą

Mateusz.ow 26 Lis 2020 22:45 1605 7
REKLAMA
  • #1 19071881
    Mateusz.ow
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam piec Junkers Cerapur Midi nowy, używam go od sierpnia. Problem jest taki, że mam dom z poddaszem użytkowym i gdy puszczam wodę w łazience na górze do wanny, to c.w.u mimo ustawienia 50°C daje maks 43-44°C.

Problemu nie ma, gdy puszczam wodę w łazience na dole, wtedy piec dochodzi nawet do 58°C.

Ostatnio często miałem problem z losowo wyskakującym błędem H6, ale po zwiększeniu mocy wentylatora na razie tego problemu nie ma.

Czy ktoś może doradzić od czego rozpocząć sprawdzanie?
  • REKLAMA
  • #2 19072256
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Mateusz.ow napisał:
    Czy ktoś może doradzić od czego rozpocząć...?

Od wykonania telefonu do serwisu. A to z tego powodu, że piec jest jeszcze na gwarancji, a że jest "covid", to podpowiedzą przez telefon, żeby człowieka nie fatygować, jak to będzie jakaś pierdółka do ogarnięcia bez rozbierania urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 19072738
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Może masz za małą moc maksymalną dla C.W.U. ustawioną ?
    Parametr 2.1.b
  • #4 19072773
    Mateusz.ow
    Poziom 2  
    Mam ustawioną na 100.
  • #5 19073032
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    A ile litrów leci do wanny na piętrze na minutę a ile leci w dolnej łazience. Śmiem wątpić, że przepływ jest ten sam, raczej do wanny jest dużo większy.

Zrób eksperyment, odkręć w górnej wannie kran ciepłej wody na pól gwizdka, będzie cieplejsza woda?

Jeśli tak, to masz za duży przepływ w stosunku do wydajności kotła, załóż perlator 7-8l/min na kran wanny.

Inna sprawa, skoro grzejesz wodę przepływowo to po co ją grzejesz na 50 stopni? Zmniejsz na okolice 40 stopni i nie mieszaj z zimną do kąpieli.

Nie chce mi sprawdzać ale twój kocioł pewnie ma moc max na CWU w okolicach 24kW co daje około 10,5 litra/min wody podgrzewanej o 30 stopni w stosunku do temperatury wody wodociągowej. I choćby skały sr...y, więcej nie wyciągnie.
  • REKLAMA
  • #6 19073044
    Mateusz.ow
    Poziom 2  
    Wojewoda82 napisał:
    A ile litrów leci do wanny na piętrze na minutę a ile leci w dolnej łazience. Śmiem wątpić, że przepływ jest ten sam, raczej do wanny jest dużo większy.

Zrób eksperyment, odkręć w górnej wannie kran na pól gwizdka, będzie cieplejsza woda?

Jeśli tak, to masz za duży przepływ w stosunku do wydajności kotła, załóż perlator 7-8l/min na kran wanny.

Inna sprawa, skoro grzejesz wodę przepływowo to po co ją grzejesz na 50 stopni? Zmniejsz na okolice 40 stopni i nie mieszaj z zimną do kąpieli.

Spróbuję zrobić test. Ustawione mam na 50, bo czasami chcę dolać bardzo gorącej wody do wanny. Wynika to z komfortu użytkowania.
  • REKLAMA
  • #7 19073063
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Rozumie, do wanny ciężko nalać 38-40 stopni i mieć ciepłą wodę dłuższy czas. Ja biorę tylko prysznice (mając zabudowaną wannę) i mam nastawione 38 stopni na CWU.

Absolutnie się nie czepiam, rozumiem po prostu, że z wanny nie da się nastawić na CWU 40 stopni aby było ok.
  • #8 19073069
    Mateusz.ow
    Poziom 2  
    Wojewoda82 napisał:
    Rozumie, do wanny ciężko nalać 38-40 stopni i mieć ciepłą wodę dłuższy czas. Ja biorę tylko prysznice (mając zabudowaną wannę) i mam nastawione 38 stopni na CWU.

Ciężko się było nie doczepić? :) Nie będę podawał powodów, ale jest ich wiele, szczególnie przy dzieciach. Czasami potrzebuję bardzo gorącej wody w wannie.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Piec jest w garażu, wanna na piętrze, więc zmiana temperatury do kąpania nie wchodzi w grę.
    Test okazał się strzałem w 10.. Gdy ograniczam przepływ piec daje tyle ile ustawione.

Dzięki panowie za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Junkers Cerapur Midi, który nie grzeje wody użytkowej (c.w.u.) do pełnej mocy w łazience na piętrze, osiągając jedynie 43-44°C, podczas gdy w dolnej łazience temperatura wynosi 58°C. Po zwiększeniu mocy wentylatora zniknął problem z błędem H6. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień mocy maksymalnej dla c.w.u. oraz przepływu wody. Zmniejszenie przepływu w górnej wannie poprawiło temperaturę wody, co wskazuje na zbyt duży przepływ w stosunku do wydajności kotła. Użytkownik podkreśla, że potrzebuje gorącej wody do kąpieli, co wpływa na jego ustawienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA