logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie temperatury w Lenovo L340 z procesorem i7 9750H - czy wymienić pastę i termopady?

lukasz938 29 Lis 2020 19:11 1794 7
REKLAMA
  • #1 19077945
    lukasz938
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Nie wiem co jest grane ale mam temperatury wysokie, laptop (Lenovo L340) ma już rok i nie było nic przy nim robione.
    Czasami przy obsługiwaniu przeglądarki obroty potrafią się rozkręcać na maksa, laptop jest podłączony do monitora 27 1440p.
    Mam pytanie czy to normalne czy trzeba rozbierać, czyścić i wymienić pastę, jakieś termopady?

Wysokie temperatury w Lenovo L340 z procesorem i7 9750H - czy wymienić pastę i termopady?

Jeśli trzeba wymienić pastę na CPU to co polecacie? Jest gdzieś jakaś instrukcja jak to zrobić?
    Jakiej wielkości i grubości trzeba kupić termopady, co polecicie?
  • REKLAMA
  • #2 19077963
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 880
    Pierw to go przedmuchaj powietrzem spreżonym ( do kupienia w każdym komputerowym sklepie) .
    Wymiana pasty termoprzewodzącej może trochę pomóc , pytanie czy potrafisz rozebrać laptopa , zdemontować chłodzenie i nic tam nie uszkodzić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19077965
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Pasta po takim czasie do wymiany. Termopady raczej bym zostawił w spokoju.
    Jaka pasta? Znów polecę MX4 - daje radę.
    Co do rozprowadzania - najlepiej obejrzeć sobie jakieś poradniki na YT, pełno tego, a obrazkowo łatwiej wytłumaczyć niż pisząc.
    Ważne, żeby warstwa pasty była cienka, równomiernie rozłożona, a chłodzenie dobrze dokręcone. Starą pastę usuniesz bez problemu acetonem, alkoholem izopropylowym czy nawet spirytusem. Przy nakładaniu należy uważać z pastą - wspomniana MX4 ma konsystencję takiego lejącego się miodu i lubi sobie gdzieś polecieć, tam, gdzie nie trzeba.
    Edit:
    Przedmuchać powietrzem, co? Wdmuchać syf z wymienników ciepła z powrotem do obudowy czy, o zgrozo, w wentylatory?...
    Chłodzenie najlepiej zdjąć i porządnie wyczyścić. Do wymienników sprężone powietrze, tudzież odkurzacz, wentylatory natomiast czyszczę pędzlem (pędzlami).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19077984
    sunrise84
    Poziom 42  
    Bardzo proszę .
    Łapka w górę się należy :P

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/l340_irh_hmm_201904.pdf

Dodano po 3 [minuty]:

Coś ty taki wystraszony , nie jednego laptopa już naprawiałem .
    I z rozbieraniem przed czyszczeniem i po czyszczeniu aby zobaczyć czy rzeczywiście dumchanie powietrzem w radiatory zostawia cały syf w środku .
    Nie ma tragednii z dmuchaniem w wentylatory czy w radiator.
    Robic to z głową a odkurzaczem z pędzelkiem to może klawiature z wierzchu odkurzyć :P .

Natomiast prawdą jest i się zgodzę z kolegą że do porządnego czyszczenia laptopa należy go rozkręcić i delikatnie wszystko w środku poodkurzać .

Dodano po 3 [minuty]:

"Starą pastę usuniesz bez problemu acetonem <- nigdy w życiu nie stosowałem żadnego rozpuszczalnika przy podzespołach komputerowych !!!

"alkoholem izopropylowym czy nawet spirytusem <- to już prędzej a najlepiej czystym spirytusem .
  • REKLAMA
  • #5 19078022
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Acetonu używam z powodzeniem w elektronice wszelakiej, może i jest agresywny, ale wszystko z głową. Pomijając to, że większość plastików w elementach elektronicznych jest wykonana z materiałów nierozpuszczalnych w acetonie, tak samo choćby soldermaska - nie do ruszenia.
    Jaki sens ma dmuchanie sprężonym powietrzem w wylot chłodzenia? Rozwiązanie tylko doraźne, a w przypadku rozbierania laptopa bezsensowne.
    Wyczyszczenie chłodzenia w laptopie bez rozbierania jest niewykonalne i tyle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19078060
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Kolego, bez urazy, ale spójrz jak jest zbudowane chłodzenie laptopa.
    Dmuchając we wlot powietrza, niczego nie wydmuchasz, powietrze i kurz wyjdą górą wentylatora.
    Z tego co pamiętam, to Lenovo pozwala na przeprowadzenie konserwacji chłodzenia i wymianę pasty termoprzewodzącej bez utraty gwarancji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19078072
    sunrise84
    Poziom 42  
    Wiem jak działa chłodzenie w laptopach , ameryki nie odkryłeś .
    Pisałem wcześniej że to środek tylko doraźny i należy rozebrać laptopa .
    A co gdy kolega nie ma sprawnych rączek na tyle aby rozebrać laptopa nie uszkadzając go ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo L340 z procesorem i7 9750H zgłasza wysokie temperatury oraz głośną pracę wentylatorów, szczególnie podczas korzystania z przeglądarki. W odpowiedziach sugerowane jest, aby najpierw przedmuchać laptopa sprężonym powietrzem, jednak większość uczestników dyskusji zaleca rozebranie urządzenia w celu dokładnego czyszczenia i wymiany pasty termoprzodzącej. Wymiana pasty jest uznawana za konieczną po roku użytkowania, a polecana jest pasta MX4. Uczestnicy podkreślają, że do usunięcia starej pasty najlepiej używać alkoholu izopropylowego lub spirytusu, a nie acetonu. Wskazówki dotyczące rozbiórki laptopa oraz czyszczenia są dostępne w formie poradników wideo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA