TOSHIBA 32L1533DG po ok, 5min ciemny ekran, jest głos. Tradycyjnie skierowałem do podświetlenia LED. Tester wykazał w jednej i drugiej listwie po jednej diodzie nie świecącej(przy 15mA)a przy 150mA świeciły wszystkie. Jako, że miałem listwy od JVC identyczne to wymieniłem. Efekt nie zmienił się po,ok.5min dalej wyłącza się podświetlenie. Kolejne próby włączania skracał tylko czas podświetlania. Przelutowałem płytkę zasilacza Vestel 17IPS71 pod kątem zimnych lutów. Również nie przyniosło pozytywnych rezultatów. Ponownie skierowałem się do dawcy JVC, ale on miał płytę zasilacza Vestel 17IPS62. Złącze do płyty głównej podobne i do ledów tak samo. Po analizie pinów obu zasilaczy wynikało, że zamiana powinna pasować. Próba... telewizor ruszył i zaświeciły się również led-y (22szt.prąd 0,32A i ok.73V). Wygrzewanie w czasie potwierdziło, że przyczyna leżała po stronie zasilacza a właściwie inwertera led, bo napięcia 12V i 24V były. Jeżeli natraficie na usterkę zasilacza śmiało można zastąpić płytę 71 na 62 i odwrotnie bez przeróbek . Zdjęcie pokazuje, że 62 jest prawie o połowę mniejsza ale dwa mocowania pasują i to wystarcza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.