logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ominięcie sterownika lampek LED: Nieświecąca połowa po zlutowaniu przewodów - jakie przyczyny?

kopal 30 Lis 2020 17:06 3522 9
REKLAMA
  • #1 19080120
    kopal
    Poziom 2  
    Witam,
    Przeglądnąłem forum w tym temacie, ale nie natrafiłem na mój przypadek. Otóż jak większość forumowiczów chcę się pozbyć programatora lampek led (chodzi o ciągłe świecenie lampek bez mrugania itp...). Kwestię prostowania napięcia mam załatwioną we wtyczce. Programator ma na wejściu i wyjściu napięcie DC w zakresie 3,6-36V. Wejście to jeden przewód dwużyłowy i wyjście to samo. Wydawało mi się, ze nie ma nic prostszego jak tylko zlutować oba przewody i będzie po temacie. Niestety po zlutowaniu i podłączeniu świeci dokładnie co druga gałązka - owszem światłem ciągłym. Co zrobiłem nie tak, że druga część nie świeci ? W załączeniu zdjęcie rozebranego sterownika.
    Pozdrawiam
    Ominięcie sterownika lampek LED: Nieświecąca połowa po zlutowaniu przewodów - jakie przyczyny?
  • REKLAMA
  • #3 19080636
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    kopal napisał:
    Kwestię prostowania napięcia mam załatwioną we wtyczce.

...więc wtyczka przeznaczona była do sterowania tym modulikiem - chcąc zaświecić całość musisz zapodać napięcie zmienne.
    W.g mnie 36V ale trzeba to zweryfikować.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 19080809
    kopal
    Poziom 2  
    We wtyczce jest prostownik, który podaje ok. 34-36 VDC na sterownik. Wyjście ze sterownika to też stałe napięcie. Dlatego ciężko będzie podać zmienne napięcie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19080895
    kicajbas
    Poziom 32  
    ...dlatego napisałem, że ta wtyczka jest tylko do tego sterownika. Twoją girlandę należy zasilić z transformatora; bez mostka prostowniczego. Jeśli nie wierzysz to odwróć polaryzację tej girlandy - zaświeci Ci druga połowa. Gdybyś tak zmieniał bardzo szybko to będzie świeciła cała :D
    kopal napisał:
    Wyjście ze sterownika to też stałe napięcie

Nie - procesorek zmienia polaryzację a LED'y podłączone są tak:

Pozdr.
  • #6 19080990
    kopal
    Poziom 2  
    Ok - rozumiem. Czyli sterownik odwraca polaryzację i stąd mam światło ciągłe na wszystkich ledach (dla takiego programu). Zostaje mi wyciąć mostek w zasilaczu - o ile dam radę to bezboleśnie rozebrać.
    Może jest szansa "oszukać sterownik", np. zewrzeć na stałe przycisk zmiany programów.
    Tak, czy tak dziękuję za informację i poradę.
  • #7 19081032
    kicajbas
    Poziom 32  
    Obawiam się, że wspomniany zasilacz jest beztransformatorowy i nie ma w nim "normalnego" mostka.
    Przed rozpruwaniem czegokolwiek upewnij się że mam rację co do połączenia LED'ów - spróbuj podłączyć odwrotnie czy zaświeci się druga połowa.
    Moja porada jest tylko sugestią w dodatku opartą na dwóch niewiele wnoszących fotkach.
    A zwarcie tego "naciskaczka" nic nie da ponieważ program reaguje na klikanie a nie ciągłe zawarcie (chyba :D )

Pozdr.
  • #8 19082118
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    kicajbas napisał:
    Twoją girlandę należy zasilić z transformatora; bez mostka prostowniczego.
    Czyli jak, diody led napięciem przemiennym ?.
    kopal napisał:
    Może jest szansa "oszukać sterownik"

Wymagało by to dodatkowego układu z generatorem o częstotliwości na tyle dużej, aby oko ludzkie nie zaobserwowało migania. Przedstawiam jeden z przykładów, niestety w symulatorze nie mogę uzyskać tego efektu.
    Załączniki:
    • Lampki choinkowe.mp4 (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19082557
    kicajbas
    Poziom 32  
    REMUR. napisał:
    kicajbas napisał:
    Twoją girlandę należy zasilić z transformatora; bez mostka prostowniczego.

REMUR. napisał:

Czytał kolega wszystko czy tylko to co zacytował?
    Jeżeli autor zmieni polaryzację podłączonych przewodów i zaświeci się druga część girlandy to o czym to świadczy? - jak to należy zasilić?
    Oczywiście nie na żywca z "jakiegoś tam" transformatora ale tak - należy zapodać AC.
    Sądzę że autor raczej nie poradzi sobie, ale dobrze by było zastosować odpowiednio wysterowany mostek H.
    Niemniej podtrzymuję: transformator + rezystor "bezpieczeństwa" i ma hulać.

Jeszcze raz:
    REMUR. napisał:

...a na symulacji jak kolega zasila?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #10 19111115
    gynsior84
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Jestem zmuszony potwierdzić. Te lampki tak działają niestety.
    Postąpiłem tak samo jak kolega - zlutowałem przewody ze sobą pomijając programator i świeci co drugi led :(
    Jak się połowa przepali, to tylko zmienię polaryzację i dalej będą ok ;)
    A tak serio, to mega szkoda. Może ktoś kiedyś wymyśli coś sensownego by to obejść...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum napotkał problem z nieświecącą połową lampek LED po zlutowaniu przewodów, które wcześniej były podłączone do programatora. Po zlutowaniu, świeci tylko co druga gałązka, mimo że zasilanie jest stałe (DC) w zakresie 34-36V. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem wynika z konieczności zasilania lampek napięciem przemiennym (AC) oraz z faktu, że programator zmienia polaryzację, co powoduje, że LED-y są podłączone w sposób, który uniemożliwia ich równoczesne świecenie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie transformatora oraz mostka prostowniczego, a także eksperymenty z odwracaniem polaryzacji przewodów. Użytkownicy podkreślają, że pominięcie programatora nie jest wystarczające, a zasilanie musi być odpowiednio dostosowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA