logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zdalnego przesyłania danych przez modem o określonej porze

jan24 02 Sie 2006 14:05 1386 11
REKLAMA
  • #1 2873042
    jan24
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,

Czy ktoś z Was zna program do łączenia się z innym komputerem za pomocą modemu w celu przegrania danych? Chodzi mi mniej więcej o coś takiego: jeden komputer dzwoni na numer drugiego (dobrze by było jakby dało się zaprogramować że ma to robić o określonej porze, np. o 20:00), drugi komputer po wskazanej ilości dzwonków odbiera (aby nie blokować linii telefonicznej gdy ktoś by dzwonił i chciałby porozmawiać), po czym następuje jakaś wymiana haseł (aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi) i komputer do którego się dzwoni rozłącza się a następnie oddzwania pod numer pierwszego (nawet jeśli ktoś zna hasło to nic mu to nie da) i następuje wymiana danych. Cały system przeznaczony byłby do przegrywania danych z punktu sprzedaży na serwer (dodatkowo, połączenie telefoniczne między sklepem a siedzibą firmy jest bezpłatne, dlatego chciałbym to wykorzystać). Jak na razie, co jakiś czas trzeba jeździć z dyskietkami :(. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam :).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2873491
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    nie wiem czy dobrze pojąłem, zrozumiałem to tak że siedziba firmy i sklep są w znacznej odległości od siebie więc połączenie LAN nie jest możliwe...

Jeśli są to wysokie budynki to może WLAN ??
    A jeśli nie to istnieje cała masa prostrzych sposobów na wymianę danych. (bo zabawa z modemami nie była by dość wygodna) a poza tym z tego się już nie korzysta...
    można by np. w sklepie wrzucać dane na firmowy serwer a w siedzibie je pobierać, albo mailem przesyłać...
  • #3 2873598
    jan24
    Poziom 15  
    Tak - sklep i siedziba (gdzie jest serwer) są w znacznej odległości (ok. 3km), więc prowadzenie kabla nie wchodzi w grę. Połączenie telefoniczne jest bezpłatne w ramach usługi CENTREX oferowanej przez TP. Być może jest to dosyć oryginalne rozwiązanie, ale na pewno dużo lepsze niż przegrywanie danych za pomocą dyskietek :) (traci się czas, trzeba jeździć, nagrywać nawet po kilka razy bo bardzo często źle się przegrywa). Na sklepie nie ma dostępu do Internetu więc to jest jedyne i najlepsze rozwiązanie. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  • #4 2873693
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    3km to jeszcze nie tragedia. Mogłoby spokojnie pojsc po wifi, kwestia widoczności obu punktów (anten).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2873751
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Polecam postawic VDSL na tej lini telefonicznej, i bedzie wiec wspolny lan, i linia telefoniczna nie bedzie blokowana, a jezeli juz, to nawet winda ma w sobie serwer dial-up mozna sie wdzwonic do kompa danego, co do wymiany miedzy nimi danych to juz dowolnosc. Jednak wskazanie na VDSL para modemow to kolo 900 zl
  • Pomocny post
    #6 2873800
    tzok
    Ocena: 6511
    Zainteresuj się usługą callback - dzwonisz do komputera zdalnego, on odbiera, podajesz login i hasło, zostajesz rozłączony a zdalny komputer oddzwania do Ciebie.

Zwykłe odpowiadanie na "telefon":
    Program do zdalnego przesyłania danych przez modem o określonej porze

Do inicjowania połączenia o zadanej godzinie możesz użyć harmonogramu zadań.
  • Pomocny post
    #7 2874036
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ja bym cały czas obstawał przy WLAN, ceny sprzętu są dość małe, a jest to rozwojowa alternatywa dla firmy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2874312
    trocse
    Ocena: 28
    VDSL nie jest duzo drozszy od WLAN, a pod wzgledem bezpieczenstwa danych firmy nie ma porownania, jezeli jest darmowa linia telefoniczna trzeba z niej maks wyciagnac
  • REKLAMA
  • #9 2874548
    jan24
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję za pomoc :). Mam nadzieję że nie będzie problemów. Pozdrawiam :)
  • #10 2876526
    jan24
    Poziom 15  
    Bardzo chciałbym, aby pomysł ten zrealizować z użyciem jak najmniejszego wkładu materialnego. Zwykły modem w zupełności wystarczy, bo przegrywanie danych odbywałoby się po godzinach pracy (linia mogłaby być zajęta przez dowolny czas choć z tego co liczyłem (zakładając że prędkość modemu wynosi 56 kb/s bo więcej się nie da), zajęłoby to około 5 minut. Mam jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób w harmonogramie zadań ustawić aby połączenie było zestawiane o określonej porze, jeżeli uruchamiane mogą być tylko pliki programów?
    Za odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam :).
  • #11 2876612
    tzok
    Ocena: 6511
    Nie osiągniesz 56kbps między dwoma modemami, max to 33,6kbps.

Co do harmonogramu to faktycznie, trzeba użyć jakiegoś dialera.
  • #12 2883531
    jan24
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanie: czy da się połączyć komputer pracujący w sieci LANtastic (który jest na sklepie na sprzedaży) z komputerem na którym jest Windows 98 (byłby także na sklepie, ale przeznaczony tylko do przegrywania danych do siedziby)? Jeżeli tak to czy potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja? Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania programu umożliwiającego zdalne przesyłanie danych między dwoma komputerami za pomocą modemu, z możliwością automatycznego łączenia o określonej godzinie (np. o 20:00). System ma działać na zasadzie wywołania z jednego komputera, odbioru po określonej liczbie sygnałów dzwonkowych, wymiany haseł zabezpieczających przed nieautoryzowanym dostępem oraz mechanizmu callback, gdzie po rozłączeniu zdalny komputer oddzwania do inicjatora połączenia w celu wymiany danych. Rozwiązanie ma służyć do przesyłania danych z punktu sprzedaży do serwera w siedzibie firmy, gdzie połączenie telefoniczne jest bezpłatne w ramach usługi CENTREX. W dyskusji poruszono alternatywy takie jak WLAN (WiFi) oraz VDSL, które oferują wyższą prędkość i bezpieczeństwo, jednak ze względu na brak dostępu do Internetu i ograniczenia infrastrukturalne, modem pozostaje preferowanym rozwiązaniem. Wskazano na konieczność użycia dialera do automatycznego zestawiania połączenia o zadanej godzinie, który można uruchamiać z harmonogramu zadań systemu Windows. Zwrócono uwagę, że rzeczywista prędkość transmisji modemowej między dwoma modemami to maksymalnie około 33,6 kb/s, a nie 56 kb/s. Poruszono także pytanie o możliwość połączenia komputera pracującego w sieci LANtastic z komputerem z systemem Windows 98 w celu lokalnego przegrywania danych, co wymaga dodatkowej konfiguracji sieciowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA