logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego jedna z rolet zewnętrznych DAKO nie działa prawidłowo?

ojarek 28 Lis 2020 17:41 1482 11
REKLAMA
  • #1 19075321
    ojarek
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Koledzy, mam taki problem, że jedna z rolet zewnętrznych zamontowanych przez DAKO nie pracuje prawidłowo. Sterowane są przyciskiem, każde naciśnięcie zmienia funkcje - do góry, stop, na dół i tak w koło. Sterowane są też pilotem. I jeden z silników pracuje: góra, stop, góra, stop. Czyli nie opuszcza rolety. Sporadycznie opuszcza, ale wybiórczo ją opuści raz 1/3 raz 1/2 czasami całą, ale na 100 naciśnięć opuszcza. Sterowanie z pilota mimo naciśnięcia w dół on podnosi roletę, stop działa ok, podnoszenie działa ok. Sporadycznie jak przyciskam w dół na pilocie opuści roletę, ale nie wiadomo kiedy się na to zdecyduje (tak samo jak przyciskiem w ścianie). Udało mi się zdemontować roletę i odhaczyć ją z drążka ciągnącego.

PYTANIE:
    Czy to awaria silnika, wyciągać drążek i do serwisu z silnikiem, czy jestem coś sam w stanie zrobić?
    Gorąco Wam dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19076392
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Szanse na poradę wzrosną jak napiszesz jaki to silnik i w jaki sposób zrealizowane jest sterowanie.
  • #3 19076439
    ojarek
    Poziom 6  
    najgorsze , że nie mam pojęcia bo jest w rurze sterowanie klawiszem w ścianie przy każdej rolecie ( po kablu) lub pilotem nice lub centralką nice bezprzewodową. centralką i pilotem naciskasz strzałkę w dół lub górę i centralka ma zaprogramowane opuszczanie i podnoszenie a przycisk jak pisałem jednokolebkowy czyli naciskasz raz góra drugi stop trzeci dół. i tak w koło . Zaś przy pełnym zamknięciu rolety raz góra , drugi dół i w koło.

Abym odczytał silnik to muszę wyciągnąć go z nadproża okna. Jak bedzie trzeba to zrobię . Dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19076795
    lamerb
    Poziom 25  
    Z opisu wnioskuję, że problem jest nie w samym silniku ale w jego sterowaniu. Co to za "centralka" NICE? Jaki dokładnie model?
  • #5 19076831
    ojarek
    Poziom 6  
    na 100 % to nie centralka bo mam 19 rolet w domu pogrupowane w 5 grup i ta co źle pracuje jest w parze i ta druga z pary pracuje lux . Pozostałe 18 też pracuja lux.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19076854
    lamerb
    Poziom 25  
    Robisz co możesz by nie dać sobie pomóc :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19076872
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    ojarek, miałem podobny przypadek, u mnie zacinał się klawisz od ręcznego sterowania.
  • #8 19077069
    ojarek
    Poziom 6  
    wyczyściłem go pracuje lux

centralka NICE ERATIME, 6-KANAŁOWY PILOT DO STEROWANIA AUTOMATYKĄ DOMU, 433.92MHZ "GÓRA-STOP-DÓŁ"
  • #9 19077243
    lamerb
    Poziom 25  
    Dobra. Podejmuję ostatnią próbę wydobycia informacji.

ERATIME to tylko taki rozbudowany pilot.
    A czym wysterowane są silniki? Czy to są silniki radiowe czy też mają jakieś moduły sterujące? Jak wyglądają przyciski ścienne? Do czego są podłączone?
  • #10 19077291
    ojarek
    Poziom 6  
    dzięki za cierpliwość przyciski ścienne sa podłaczone do prądu i do silnika z tego przycisku idą 2 przewodziki elektryczne, a oprócz tego przy silniku wystaje drucik długości 3-4 cm, który podejrzewam , że jest anteną do sterowania pilotem czy tą bezprzewodową centralką. Niestety nic wiecej nie widać bo wszystko schowane w sześciokątnej rurze nawijającej rolete. Czyli silnik sterowany prądem i falami z pilota. I obojetnie czym go uruchamiam ma takie same objawy.
  • #11 19081221
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Jest to definitywnie wina napędu, a konkretnie modułu sterowania silnikiem (który jest zintegrowany z napędem rolety).
  • #12 19255544
    ojarek
    Poziom 6  
    wymiana na nowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z jedną z rolet zewnętrznych DAKO, która nie działa prawidłowo. Roleta jest sterowana zarówno przyciskiem na ścianie, jak i pilotem NICE. Problemy obejmują niemożność opuszczenia rolety, sporadyczne opuszczanie na różne wysokości oraz nieprawidłowe działanie przycisku w dół. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w silniku lub jego sterowaniu. Po wymianie informacji, stwierdzono, że problem najprawdopodobniej dotyczy modułu sterowania silnikiem, który jest zintegrowany z napędem rolety. Rekomendacja to wymiana uszkodzonego napędu na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA