logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ubiquiti Unifi UAP AC LR - ponowna adopcja w innej lokalizacji

drza 01 Gru 2020 10:24 3966 8
REKLAMA
  • #1 19081557
    drza
    Poziom 8  
    Ocena: 17
    Witam,
    Wczoraj miałem problem z adopcją mojego UAP AC LR. Na koniec konfiguracji Ubiquiti network controller wyskakiwał mi komunikat: Cannot configure controller - Signal strenght too low.
    Udało mi się w końcu zrobić adopcję mojego UAP AC LR, ale w innej lokalizacji. Problem w tym, że teraz chcę go podpiąć do tej właściwej lokalizacji sieciowej (także z inną adresacją). Nie posiadam cloud key, podłączam tylko za pomocą Ubiquiti network controller, który mam zainstalowany na swoim laptopie.
    Jak to teraz najprościej zrobić bez resetowania AP do ustawień fabrycznych?
  • REKLAMA
  • #2 19082167
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5467
    drza napisał:
    Udało mi się w końcu zrobić adopcję mojego UAP AC LR, ale w innej lokalizacji. Problem w tym, że teraz chcę go podpiąć do tej właściwej lokalizacji sieciowej (także z inną adresacją). Nie posiadam cloud key, podłączam tylko za pomocą Ubiquiti network controller, który mam zainstalowany na swoim laptopie.
    Jak to teraz najprościej zrobić bez resetowania AP do ustawień fabrycznych?

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952144-UniFi-How-to-Create-and-Restore-a-Backup
  • REKLAMA
  • #3 19083741
    drza
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952144-UniFi-How-to-Create-and-Restore-a-Backup

To co podałeś odnosi się raczej do backupu ustawień. Mi bardziej chodziło o przepis jak sobie poradzić w sytuacji zmiany lokalizacji sieciowej (zmiana adresacji). Chciałbym, aby pozostało połączenie Ubiquiti network controller z AP, które mam, ale zmieniam tylko ustawienia IP w AP na nowe w nowej lokalizacji. Pytanie czy to jest w ogóle możliwe?
  • REKLAMA
  • #4 19087060
    symeks
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Czy w jednym miejscu masz Cloud key i do niego adoptowany ap, a teraz chcesz ap dać w innym miejscu, ale aby został w cloud key?
  • REKLAMA
  • #5 19087084
    drza
    Poziom 8  
    Nie mam w ogóle cloud key. Mam tylko zainstalowana na laptopie aplikacje Ubiquiti Network Controller, przez którą podłączam i adaptuje AP.
    Czyli dobrze rozumiesz tylko zamiast cloud key jest Ubiquiti Network Controller
  • #6 19103503
    drza
    Poziom 8  
    Okazało się, że po podłączeniu w urządzeń w nowej lokalizacji, AP został wykryty, adres pobrał z DHCP i wszystko działa bez problemów. Myślałem, że będzie większy kłopot. Ustawiłem dla AP adres statyczny i jest ok. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Ubiquiti Unifi UAP AC LR będzie działał przez port poe switcha TP-LINK TL-SF1008P? Znalazłem, że zarówno tp-link jak i Ubiquiti wykorzystują standard poe IEEE 802.3af.
  • #7 19104621
    LucekB
    Ocena: 137
    Jak 2 sprzęty są w tym samym standardzie to będą działać :)
    Po to są standardy :)
  • #8 19104861
    jprzedworski
    Ocena: 828
    drza napisał:
    Znalazłem, że zarówno tp-link jak i Ubiquiti wykorzystują standard poe IEEE 802.3af.
    Z taką uwagą producenta: UAP-AC-LRs with a date code of 1634 or board revision 17 and following ones, support 802.3af in addition to 24V passive PoE.
    Do tego to 802.3af Mode Szczegóły, co to oznacza, są tu:
    https://help.ui.com/hc/en-us/articles/360015399993
    https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115000263008-UniFi-Supported-PoE-Output-and-Input-Modes
  • #9 19709904
    drza
    Poziom 8  
    Zresetowałem AP do ustawień fabrycznych, zrobiłem adopcję w innej sieci (lokalizacji) i poszło. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z adopcją punktu dostępowego Ubiquiti Unifi UAP AC LR, który nie mógł się połączyć z kontrolerem sieci z powodu niskiego sygnału. Po pomyślnej adopcji w innej lokalizacji, użytkownik chciał przenieść AP do właściwej lokalizacji z nową adresacją IP, korzystając z Ubiquiti Network Controller na laptopie, bez resetowania urządzenia. Ostatecznie, po podłączeniu w nowej lokalizacji, AP został wykryty i uzyskał adres z DHCP, a użytkownik ustawił statyczny adres IP. Użytkownik zapytał również o kompatybilność UAP AC LR z przełącznikiem TP-LINK TL-SF1008P, co potwierdzono, że oba urządzenia obsługują standard PoE IEEE 802.3af. Na koniec użytkownik zresetował AP do ustawień fabrycznych i ponownie go zaadoptował.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA