Ardo C02412A - chłodziarko zamrażarka.
Problem - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas i chłodzi tak, że na tylnej ścianie zgromadziło się już sporo lodu. W dodatku pokrętło regulacji lodówki jest niesprawne, tzn albo kręci się w kółko albo zacina i stawia na tyle duży opór ze nie daje się nim kręcić, dopiero po otwarciu drzwi lodówki i kręceniu tym kółkiem regulacji od dołu coś tam przeskoczy i dalej się kreci z zauważalnym luzem - lodówka nie reaguje na pokrętło. Chłodziarka pracuje prawidłowo - prawidłowo załącza się i wyłącza. Problem jest tylko z lodówką u góry, która pracuje cały czas.
Opis: Lodówka stała kilka miesięcy nie używana trudno powiedzieć czy 2 czy 6 miesięcy, bo poprzednia lokatorka zostawiła kuchnie z wyposażeniem i zapewniała, że lodówa jest sprawna i nie było z nią problemów. Tak czy inaczej stała niepodłączona chyba dość długo.
Niestety nie posiadam to tego sprzętu instrukcji i trochę trwało nim znalazłem tabliczkę znamionową, której spodziewałem się z tyłu urządzenia a nie za szufladami na dolnej półce lodówki. Przy okazji oględzin z tyłu okryłem, że lodówka jest wyposażona w dwa agregaty jeden działa cały czas drugi się wyłącza i załącza prawidłowo (ten od chłodziarki).
Usterki do usunięcia:
- pokrętło które nie działa - nie wiem jak dostać się do panelu (jak go zdjąć by sprawdzić coś głębiej)
- być może problem stawni termostat - ale nie mam pojęcia gdzie on znajduje się w lodówce jak się do niego dostać sprawdzić czy jest ok i ewentualnie wymienić.
Będę wdzięczny za wszelką okazaną pomoc. (jestem laikiem w naprawach lodówek wiec proszę o łopatologiczne tłumaczenie
Fotki sprzętu poniżej.
Jak ktoś jest w posiadaniu instrukcji również nie pogardzę.