Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] TCL U43P6046 - nie włącza się, nie reaguje na pilota, dioda St-by świeci

teenbit 26 Nov 2020 22:55 4314 3
  • #1
    teenbit
    Level 11  
    Witam szanownych użytkowników!

    prośba o pomoc w udostępnieniu lub znalezieniu schematu płyty zasilacza oraz płyty głównej telewizora TCL model U43P6046 z Androidem:

    - model płyty zasilacza: 40-LC9217-PWA1CG (dodatkowe oznaczenie E56334 lub 08-LC921A7-PW2000AA;

    - model płyty głównej: 40-MT58DU-MAB4HB

    Załączam dodatkowo zdjęcia płyty MB i PSU.

    Prawdopodobnie te płyty są również zastosowane w modelu TCL U43P6036, oraz telewizorze Thomson model 43UC6406.

    Płyta PSU jest zintegrowana z driverem LED typ GB98ADN (oznaczenie U601 na płycie PSU). Zastosowany model procesora na płycie głównej to MEDIATEK Arm MT5658MGEJ.

    Jeżeli chodzi o objawy Android TV:
    - telewizor nie włącza się (brak obrazu i dźwięku);
    - brak reakcji na pilota;
    - świeci tylko dioda St-by;
    - po wciśnięciu ręcznego sterowania Power-ON, diada St-by gaśnie, ale po jakimś czasie, wraca do trybu St-by.
    - diody podświetlenia nawet nie rozbłysną przy Power-ON ręcznie;

    Jak ktoś chce doradzić w temacie diagnozy, to powiem, że na PSU są wymienione wszystkie elektrolity na nowe (stare miały pozaniżane wartości, oraz napięcia były niższe). Na dużych kondensatorach elektrolitycznych jest aktualnie napięcie 330V po stronie "gorącej", na stronie "zimnej", na podświetlenie LED wtyczki wychodzi napięcie 74,56V. Tyle samo jest na katodzie diody D601 przy tej wtyczce.



    Matryca jest podświetlana trzema rzędami taśm LED, na każdej taśmie jest zamontowanych po 8szt diod LED 6V. Podświetlenie zdemontowane i sprawdzone ręcznie, każda dioda osobno, przewody taśm są sprawne.
    Mam wrażenie, że to napięcie sterowania 74,56V jest trochę za niskie do zapalenia 24szt diod na napięcie 6V. Za to odpowiada chyba ten driver LED...

    Na płytę główną z Mediatekiem, na czerwonej wtyczce 14 PIN z PSU (P401) lub biała wtyczka wejściowa na PCB, w TRYBIE ST-BY, oraz włączeniu ON ręcznie, są obecne napięcia:

    - pin 1 P_DIM (0,0002V), po włączeniu ON ręcznie (+1,5382V);
    - pin 2 BL_ON (-0,0003V), po włączeniu ... (-0,0002V);
    - pin 3 GND (-0,0011V), po włączeniu... (-0,0006V);
    - pin 4 P_ON (+3,313V), po włączeniu...(+3,260V);
    - pin 5 NC (+3,349V), po włączeniu...(+3,297V);
    - pin 6 A_DIM (-0,9712V), po włączeniu... (+0,9712V);
    - pin 7 GND (-0,0010V), po włączeniu... (-0,0005V);
    - pin 8 GND (-0,0005V), po włączeniu... (-0,0008V);
    - pin 9 "12V" (+12,203V), po włączeniu...(+12,173V);
    - pin 10 "12V" (+12,202V), po włączeniu...(+12,170V);
    - pin 11 "12V" (+12,203V), po włączeniu...(+12,170V);
    - pin 12 "12V" (+12,202V), po włączeniu...(+12,170V);
    - pin 13 "12V" (+12,203V), po włączeniu...(+12,173V);
    - pin 14 3D_EN (+0,0002V), po włączeniu ON ręcznie (+0,0012V);

    Na płycie głównej z Mediatekiem, są obecne napięcia na przetwornicach +3,3V, +5V i +12V. Dodatkowo jest napięcie zasilania procesora ok +1,02V. Na module T-CON nie ma żadnych napięć zasilania.

    Dodatkowo dodam, że telewizor po normalnym wyłączeniu, już nie chce się włączyć ręcznie i za pomocą pilota.

    Ważne:
    Przed tym problemem, była jeszcze inna usterka, mianowicie pojawiły się problemy z wyświetlaną grafiką:

    - na matrycy można było zauważyć kilka pasków pionowych, czasami kolorowy "śnieg" jak za starych kineskopów;
    - MENU oraz całe OSD, było idealnie wyświetlane z kolorami i żadnych zniekształceń zawartości;
    - problem tych pasków i kolorowego "śniegu" pojawiał się przede wszystkim na filmach z YT, oraz Netflixie;
    - po podłączeniu przez HDMI konsoli gier, również ten problem występował;
    - po podłączeniu komputera PC przez HDMI, obraz i wszystko wyświetlane idealnie;
    - po podłączeniu USB z obrazem lub filmem, grafika na TV wyświetlana prawidłowo;
    - pomimo tych kilku (lub więcej) pionowych pasków, czy kolorowego śniegu, TV reagował na sterowanie pilotem, normalnie się wyłączał, aż do momentu jak nie chce się uruchomić (ręcznie przycisk ON, wówczas dioda St-By gaśnie, ale nic po za tym się nie dzieje z obrazem);

    Może po modelu procesora lub tego drivera LED jakiś schemat podejdzie...

    Dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
  • #3
    soony727
    Level 10  
    Witam,mam taki sam problem z TCL,czy udało się naprawić tv czy tylko na dawce jest szansa?
  • #4
    teenbit
    Level 11  
    Witam,

    tak, oczywiście! Telewizor naprawiony i działa do tej pory lepiej niż fabrycznie z Żyrardowa, bo tam są składane nasze TCL :)

    Przy tej usterce sprawdziłem praktycznie wszystko, bo znalazłem schemat, który posiada identyczny zasilacz PSU z tym driverem LED. Jak coś mogę udostępnić.

    Natomiast, jeżeli wszystkie napięcia z PSU wychodzą prawidłowo na podświetlenie LED i płytę główną jak napisałem, to problem znajduje się ogólnie na płycie głównej z procesorem graficznym. Do procesora dochodziły zasilania, ale z procesora już nie wszystkie. Na tamten okres nie dysponowałem sprzętem do BGA, żeby spróbować zrobić rebailing, ale trafiła się super okazja.

    Na szybko udało mi się kupić za bardzo dobre pieniądze płytę z takiego samego TV TCL ale przeznaczonego na rynek niemiecki. Różnica we wgranym oprogramowaniu jest znaczna. To jakby porównać malucha, do auta zachodniego z tamtego okresu :)
    Ale niemieckie dodatkowe kanały i inne zainstalowane bajery nie działają niestety u nas w Polsce. TV prawdopodobnie "widzi", że łączy się do sieci Internet przez serwery polskie, ale w sumie to nie jest potrzebne. Na tej płycie głównej TV jako SMART działa super. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego telewizora i jakości wykonania, ale trochę mina mi opadła, jak dokładnie 4 miesiące po gwarancji przestał działać. Chyba był dobrze zaprojektowany ... :(

    Powyżej opisałem jak usprawniłem szybko i tanio mój TV. Nie wiem, czy Twoja usterka jest identyczna, może problem tkwi gdzie indziej.
    Jeżeli informacje jednak są/były pomocne, albo mogę jakoś pomóc, to "podziel" się punktami za pomocną opinię :)
    Życzę powodzenia w naprawie!