logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A2810, A2850, LNA-177 - Działają albo MUX'y 1-3 albo MUX-8

Ustrzesz 28 Lis 2020 18:43 1476 10
REKLAMA
  • #1 19075482
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć,

Zakupiłem ostatnio antenę Dipol A2810, po podłączeniu na krótkim kablu (~1,5m) i skierowaniu na antenę nadawczą Lublin Piaski (mieszkam 74 km na północ od nadajnika) zasięg wszystkich czterech multipleksów był całkiem niezły. Niestety po zamontowaniu na ścianie elewacji jakość MUX'ów na UHF spadła do tego poziomu że nie dało się oglądać. Jeśli chodzi o MUX-8 na VHF'ie to zasięg był na jakieś 90% i wszystko działało.
    Być może wpływ na pogorszenie sygnału ma dużo dłuższy kabel ~8-10m lub gniazdko RTV (https://www.ospel.pl/gniazdo-rtv-sat-2) ? Może gniazdo o złym tłumieniu lub innym parametrze? Może takie byłoby lepsze: https://www.ospel.pl/gniazdo-rtv-zakonczeniowe-2
    W sytuacji gdy MUX-8 działał, a był problem z pozostałymi uznałem że trzeba wzmocnić sygnał UHF, dlatego zastąpiłam symetryzator wzmacniaczem LNA-177 (kod produktu B4009). Po tym działaniu wszystkie trzy pierwsze MUXy mają super zasięg - jakieś 90%, ale za to MUX-8 przestał działać.
    Myślałem że zastosowanie wzmacniacza nie będzie miało wpływu na działanie anteny (tak jak w przypadku anteny Dipol A2850 która również ma wzmacniacz, tylko o połowę słabszy LNA-101).
    MUX-1, 2 i 3 mają moc nadawczą 100kW, natomiast MUX-8 35kW, wszystkie H, profil terenu również nie powinien mieć negatywnego wpływu.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 19075530
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Nie ta polaryzacja anteny do odbioru M8 226,5MHz H. W ogóle ta antena to taki żart czy o co chodzi ?

A2810, A2850, LNA-177 - Działają albo MUX'y 1-3 albo MUX-8
  • REKLAMA
  • #3 19075579
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Ta antena może być V lub H, w zależności od tego jak zostanie złożona. W moim przypadku jest poprawnie i tak jak pisałem MUX-8 działał jak nie było wzmacniacza. Pozdrawiam
  • #4 19076455
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    Te 8-10m przewodu nie mogło tak pogorszyć sygnału. Doprowadź antenę do stanu jak odbierała dobrze i poszukaj lepszego miejsca i dokładnie ustaw. Pomiń gniazdo antenowe . Jak będzie działać to możesz zrobić "atrapę" gniazda a jak nie będzie dalej zadawalającego odbioru to dopiero wzmacniacz daj na przewód np. W20HD.
    Do TV z gniazda podłączyłeś pod TV czy F?
  • REKLAMA
  • #5 19076682
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Spróbuj płytkę SWA-9001. Powinno być OK. Ta antena ma złą konstrukcję na niskich częstotliwościach i tu jest wada.
  • #6 19076943
    LeDy
    Poziom 43  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Ta antena ma złą konstrukcję na niskich częstotliwościach i tu jest wada.

A co jej brakuje? Ma lepszą niż wiele innych combo.
  • #7 19077371
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Hehe :lol:
  • REKLAMA
  • #8 19077864
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    LeDy - podłączałem oczywiście do gniazda TV, tak jak pisałem MUX1-3 obecnie działają, tylko 8 przestał po zastąpieniu symetryzatora wzmacniaczem.
    To mnie najbardziej w tym wszystkim zastanawia - czy ten wzmacniacz LNA-177 mógł wpłynąć na zakłócenie VHF'u (szumy), czy może "pogryzł" się z gniazdkiem RTV i jego tłumieniem (lub innymi parametrami). W opisie producenta jest "Idealny w przypadku słabych sygnałów o małym odstępie sygnał-szum"

Niestety nie mam wiedzy na temat zależności między szumami/zakłóceniami a tłumieniem. No i dochodzi jeszcze różna moc nadajników - MUX-1-3 100kW, natomiast MUX-8 35kW. Jeżeli ktoś ma wiedzę bardziej od strony technicznej niż praktycznej, to również będę wdzięczny za podpowiedzi.

Jutro przetestuję działanie anteny najpierw z pominięciem gniazdka RTV, a później (również bez gniazda) zastąpię wzmacniacz symetryzatorem, może to nam coś podpowie w temacie wpływu gniazda na odbiór.

Hektar Zahle.r Antena nie jest zła sama w sobie, ma dobre zyski, na niskich częstotliwościach też nieźle sobie radzi - tak jak pisałem, przed zastosowaniem wzmacniacza jakość sygnału MUX-8 była na jakieś 90%.

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. :)
  • Pomocny post
    #9 19077880
    LeDy
    Poziom 43  
    Cytat:
    MUX-1-3 100kW, natomiast MUX-8 35kW

VHF jest mocniejszy. To jest VHF i tu są inne zasady.
  • #10 19077995
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ta antena to konstrukcyjne nieporozumienie, ale Ty wiesz lepiej - powodzenia w takim razie.

Mieszkam nieopodal tego RTCN i M8 zawsze odbiera najlepiej mimo mniejszej mocy, bo (jak wyżej) VHF to inne zasady - przede wszystkim tłumienność kabli vs. częstotliwość, itp.
  • #11 19078547
    Ustrzesz
    Poziom 9  
    Hektar Zahle.r napisał:
    Ta antena to konstrukcyjne nieporozumienie, ale Ty wiesz lepiej - powodzenia w takim razie.

Miałem do wyboru kupić hiszpańskiego Telmore'a lub polskiego Dipola, więc postanowiłem dać szansę naszym inżynierom. ;)
    Jutro przetestuję kwestie gniazda i dam znać. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił antenę Dipol A2810, która początkowo dobrze odbierała MUX-y 1-3, ale po zamontowaniu na stałe jakość sygnału spadła, co może być spowodowane dłuższym kablem (~8-10m) lub gniazdkiem RTV. MUX-8 działał dobrze na VHF, ale po wymianie symetryzatora na wzmacniacz LNA-177, MUX-8 przestał działać, mimo że MUX-y 1-3 miały dobry zasięg. Użytkownik planuje testy z pominięciem gniazdka RTV oraz z powrotem do symetryzatora, aby zrozumieć wpływ gniazdka na odbiór. W dyskusji poruszono również kwestie polaryzacji anteny oraz różnice w odbiorze sygnałów VHF i UHF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA