logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo C02412A - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas.

Kryminator 30 Lis 2020 11:36 2841 6
  • #1 19079310
    Kryminator
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ardo C02412A - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas. Witam.

Ardo C02412A - chłodziarko zamrażarka.
    Problem - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas i chłodzi tak, że na tylnej ścianie zgromadziło się już sporo lodu. W dodatku pokrętło regulacji lodówki jest niesprawne, tzn albo kręci się w kółko albo zacina i stawia na tyle duży opór ze nie daje się nim kręcić, dopiero po otwarciu drzwi lodówki i kręceniu tym kółkiem regulacji od dołu coś tam przeskoczy i dalej się kreci z zauważalnym luzem - lodówka nie reaguje na pokrętło. Chłodziarka pracuje prawidłowo - prawidłowo załącza się i wyłącza. Problem jest tylko z lodówką u góry, która pracuje cały czas.

Opis: Lodówka stała kilka miesięcy nie używana trudno powiedzieć czy 2 czy 6 miesięcy, bo poprzednia lokatorka zostawiła kuchnie z wyposażeniem i zapewniała, że lodówa jest sprawna i nie było z nią problemów. Tak czy inaczej stała niepodłączona chyba dość długo.

Niestety nie posiadam to tego sprzętu instrukcji i trochę trwało nim znalazłem tabliczkę znamionową, której spodziewałem się z tyłu urządzenia a nie za szufladami na dolnej półce lodówki. Przy okazji oględzin z tyłu okryłem, że lodówka jest wyposażona w dwa agregaty jeden działa cały czas drugi się wyłącza i załącza prawidłowo (ten od chłodziarki).

Usterki do usunięcia:
    - pokrętło które nie działa - nie wiem jak dostać się do panelu (jak go zdjąć by sprawdzić coś głębiej)
    - być może problem stawni termostat - ale nie mam pojęcia gdzie on znajduje się w lodówce jak się do niego dostać sprawdzić czy jest ok i ewentualnie wymienić.

Będę wdzięczny za wszelką okazaną pomoc. (jestem laikiem w naprawach lodówek wiec proszę o łopatologiczne tłumaczenie ;)
    Fotki sprzętu poniżej.
    Jak ktoś jest w posiadaniu instrukcji również nie pogardzę.

Ardo C02412A - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas.
    Ardo C02412A - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas. Ardo C02412A - lodówka nie wyłącza się pracuje cały czas.
  • #2 19079377
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    JKeśli pracuje cały czas , bez przerw i NIC NIE ZAMARZŁO w chłodziarce to masz ubytek czynnika w ukladzie albo niesprawna, zużyta spreżarka
    Obstawiam ubytek czynnika, czyli jest po prostu "dziura" i ucieka czynnik.
    Aby był sens naprawić , to bez znalezienia i usuniecia nieszczelności nie daj się "nabic" w uzupełnienie czynnika, bo pełno takich NABIJACZY się kreci, szkoda kasy bo za parę dni będzie miał DOKŁADNIE to samo!
  • #3 19081773
    Kryminator
    Poziom 10  
    Zamrażarka działa prawidłowo. Mrozi jak trzeba. Agregat w zamrażarce włącza się i wyłącza. Nie ma problemu również z pokrętłem regulacji temperatury zamrażarki. Problem jest z cała górna częścią czyli lodówką a nie zamrażarką. Gdzieś coś czytałem, że jest jakiś olej

Problem jest z z górna częścią. Wygląda na to jak by to pokrętło u góry po prostu się zepsuło a lodówka z tego powodu sie rozregulowała i ustawiona została na max. W samej lodówce nie jest tak chłodno bo ta warstwa lodu na tylnej ścianie już ma z 10-15 cm grubości....

Niestety nie jestem fachowcem liczyłem na pomoc jakiegoś fachowca tutaj. A że czasy są trudne to każdego grosza szkoda na serwis starej lodówki. Znowu nie chce kupować nowej zamiast prezentów na gwiazdkę.

Tak jak pisałem powodów może być kilka:
    - te pokrętło co się kreci od regulacji lodówki w koło nie wiem jak zdjąć ten panel z frontu by czegoś nie rozpieprzyć
    - może coś jest nie drożne np jakieś zapchana kapilary (wyczytałem to w innym temacie tu na forum również w lodówce ARDO)
    - może to brak oleju w panewkach bo po długim postoju została włączona od razu (a podobno po długim postoju powinna być włączona na około 1h by olej prawidłowo nasmarował cały układ)
    - wadliwy termostat w lodówce
    - i jako ostatnie obstawiał bym brak tego czynniki ale z drugiej strony jeżeli był by jego brak to logicznie myśląc (na podstawie tego co przeczytałem też na forum) lodówka nie chłodziła by wcale, zamrażarka również.
    Czytałem coś o tym, że jak lodówka stoi długo to kończy się smarowanie w całym układzie i po długim postoju lodówka powinna być włączona na około 1 h by olej.

Poniżej temat którym trochę się sugerowałem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic549133.html

BEDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA PORADĘ JAKIEGOŚ DOBREGO FACHOWCA :)
  • #4 19082042
    kecajk49
    Poziom 38  
    Przeczytaj moje zapytanie ponownie ale PO UPRZEDNIM ZAŁĄCZENIU logicznego myślenia I ODPOWIEDZ NA POSTAWIONE TAM PYTANIE, powtarzam je raz jeszcze : Czy coś Z PRODUKTÓW w chłodziarce zamazrzło poza góra lodu ze szronu?
    Jeśli opowiedź brzmi NIE, możesz czytać dalej i to wielokrotnie moją poprzednią odpowiedź aż ją zrozumieesz!
  • #6 19083706
    Kryminator
    Poziom 10  
    kecajk49 napisał:
    Czy coś Z PRODUKTÓW w chłodziarce zamazrzło poza góra lodu ze szronu?

Nic z produktów nie zamarzło.
    Ale w lodówce temperatura dla produktów wydaje się optymalną są chłodne nic się nie psuje.
    Rozumiem że są tylko dwie opcje w tym przypadku. Nieszczelny układ i ubytek czynnika lub zużyta sprężarka.

Jakie są szacunkowe koszty takiej naprawy? Czy jestem w stanie sam zdiagnozować nieszczelność w układzie lub ta zużyta sprężarkę? Rozumiem, że jeżeli jest zużyta czyli nie działa lub działa słabo czy sama wymiana jest trudna? Czy taka sprężarkę da się zregenerować?

P.s. Dziękuję za cierpliwość jestem laikiem w tych tematach więc czasami TRZEBA NAPISAĆ COŚ DUŻYMI LITERKAMI. Jeszcze tydzień temu lodówka była po prostu dla lodówką. Nie rozróżniałem nawet pojęć chłodziarka i zamrażarka.

@sunrise84
    Drzwi szczelne nawet magnesy trzymają bardzo dobrze. Dziękuję za odp.
  • #7 19083801
    kecajk49
    Poziom 38  
    Niezależnie co w TEJ lodówce padło da się chłodziarkę naprawić a za ile to trzeba pytać tego ,który miałby i POTRAFIŁby zrobić to ESTETYCZNIE.
    Prawedopodobnie nieszczelny jest Parowniki, można go zastąpić Nowym, zmieni się co nieco wnętrze chłodziarki ale można ją będzie dalej eksploatować. Taka przeróbka zajmuje tylko kilka godzin ale wcześniej trzeba ocenić czy jest to MOŻLIWE z uwagi na kolizję półek z Nowym parownikiem, gdyż nowy parownik spowoduje konieczność przesunięcia górnych pólek w stronę drzwi o 2, może 3 cm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Ardo C02412A, która nie wyłącza się i generuje nadmiar lodu na tylnej ścianie. Pokrętło regulacji temperatury w lodówce jest uszkodzone, co może prowadzić do nieprawidłowego działania. Użytkownik zauważa, że zamrażarka działa prawidłowo. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak nieszczelność układu chłodzenia, ubytek czynnika chłodniczego lub zużyta sprężarka. Koszty naprawy oraz trudności związane z diagnozowaniem i wymianą komponentów również zostały poruszone. Użytkownik poszukuje oszczędnych rozwiązań, aby uniknąć zakupu nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA