logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pasta termoprzewodząca - czy nie użyłem zbyt dużo? Prośba o ocenę.

Przemulala 13 Lut 2022 12:42 2427 7
REKLAMA
  • #1 19881578
    Przemulala
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Zauważyłem ostatnio, że mój laptop (Lenovo Y540-17) po ok 2h niezbyt intensywnej pracy (95% czasu użycie procesora poniżej 5%, 5% - kompilacja - blisko max) wkręca się na wysokie obroty i dmucha zimnym powietrzem. HWMonitor pokazywał temp Max na CPU na 4 z 6 rdzeni 95st C, te aktualne odczyty zazwyczaj ok 50-80 st C, średnio bym powiedział ok 75st C).
    Poczytałem, że jest potrzebna wymiana pasty termoprzewodzącej. Laptop ma ok 2,5 roku, nic nie było w nim grzebane dotychczas.
    Zrobiłem co trzeba, ale chyba trochę poniosło mnie z ilością pasty... Obawiam się, że dałem jej zbyt dużo. Niestety dopiero po skręceniu laptopa poczytałem jaka jest zasada działania pasty termoprzewodzącej oraz że rekomenduje się aplikację "ziarna grochu". U mnie tych ziarenek to by było w przeliczeniu ze 3-4. Załączam zdjęcie:
    Pasta termoprzewodząca - czy nie użyłem zbyt dużo? Prośba o ocenę.pasta-n...jpg (1.86 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Chciałbym prosić Was o ocenę, czy powinienem to jeszcze raz rozmontować i zaaplikować tego mniej. Przed wymianą wyglądało to tak:
    Pasta termoprzewodząca - czy nie użyłem zbyt dużo? Prośba o ocenę.pasta-pr..d.jpg (4.43 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Aktualnie komputer działa w podobnym trybie pracy jak opisany wyżej prze 3,5h i dane z HWMonitor prezentują się dużo lepiej (załączam dwa screeny dla porównania: przed wymianą pasty z czerwonymi wpisami w kolumnie Max:
    Pasta termoprzewodząca - czy nie użyłem zbyt dużo? Prośba o ocenę.hwmonitor-..zed.jpg (9.52 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    i po wymianie pasty:
    Pasta termoprzewodząca - czy nie użyłem zbyt dużo? Prośba o ocenę.hwmonito..o.png (247.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Temp "aktualna" jest przez większość czasu poniżej 50st C a max zanotowana 90st C. Nie ma też dziwnej pracy wentylatorów.
    To by wskazywało, że jest OK, ale obawiam się, czy pasta termoprzewodząca, która zapewne została rozprowadzona daleko poza package CPU i GPU, nie będzie stanowiła "zagrożenia" dla innych komponentów. O ile wokół GPU jest aluminiowa folia, tak wokół CPU jest płyta drukowana - czy pasta nie będzie przenosiła wysokich temperatur na płytę prowadząc do jej uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19881594
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Za duzo, ale skoro juz wszystko poskladales to zostaw. Na przyszlosc uzywaj mniejszej ilosci. Zwykla pasta nie przewodzi pradu, a na ciekly metal to nie wyglada.
  • REKLAMA
  • #3 19881604
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3914
    Pasty dajemy nie za dużo i nie za mało rozprowadzamy po rdzeniu i zakładamy chłodzenie. Jakoś pasty też ma na wpływ odprowadzania ciepła.
    Przemulala napisał:
    ale obawiam się, czy pasta termoprzewodząca, która zapewne została rozprowadzona daleko poza package CPU i GPU, nie będzie stanowiła "zagrożenia" dla innych komponentów.

Nie w żadnym przypadku ale to efekt zbyt dużej ilości pasty.
  • #4 19881656
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Po wymianie temperatury w normie raczej jak na laptopa o takiej specyfikacji. Niestety, ale laptop nie będzie tak chłodny jak stacjonarny komputer.
    Ale na tak małe rdzenie zazwyczaj wystarcza jedna nie za gruba kreska pasty pociągnięta przez środek - wąskie są, ładnie się pokryją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19881945
    Przemulala
    Poziom 10  
    Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Pedros050 napisał:
    Nie w żadnym przypadku ale to efekt zbyt dużej ilości pasty.

Rozumiem, że masz na myśli to, że moja obawy są nieuzasadnione, tzn. że nawet zbyt duża ilość pasty, która pokryła przestrzeń poza package nie zaszkodzi tym układom scalonym?

Co do tego co napisał Kolobos: użyłem pasty Arctic MX-4.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19881949
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Arctic MX-4 nie przewodzi pradu, wiec nic sie nie stanie poza zapackaniem wszystkiego dookola rdzenia.
  • REKLAMA
  • #7 19881953
    Przemulala
    Poziom 10  
    OK, no to mnie uspokoiliście :) Normalnie bym powtórzył ten proces (nawet mimo tego że jako laikowi zajęło mi to ok 2h), ale boję się, że układ chłodzący mocno "przykleił się", a jest rozbudowany i bardzo delikatny (jedno żeberko uszkodziłem przy demontażu), dlatego wolę to zostawić jak jest i monitorować sytuację.
    Zamykam temat - dziękuję za pomoc! Dobrego dnia
  • #8 19881958
    Przemulala
    Poziom 10  
    OK, no to mnie uspokoiliście :) Normalnie bym powtórzył ten proces (nawet mimo tego że jako laikowi zajęło mi to ok 2h), ale boję się, że układ chłodzący mocno "przykleił się", a jest rozbudowany i bardzo delikatny (jedno żeberko uszkodziłem przy demontażu), dlatego wolę to zostawić jak jest i monitorować sytuację.
    Zamykam temat - dziękuję za pomoc! Dobrego dnia

Dodano po 1 [minuty]:

Pozostawiam pastę pomimo zbyt dużej ilości, skoro to nie zaszkodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo Y540-17 zauważył wysokie temperatury procesora (do 95°C) po wymianie pasty termoprzewodzącej. Po aplikacji zbyt dużej ilości pasty, obawiał się, że może to wpłynąć na działanie układów scalonych. Odpowiedzi od innych użytkowników sugerowały, że nadmiar pasty nie powinien zaszkodzić, zwłaszcza że użyta pasta Arctic MX-4 nie przewodzi prądu. Użytkownik postanowił nie demontować laptopa ponownie, aby uniknąć uszkodzenia delikatnych elementów chłodzenia, i zamierza monitorować temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA