logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie mikrofonu z głośnika komputerowego - wzmocnienie sygnału i błędy podłączenia

30 Lis 2020 18:16 1005 10
REKLAMA
  • #1 19080262
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 19087167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19087195
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2046
    Witam,
    W tak prostym ukladzie nie ma znaczenia kolor kabelkow odglosnika, wazne jest to do czego je przylutowales we wtyku jack.
    Patrac od "czubka" masz L, P, GND i MIC, MIC = najblizej obudowy, glosniko mikrofon ma byc podlaczony GND i MIC.
    Do P i L nic nie podlaczasz, nie zwieraj ich.
    Jezeli chodzi o czulosc to ogolnie glosniki sa slabej jakosci mikrofonami (slabej skutecznosci), jezeli nie da sie nic poprawic za pomoca ustawien w komputerze to mozesz rozwazyc uzycie innego glosnika o stosunkowo duzej impedancji np. 16ohm czy malych 40ohm.
    Pozdrawiam
  • #4 19088606
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6058
    Używałem kiedyś głośników w interkomie przełączanych raz jako głośnik raz jako mikrofon, większe głośniki w roli mikrofonu sprawowały się nieźle, przynajmniej do przenoszenia mowy. Poziom sygnału z głośnika jest niewielki więc może się przydać dodatkowy niskoszumny wzmacniacz.

Cytat:
    Wcześniej nie przylutowałem kabla od mikrofonu ale niestety wtedy jak i teraz mój "mikrofon" był interpretowany jako głośnik
    Nie wiem czy dobrze rozumiem, czy chodzi o to że źle podłączyłeś i głośnik działa jako głośnik, czy może w komputerze jest układ automatycznego wykrywania który wykrywa głośnik jako głośnik nawet jeśli podłączysz w miejsce mikrofonu
  • #5 19088668
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Aby ciut podnieść poziom sygnału z głośnika/mikrofonu warto użyć(wiem, że coraz trudniej o nie) głośnika o większej impedancji np. 40Ω a z braku takowego choć słuchawki powszechnie mają 32Ω.
  • #6 19088704
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Kiedyś popularne były wkładki słuchawkowe W66, również jako mikrofony, cewka miała dużo więcej zwojów, więc i większą czułość w roli mikrofonu niż zwykły głośnik, koledzy powyżej piszą o głośnikach o dużej impedancji - im więcej tym lepiej, duża impedancja pozwala przypuszczać że mamy przetwornik który ma dużo zwojów cienkiego drutu - o to nam chodzi, W66 ma 260Ω.
    http://tatek.home.pl/j3/32-warsztat/w-krotkofalowca/wk-projekty/118-w66-01

Napięcie z głośnika użytego jako mikrofon można zwiększyć nie tylko wzmacniaczem ale również transformatorem, do zastosowań audio, do mikrofonów dynamicznych były wykonywane specjalne transformatory, ale w amatorskich zastosowaniach można użyć transformatora sieciowego wiedząc że i tak to nie będzie HiFi
  • REKLAMA
  • #7 19088823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19088840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 19088846
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19089318
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Chyba posiadam taki mały transformator, z zabawkowej krótkofalówki. Jak się taki podłącza?
    Nie mam pojęcia jaką to ma przekładnię i gdzie ma jakie wyprowadzenia. Zalecał bym zwykły sieciowy z 230V na kilka-kilkanaście V, bo łatwiej ustalić jakie ma parametry i jak go podłączyć (tak żeby podwyższał).

A co do automatycznej detekcji mikrofonu, zapewne jest w urządzeniu jakiś układ który mierzy rezystancję i trzeba by odseparować głośnik/mikrofon kondensatorem i dodać rezystor żeby układ miał co mierzyć :)
    Znalazłem w opisie tego rodzaju układu
    Tworzenie mikrofonu z głośnika komputerowego - wzmocnienie sygnału i błędy podłączenia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował stworzyć mikrofon z głośnika komputerowego, jednak napotkał problemy z cichym dźwiękiem i błędnym rozpoznawaniem urządzenia przez komputer. Wskazówki dotyczące podłączenia sugerują, aby mikrofon był podłączony do pinów GND i MIC, a nie do kanałów L i P. Zauważono, że głośniki mają słabszą skuteczność jako mikrofony, a zalecane jest użycie głośników o wyższej impedancji (np. 16Ω lub 40Ω) dla lepszej czułości. Użytkownicy sugerowali również zastosowanie wzmacniacza niskoszumnym lub transformatora do zwiększenia sygnału. Dodatkowo, w systemie Windows można zwiększyć wzmocnienie mikrofonu w ustawieniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA