logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie użycie CPU, [mikro] ścinanie komputera, urywanie audio.

Szramasek 30 Lis 2020 10:30 543 17
REKLAMA
  • #1 19079190
    Szramasek
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam. Od bodajże 3-4 miesięcy zmagam się z problemem w komputerze mianowicie zużycie procesora przy 3-4 zakładkach na samej przeglądarce potrafi wynosić około 40-50 % i TYLKO przeglądarce. Wszystkie zbędne procesy zabijam w task managerze Podczas grania w jakąś bardziej wymagającą grę procesor momentalnie osiąga 95-100% zużycia CPU i tu się zaczynają problemy. Na ogół z FPS'ami nie ma problemu, głównie i tak zawsze ustawiam ustawienia pod FPS'y (w shooterach wszystko na minimum, a w innych grach żeby min 60 fps było), ale mimo tego, że gra potrafi chodzić w tych stałych FPS zdarzy się, że FPS spadają do okolic 3-4 na 1,2,3,4 sekundy w tym czasie odcina całkowicie audio i po chwili wszystko wraca do normy. Nie ważne czy gra jest na SSD (tak mam w przypadku Valoranta) czy na HDD (Tak mam w przypadku AC:Valhalla) i tu i tu takie problemy się zdarzają. Temperatury z góry wykluczam, max w stresie na CPU 67* C, średnia 62, a karty graficznej max 76*C, średnia 71(Wyniki sprawdzałem przy dwu godzinnej sesji w AC:Valhalla). Dyski sprawdzane w celu wykrycia bad sectorów, również wszystko gra, format robiony miesiąc temu i na świeżym systemie takie same cyrki.

Specyfikacja:

CPU: Intel i5-7500 @ 3.40 GHz
    Karta Graficzna: Zotac GeForce GTX 1060 MINI 6GB GDDR5
    RAM: 2133 MHz 2x8 GB (chyba Kingstony, ale ręki sobie nie dam uciąć)
    Płyta główna: B250M PRO-VDH (MS-7A70)
  • REKLAMA
  • #2 19079454
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Zamieść całe okno screena z menedżera zadań zakładka procesy zaznaczając pokaż procesy wszystkich użytkowników. Przed zrobieniem screena kliknij na procesor CPU w pierwszej linii tabeli żeby uszeregować dane od najwyższych wartości do najniższych.
  • REKLAMA
  • #3 19080701
    Szramasek
    Poziom 7  

Gdy nic nie jest uruchomione to problemu dużego nie ma, duże użycie pojawia się gdy włączam jakąś grę/aplikacje

Dajmy na przykład grę Valorant, bez problemu mój komputer osiąga w niej 230 fps przy użyciu 100% procesora i nawet jak ustawie limit powiedzmy 100 fps to i tak procesor ciągnie 95-100% użycia. Jest to dosyć problematyczne, ponieważ przy takim zużyciu nie mogę rozmawiać na żadnym komunikatorze głosowym bo często gęsto komunikator się wiesza. O włączeniu przeglądarki w tle czy innym programie mogę zapomnieć. Zmiana koligacji poprawia trochę stan rzeczy, ale kosztem wydajności, a nie po to procesor ma 4 rdzenie żeby korzystać z 3, w mniej wymagających produkcjach nie ma to wielkiego znaczenia, ale w bardziej to gra dużą role.

Zostawiam jeszcze screen opcji zasilania i ustawień "zarządzania energią procesora"

• #5 19080767
    Szramasek
    Poziom 7  

Nadmienię tylko, że jest to mapa testowa, gdzie jestem sam i jest to bardzo mała mapa, a CPU już tutaj potrafi skoczyć powyżej 90%. W sytuacji gdzie jest 10 osób na mapie, mapa jest większa i dzieje się akcja, użycie nie spada poniżej 95 w samym Valorancie. Rozmawiałem ze znajomym on przy podobnej konfiguracji na swojej i5 7400 nie ma ogólnego użycia CPU większego niż 70%, żadne ścięcia, ucinanie audio nie mają u niego miejsca.
  • #7 19080927
    Szramasek
    Poziom 7  
    Pastę wymieniałem miesiąc temu na tę :
    Thermal Grizzly pasta termoprzewodząca Kryonaut

Przy okazji czyściłem cały komputer z kurzy i tak dalej.

Temperatury jak pisałem są w miarę w normie, tak przynajmniej mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • #9 19081078
    Szramasek
    Poziom 7  
    A co pokazałem?
  • REKLAMA
  • #11 19081160
    Szramasek
    Poziom 7  
    Zanik audio jest wtedy gdy FPS'y spadają do 2-3, po 1-4 sekundzie/ach fpsy i dźwięk wracają do normy, niekoniecznie może jest to wina procesora, czytałem na innych forach, że reseating ram może pomóc, ile jest w tym prawdy?
    Załączniki:
    • FRST.txt (51.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19081238
    Szramasek
    Poziom 7  
    Nie wiem dlaczego ponowne włożenie RAM ma pomóc dlatego pytam, też się zdziwiłem, ale wielu ludzi twierdzi, że to pomaga.

I pliczek Addition w załączniku
    Załączniki:
    • Addition.txt (62.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19081969
    Szramasek
    Poziom 7  
    Raczej nie jest to kwestia źle obsadzonych pamięci, bo są od początku obsadzone tak samo, a problem zaczął się w losowym momencie. Ram są wsadzone w 1-szy i 3-ci slot.
  • #16 19082059
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    Skopiuj i wklej do notatnika:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Plik notatnika "zapisz jako" fixlist.txt i umieść obok FRST, w tym samym folderze.
    Uruchom FRST i kliknij "Napraw".

Pobierz i zrób skan - usuń wszystko co znajdą (również z kwarantanny):
    https://pl.malwarebytes.com/adwcleaner/
    https://pl.malwarebytes.com/

Zaktualizuj system Media Creation Tool, bez usuwania danych:
    https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
    "Pobierz narzędzie".

Wyczyść dysk C ze śmieci:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026616/windows-10-disk-cleanup
    "Uruchom funkcję Oczyszczanie dysku i wybierz polecenie Oczyść pliki systemowe.
    Wybierz typy plików, których chcesz się pozbyć. Aby uzyskać opis typu pliku, wybierz go.
    Wybierz przycisk OK."

Zoptymalizuj system, usuń śmieci:
    https://m.youtube.com/watch?v=8E6OT_QcHaU
    Tu masz poradnik, a poniżej skrypt Powershella, który pobierze narzędzie.
    iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://git.io/JJ8R4'))

Wyłącz aplikacje w tle, usługi nie Microsoftu, programy autostartu (w msconfig).
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #17 19082188
    Szramasek
    Poziom 7  
    Ok wszystko zrobiłem, skrypt trochę namieszał, pousuwał parę rzeczy, ale muszę się przyzwyczaić, nie ma rady. Potestuję i dam znać co i jak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem CPU, które osiąga 40-50% przy przeglądarkach i 95-100% podczas grania w gry, co prowadzi do spadków FPS oraz zrywania audio. Problemy występują niezależnie od lokalizacji gier na SSD lub HDD. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą (Thermal Grizzly Kryonaut) i przeprowadził konserwację komputera, jednak problem nadal występuje. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie procesów w menedżerze zadań oraz ewentualne reseating pamięci RAM jako możliwe rozwiązania. Użytkownik zauważa, że przy podobnej konfiguracji sprzętowej jego znajomy nie doświadcza takich problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA