logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 32HB4T61: Ekran błyska i gaśnie po włączeniu - wymiana zasilacza Vestel 17IPS62 nie pomogła

bogsie 15 Sty 2021 08:59 3141 10
REKLAMA
  • #1 19184764
    bogsie
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam

Hitachi 32HB4T61 - po włączeniu pilotem TV załącza się, ekran błyśnie i gaśnie.
    Treść obrazu na pewno jest - podświetlałem latarką. Reaguje na pilota, menu działa.
    Na zasilaczu pojawia się na moment napięcie zasilające LED około 24V i spada do zera. Podmieniłem zasilacz Vestel 17IPS62 010416R4 - objaw identyczny.
    Paski LED - podłączyłem do zasilacza zewnętrznego - wszystkie świecą jasno i równomiernie, prąd identyczny na jednym i drugim pasku.
    Nie wiem już co zrobić. Macie jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19184801
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2368
    Sprawdź punkt 13.1 strona 46.
    Ta płyta główna wychodziła w kilku wersjach więc nie wszystko może ci się pokrywać ze schematem.
    Załączniki:
    • vestel_17mb82s_idtv_chassis_sm.pdf (3.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19184914
    bogsie
    Poziom 17  
    Bardzo dziękuję za przesłanie dokumentacji.
    W międzyczasie zlokalizowałem prawdopodobną przyczynę problemu.
    Okazuje się, że pomiary diody multimetrem a nawet zasilanie paska LED napięciem do 30V nie wykazywały żadnych problemów - wszystkie diody świeciły.
    Jednak przeprowadziłem jeszcze pomiary prądu poszczególnych diod i okazało się, że jedna dioda praktycznie pobiera o ~50% mniej prądu od pozostałych. Jak już wiedziałem o którą diodę chodzi to potem już można zauważyć niewielką bo niewielką ale różnicę w świeceniu - bardziej zmiana barwy niż jasności. Zasiliłem kontrolnie całe paski led ( w tym TV są dwa ) i była różnica prądu przy tym samym napięciu ( listwa uszkodzona pobierała mniejszy prąd o ~30%). Zauważyłem jeszcze jeden objaw który definitywnie przesądza o uszkodzeniu LED - zasiliłem napięciem 33V oba paski równolegle. Sprawna listwa świeciła OK natomiast niesprawna błysnęła i zgasła. Po odłączeniu zasilania i ponownym zasileniu sytuacja się powtarza. Podejrzewam, że uszkodzona dioda w momencie zasilenia wyższym napięciem rozwiera się o po "ostygnięciu"? ponownie działa.
    Wniosek i nauka dla mnie - nie można wierzyć podstawowym pomiarom nawet wydawałoby się prostych do sprawdzenia elementów.
    Zamawiam listwy i dam znać po uruchomieniu. \Dzięki bubu1769
  • #4 20372884
    suhhar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolego mam ten sam problem z tym TV czy naprawiłeś usterkę ? jaki koszt ?
  • #5 20373018
    bogsie
    Poziom 17  
    Tak, wystarczy wymiana listw. Zwróć uwagę, że uszkodzenia LED może nie być widać gołym okiem a są potrzebne pomiary prądu indywidualnie dla każdej diody. Jeśli nie chcesz się bawić w pomiary to po prostu wymień podświetlenie na nowe. Ja zapłaciłem 70 zł za dwa paski, dostępne na Alle..o. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 20373048
    suhhar
    Poziom 11  
    a mógłbyś podesłać przykładowy link do tej taśmy ? czy dla zwykłego laika jest to wykonalne, jakieś pojęcie w elektronice mam ale to chinskie G i wiem że jak rozbiorę to mogę nie złożyć...?
  • #8 20373175
    bogsie
    Poziom 17  
    Wpisz w Alle..o " LISTWY LED TV HITACHI 32HB4T61 VES315WNDS" - są aktualnie po 65 zł za komplet (2 sztuki)

Wiedzy elektronicznej nie musisz mieć ponieważ wymiana polega na wyciągnięciu wtyczek ze starych listw i włożeniu do nowych. Listwy są na taśmie klejącej.

Co do demontażu matrycy - sam to robiłem pierwszy raz i telewizor działa do dziś. Nie jest to trudne ale wymaga delikatności bo to w końcu szyba. Zdemontuj ekran, wymień paski i złóż w odwrotnej kolejności - i po temacie. Bez pośpiechu.

Daj znać jak Ci poszło!
  • #9 20379550
    suhhar
    Poziom 11  
    Mam już paski, w weekend bede działał, widzę na filmikach że trzeba sprawdzać napięciem która listwa uwalona, pytanie jakim prądem to robić ?
  • REKLAMA
  • #10 20379928
    bogsie
    Poziom 17  
    Jeśli masz nowe listwy to po prostu je wymień, Jeśli jednak chcesz sprawdzić która dioda jest uszkodzona, to podepnij nawet baterię paluszkową 1,5v szeregowo z miliamperomierzem i sprawdzaj każdą diodę osobno. Dioda uszkodzona może świecić podobnie jak inne ale będzie pobierać inny prąd.
  • #11 20385380
    suhhar
    Poziom 11  
    Jak to mówią operacja się udała ale pacjent zmarł ;) chińskie rączki to są sprytne rączki i tak zrobione zaczepy że trzeba 4 rąk nie 2 do wyciągnięcia podświetlenia. Widać że matryca to chiński papierek lakmusowy i lekki wstrząs zrobił swoje. Może i dobrze bo pozbędę się tego trupa bo menu mnie dobijało a już nie wspomnę o szybkości działania smarta. Dzięki panowie za porady, człowiek bogatszy o doświadczenie życiowe. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Hitachi 32HB4T61: Ekran błyska i gaśnie po włączeniu - wymiana zasilacza Vestel 17IPS62 nie pomogła 324932011_1402377156959713_5543105529849958827_n.jpg (54.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Hitachi 32HB4T61, który po włączeniu błyśnie i gaśnie, mimo że menu działa. Po wymianie zasilacza Vestel 17IPS62 objaw pozostał ten sam. Użytkownik stwierdził, że paski LED działają poprawnie, ale jedna dioda pobiera znacznie mniej prądu, co sugeruje uszkodzenie. Inni uczestnicy dyskusji zalecają wymianę uszkodzonych pasków LED, podkreślając, że uszkodzenia mogą być niewidoczne gołym okiem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z demontażem matrycy i wymianą pasków, a także podają źródła zakupu nowych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA