logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transmisja danych poprzez zwykłe połączenie telefoniczne.

jan24 14 Paź 2005 22:16 2344 6
  • #1 1899385
    jan24
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,
    Mój problem wygląda następująco: pomiędzy dwoma sklepami można nawiązać bezpłatne połączenie telefoniczne w ramach usługi CENTREX oferowanej przez TP. Zarówno na jednym, jak i na drugim punkcie sprzedaży znajdowałby się komputer wyposażony w modem, oczywiście podłączony do linii abonenckiej. Właśnie to bezpłatne połączenie chciałbym wykorzystać do przesyłania danych. Jeden z komputerów pracuje w środowisku DOS, drugi zaś pod Windows. Czy ktoś z Was zna odpowiednie oprogramowanie przeznaczone do tego celu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 1900220
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Z windowsami nie ma zadengo problemu zeby je polaczyc a nawet miec internet na obu, z DOSem to za bardzo nie wiem jak ugrysc trzebaby ustawic polaczenie dialup i caly protokol tpc/ip, chyba ze program pracujacy na nim ma do tego wsparcie.
  • #3 1900369
    jan24
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Problem polega właśnie na tym, że nie występuje tu połączenie internetowe tylko najzwyklejsze połączenie między dwoma abonentami (tak jak zwykła rozmowa telefoniczna). Czyli: jeden komputer dzwoni na numer drugiego, tamten odbiera, następuje weryfikacja (dla bezpieczeństwa - coś w rodzaju wymiany haseł dostępu), po czym przesył plików. Dobrze by było, gdyby w programie dało się ustawić na przykład od której godziny komputer ma odbierać telefony, aby nie dochodziło do takich sytuacji, że dzwoni jakiś klient a "słuchawkę podnosi" :D komputer. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. :D
  • Pomocny post
    #4 1900391
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    O tym wlasnie mowie, polaczenie dialup miedzy dwoma kompami , pisalem juz na tym forum o tym , problemem jest tylko ten DOS, windows ma w sobie program co pozwala odbierac takie przychodzace przez modem polaczenia i tu takze jest protokol tcp/ip, a czas mozna ustawic poprzez zamykanie i otwieranie programu serwera do dialup, lub ustawic autoodbierania po wiekszej liczbie dzwonkow np 10 :)

O internecie pisalem dodatkowo bo porzez takei lacze wlasnei mozna darmowo przeslac mozliwosc internetu na ten drugi komp np jak ten pierwszy ma staly net.
  • Pomocny post
    #5 1900547
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jeżeli używasz DOS-a, to masz na pewno Nortona Commandera :D Jest tam taki programik - emulacja terminala. Tam można ustawić parametry połączenia przez modem (który port com, prędkość, numer telefonu i inne parametry transmisji) i zestawić połączenie. Jest tam też jakaś pomoc - może się przydać. No i musisz poznać też komendy AT komunikacji z modemem - to nie windows, wszystko trzeba zestawić ręcznie. Na drugim kompie - tym z windą - odpalić możesz terminal windowsa i on powinien odebrać połączenie. Przesyłanie plików też nie jest proste - tylko komendy z palca :D - hehehe, coś jak konsola linuxa. Kiedyś tylko tak się łączyło między kompami, i to działało.
    Pozdrówka.
  • #6 5085510
    BearBeer
    Poziom 11  
    Witam,
    Odświeżam ten stary temat, gdyż nie chciałem zakładac nowego bo problem dotyczy tematu posta.
    1)Mianowicie mam dwa modemy podłaczone do linii telefonicznej. Jeden modem podpięty do kompa z XP z drugiej strony linii modem również podpięty do XP. Przy użyciu HyperTerminala komunikuje się z tymi modemami(zmiana parametrów modemu) ale NIE otrzymuje żadnych podtwierdzeń(OK, ERROR, itd.) mimo że mam włączoną opcje potwierdzeń. Nie działa transmisja z modemu do PC. Co moze byc przyczyna tego???
    2) Druga sprawa dotyczy trasmisji danych. Z połączeniem się miedzy modemami nie mam problemu (dodzwaniam się na drugą stronę), ale przy próbie przesłania danych(jakiś znaków) połączenie jest rozłączane.
    Dlaczego?

Gdzie szukac rozwiązania tych problemów?
    Z góry dziękuje za odpowiedź,
    Pozdrawiam,
    BB
  • #7 5091424
    Wlodzimierz Piotrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,
    Dwa lata temu miałem podobny problem z XP. Chciałem uaktualnić oprogramowania z W2k na XP. Modem zewnętrzny Robotics z RS232 pod W2k można było skonfigurować tak aby można było dostać się do internetu. Po zmianie na XP Home lub Prof. nie udawało się połączyć z internetem, działały tylko niektóre komendy z Hyperterminala. Po ponownej instalacji W2k wszystko wróciło do normy.
    Dla mnie wygląda to trak jakby panowie z Microsoftu zapomnieli jak obsługuje się RS232.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przesyłania danych pomiędzy dwoma komputerami podłączonymi do linii telefonicznej za pomocą modemu, wykorzystując bezpłatne połączenie CENTREX TP. Jeden komputer pracuje w środowisku DOS, drugi w Windows. W systemie Windows możliwe jest nawiązanie połączenia dial-up z obsługą protokołu TCP/IP oraz konfiguracją automatycznego odbierania połączeń, co ułatwia przesyłanie plików. W DOS-ie konieczne jest ręczne zestawianie połączenia przez terminal (np. w Norton Commanderze) i znajomość komend AT do sterowania modemem, co komplikuje transmisję danych. Użytkownicy wskazują na potrzebę oprogramowania terminalowego z funkcją emulacji i ustawiania parametrów połączenia, w tym harmonogramu odbierania połączeń, aby uniknąć niepożądanych odbiorów. Problemy z transmisją danych i potwierdzeniami komend AT w Windows XP mogą wynikać z niepełnej obsługi portu RS232 lub sterowników modemu. Rozwiązaniem jest konfiguracja połączenia dial-up, znajomość protokołu TCP/IP oraz stosowanie terminali i programów obsługujących transmisję plików przez modem w obu środowiskach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA