logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie użycie CPU, [mikro] ścinanie komputera, urywanie audio.

Szramasek 30 Lis 2020 10:30 552 17
REKLAMA
  • #1 19079190
    Szramasek
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam. Od bodajże 3-4 miesięcy zmagam się z problemem w komputerze mianowicie zużycie procesora przy 3-4 zakładkach na samej przeglądarce potrafi wynosić około 40-50 % i TYLKO przeglądarce. Wszystkie zbędne procesy zabijam w task managerze Podczas grania w jakąś bardziej wymagającą grę procesor momentalnie osiąga 95-100% zużycia CPU i tu się zaczynają problemy. Na ogół z FPS'ami nie ma problemu, głównie i tak zawsze ustawiam ustawienia pod FPS'y (w shooterach wszystko na minimum, a w innych grach żeby min 60 fps było), ale mimo tego, że gra potrafi chodzić w tych stałych FPS zdarzy się, że FPS spadają do okolic 3-4 na 1,2,3,4 sekundy w tym czasie odcina całkowicie audio i po chwili wszystko wraca do normy. Nie ważne czy gra jest na SSD (tak mam w przypadku Valoranta) czy na HDD (Tak mam w przypadku AC:Valhalla) i tu i tu takie problemy się zdarzają. Temperatury z góry wykluczam, max w stresie na CPU 67* C, średnia 62, a karty graficznej max 76*C, średnia 71(Wyniki sprawdzałem przy dwu godzinnej sesji w AC:Valhalla). Dyski sprawdzane w celu wykrycia bad sectorów, również wszystko gra, format robiony miesiąc temu i na świeżym systemie takie same cyrki.

Specyfikacja:

CPU: Intel i5-7500 @ 3.40 GHz
    Karta Graficzna: Zotac GeForce GTX 1060 MINI 6GB GDDR5
    RAM: 2133 MHz 2x8 GB (chyba Kingstony, ale ręki sobie nie dam uciąć)
    Płyta główna: B250M PRO-VDH (MS-7A70)
  • REKLAMA
  • #2 19079454
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Zamieść całe okno screena z menedżera zadań zakładka procesy zaznaczając pokaż procesy wszystkich użytkowników. Przed zrobieniem screena kliknij na procesor CPU w pierwszej linii tabeli żeby uszeregować dane od najwyższych wartości do najniższych.
  • #3 19080701
    Szramasek
    Poziom 7  

Gdy nic nie jest uruchomione to problemu dużego nie ma, duże użycie pojawia się gdy włączam jakąś grę/aplikacje

Dajmy na przykład grę Valorant, bez problemu mój komputer osiąga w niej 230 fps przy użyciu 100% procesora i nawet jak ustawie limit powiedzmy 100 fps to i tak procesor ciągnie 95-100% użycia. Jest to dosyć problematyczne, ponieważ przy takim zużyciu nie mogę rozmawiać na żadnym komunikatorze głosowym bo często gęsto komunikator się wiesza. O włączeniu przeglądarki w tle czy innym programie mogę zapomnieć. Zmiana koligacji poprawia trochę stan rzeczy, ale kosztem wydajności, a nie po to procesor ma 4 rdzenie żeby korzystać z 3, w mniej wymagających produkcjach nie ma to wielkiego znaczenia, ale w bardziej to gra dużą role.

Zostawiam jeszcze screen opcji zasilania i ustawień "zarządzania energią procesora"

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19080767
    Szramasek
    Poziom 7  

Nadmienię tylko, że jest to mapa testowa, gdzie jestem sam i jest to bardzo mała mapa, a CPU już tutaj potrafi skoczyć powyżej 90%. W sytuacji gdzie jest 10 osób na mapie, mapa jest większa i dzieje się akcja, użycie nie spada poniżej 95 w samym Valorancie. Rozmawiałem ze znajomym on przy podobnej konfiguracji na swojej i5 7400 nie ma ogólnego użycia CPU większego niż 70%, żadne ścięcia, ucinanie audio nie mają u niego miejsca.
  • #7 19080927
    Szramasek
    Poziom 7  
    Pastę wymieniałem miesiąc temu na tę :
    Thermal Grizzly pasta termoprzewodząca Kryonaut

Przy okazji czyściłem cały komputer z kurzy i tak dalej.

Temperatury jak pisałem są w miarę w normie, tak przynajmniej mi się wydaje.
  • #9 19081078
    Szramasek
    Poziom 7  
    A co pokazałem?
  • REKLAMA
  • #11 19081160
    Szramasek
    Poziom 7  
    Zanik audio jest wtedy gdy FPS'y spadają do 2-3, po 1-4 sekundzie/ach fpsy i dźwięk wracają do normy, niekoniecznie może jest to wina procesora, czytałem na innych forach, że reseating ram może pomóc, ile jest w tym prawdy?
    Załączniki:
    • FRST.txt (51.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19081238
    Szramasek
    Poziom 7  
    Nie wiem dlaczego ponowne włożenie RAM ma pomóc dlatego pytam, też się zdziwiłem, ale wielu ludzi twierdzi, że to pomaga.

I pliczek Addition w załączniku
    Załączniki:
    • Addition.txt (62.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19081969
    Szramasek
    Poziom 7  
    Raczej nie jest to kwestia źle obsadzonych pamięci, bo są od początku obsadzone tak samo, a problem zaczął się w losowym momencie. Ram są wsadzone w 1-szy i 3-ci slot.
  • #16 19082059
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Skopiuj i wklej do notatnika:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Plik notatnika "zapisz jako" fixlist.txt i umieść obok FRST, w tym samym folderze.
    Uruchom FRST i kliknij "Napraw".

Pobierz i zrób skan - usuń wszystko co znajdą (również z kwarantanny):
    https://pl.malwarebytes.com/adwcleaner/
    https://pl.malwarebytes.com/

Zaktualizuj system Media Creation Tool, bez usuwania danych:
    https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
    "Pobierz narzędzie".

Wyczyść dysk C ze śmieci:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026616/windows-10-disk-cleanup
    "Uruchom funkcję Oczyszczanie dysku i wybierz polecenie Oczyść pliki systemowe.
    Wybierz typy plików, których chcesz się pozbyć. Aby uzyskać opis typu pliku, wybierz go.
    Wybierz przycisk OK."

Zoptymalizuj system, usuń śmieci:
    https://m.youtube.com/watch?v=8E6OT_QcHaU
    Tu masz poradnik, a poniżej skrypt Powershella, który pobierze narzędzie.
    iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://git.io/JJ8R4'))

Wyłącz aplikacje w tle, usługi nie Microsoftu, programy autostartu (w msconfig).
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #17 19082188
    Szramasek
    Poziom 7  
    Ok wszystko zrobiłem, skrypt trochę namieszał, pousuwał parę rzeczy, ale muszę się przyzwyczaić, nie ma rady. Potestuję i dam znać co i jak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem CPU, które osiąga 40-50% przy przeglądarkach i 95-100% podczas grania w gry, co prowadzi do spadków FPS oraz zrywania audio. Problemy występują niezależnie od lokalizacji gier na SSD lub HDD. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą (Thermal Grizzly Kryonaut) i przeprowadził konserwację komputera, jednak problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie procesów w menedżerze zadań oraz ewentualne reseating pamięci RAM jako możliwe rozwiązania. Użytkownik zauważa, że przy podobnej konfiguracji sprzętowej jego znajomy nie doświadcza takich problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA