logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes vito brak reakcji na kluczyk(Nie otwiera nie odpala nowe baterie)

Jony.b 30 Lis 2020 18:19 11109 6
REKLAMA
  • #1 19080272
    Jony.b
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z Mercedes vito 2004 rok automat przyjechałem zaparkowałem A po 3 godzinach auto juz nie reaguje nie reaguje na pilota nie reaguje na kluczyk w stacyjce gdzie szukać I czego ?? Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 19080343
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Jak centralny zamek działa to klasyka, rygiel walnął.
    Może jak mocno poruszasz kierownicą prawo i lewo to rygiel puści... może, wtedy będzie łatwiej wyjąc rygiel w celu naprawy
  • REKLAMA
  • #3 19080358
    Jony.b
    Poziom 2  
    Właśnie nic nie działa nie otwiera z pilota i stacyjka nie reaguje na kluczyk
  • #4 19080386
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    Jak akumulator dobry to kolejna klasyka, stacyjka, na szczęście stosunkowo łatwo się wyjmuje od dołu
  • REKLAMA
  • #5 19080468
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3604
    Powiem banał - w takiej sytuacji zaczyna się od sprawdzenia drugiego (zapasowego) kluczyka. Którego raczej na pewno nie masz. Bo po co?
    Poza tym mógłbyś napisać, co to za auto. Trzeba szukać po Wikipedii jaki model Vito był w 2003 roku. A akurat w tym mniej więcej czasie była zmiana modelu (i zupełnie inny kluczyk)
  • #6 19080646
    Jony.b
    Poziom 2  
    Kluczyki mam 2 vito 111 2004r. 2.2 cdi automat Kluczyki plastikowe.i nie reaguje na żaden z kluczy.
  • REKLAMA
  • #7 19080828
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3604
    Jony.b napisał:
    Kluczyki mam 2 i nie reaguje na żaden z kluczy.

I to jest bardzo ważna informacja (której nie podałeś). Uszkodzenie OBU układów kluczyka (centralnego zamka i zapłonu) wcale nie jest takie niemożliwe. Czasami wystarczy zostawić kluczyk na mikrofalówce i zabrać się za odgrzewanie obiadu :)
    Zdarza się zwłaszcza w pojazdach flotowych. Kiedyś miałem właśnie taki przypadek w jednym aucie, kluczyk wymieniono, a potem zdarzył się ponownie, w innym aucie tej samej firmy. Okazało się, że to ten sam kierowca załatwił ponownie kluczyk w ten sam sposób - tym razem w innym aucie.
    Tak więc tym razem prawie na pewno wiemy, że padła stacyjka. Tak te stacyjki mają w Vito i Sprinterze, że uszkodzenie potrafi ujawnić się własnie ze spadkiem temperatury zewnętrznej. W sytuacji awaryjnej zdarza się, że podgrzanie stacyjki (np. suszarką) pozwala na awaryjne uruchomienie pojazdu.
    Jony.b napisał:
    vito 111 2004r. 2.2 cdi automat

Masz Vito model 639. To jednoznaczne określenie - bez domyślania się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Vito z 2004 roku, który nie reaguje na kluczyk ani na pilota po zaparkowaniu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie rygla centralnego zamka, awaria stacyjki oraz problemy z kluczykiem. Wskazano, że warto sprawdzić drugi kluczyk oraz że uszkodzenie stacyjki może być spowodowane spadkiem temperatury. Podano również, że podgrzanie stacyjki może pomóc w awaryjnym uruchomieniu pojazdu. Użytkownik potwierdził, że posiada dwa kluczyki, które nie działają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA