logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SGH-C100 - Bateria szybko się rozładowuje, skaczące napięcie i temperatura

kosmo 14 Paź 2005 23:04 2162 8
  • #1 1899537
    kosmo
    Poziom 12  
    Witam, niedawno kupiłem sobie na allegro c100. Wydawało mi się, że telefon ma słabą baterię, bo po naładowaniu na full, bateria trzymała moze z godzinę. Kupiłem więc nową oryginalną baterię do tego telefonu, a tu okazuje się że z nową jest ten sam problem. Bateria nie formatowana, więc pierwszy raz baterie ładowałem 12h, odłożyłem telefon, nie grałem, nie odtwarzałem dzwięków, poprostu telefon tylko sobie leżał i po 2 godzinach "bateria rozładowana" i telefon się wyłączył. Przy sprawdzaniu stanu baterii kodem *#9998*228#.
    Type: 0 lub Unknow
    Volt: i tu się dzieją dziwne rzeczy bo raz sie zmniejsza drastycznie z 4076 na 3600 potem na 3800 mV i tak skacze.
    Temp: z temperaturą jest podobnie bo raz jest 25'C a raz jest -7'C i też skacze różnie.
    TxLevel: 5
    Gdy telefon sie sam wyłączy i polezy chwilę to po ponownym uruchomieniu telefonu bywa że bateria jest rozładowana a bywa też czasem że jest na full naładowana. I znowu potrfi trzymać jakiś czas a za chwilę od razu z trzech kresek bateri pokazuje jedną lub całkiem się wyłącza.

Wie ktoś na czym moze polegać problem? Telefon pozatym jest chyba w porządku bo nie gubi sieci, smsy wysyła i odbiera z rozmowami też nie ma problemu.

Proszę o pomoc, i z góry dziękuje.
  • #2 1954651
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Nową baterię należy prawdopodobnie od razu włączyć do ładowania i formatować (nie włączac telefonu na wowej bateri bez ładowarki)...
    Próbowałeś porzyczyć od kogoś jeszcze inną baterię??

P.S:
    Ja mam inne pytanie: Co oznacza dokładnie TXLEVEL????
  • #3 1954719
    lepczynski
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ten telefon ma baterię Li-ion polymer, która nie wymaga formowania i nie ma efektu pamięciowego. Przy małej eksploatacji wytrzymuje około 4 dni. Jeśli za szybko się rozładowuje to może być uszkodzony. Proponował bym wymianę softu, w 80% przypadków pomaga.
  • #4 1954729
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    creepingdeath aby baterię " sformatować " ( poprawnie sformułować ) trzeba wpierw ją rozładować do stopnia aż się wyłączy tel sam potem na 12 godzin podłączamy do ładowarki , kto ci takich bzdur naopowiadał że nowej bateri nie można włączać ??

A kosmo ciebie niestety ktoś oszukał i wcisnął ci popsuty telefon, prawdopodobnie masz na płycie gł, jakieś zwarcie które powoduje nadmierny pobór prądu

A z tego co mi wiadomo to każda bateria wymaga formatowania.
  • #5 1954836
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Wyczytałem takie bzdury na elektrodzie :p
    A co z tym TxLevel???
  • #6 1954869
    lepczynski
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Żadna, ale to żadna bateria nie wymaga formatowania !! (to nie dysk)
    Baterie wymagają formowania, ale te starsze. Nowe litowo polymerowe nie wymagają takich zabiegów, nie mają potrzeby formowania, nie mają efektu pamięciowego, mozna ładować lub doładowywać kiedy się chce. A co do telefonu to może być uszkodzony, ale najpierw bym zmienił soft. Pozdrawiam :-)
  • #7 1955379
    krys67
    Poziom 16  
    W tych samsungach za zasilanie odpowiada układ l-tady który często w nich siada np. po zamoczeniu . To się objawia w nich takim efektem. Można pokusić się o wymianę go samemu , leży obok złącza zasilania. (mały czarny scalak 5-nóżek) trochę trudny do dostania , ale można go zdobyć.
  • #8 1955467
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    wyjmij ltady i zobacz. jak bedzie ok to znaczy ze padl a faktycznie pada czesto. jakby co to mam je
  • #9 1984587
    kosmo
    Poziom 12  
    l-tady wywalony zamiast niego wstawiłem diode bo rzeczywiście nieładował ale teraz ładuje tylko ten nadmierny pobór teraz mam inny problem brak zasiegu raz jest a raz niema moze to końcówka mocy lub switch i przesto rozładowuje baterie mam 6 sztuk c 100 z czego 5 działa tylko ta jedna felerna sztuka mi została była zalana wykąpana w wannie wgrany soft i dalej nic.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samsung SGH-C100 wykazuje problem z szybkim rozładowywaniem baterii, mimo użycia nowej, oryginalnej baterii Li-ion polymer, która nie wymaga formatowania ani efektu pamięciowego. Napięcie baterii oraz temperatura wykazują niestabilne, skaczące wartości, co wskazuje na możliwe uszkodzenie sprzętowe. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony układ zasilania l-tady (mały scalak 5-nóżek obok złącza zasilania), który często ulega awarii, zwłaszcza po zamoczeniu telefonu. Wymiana softu jest zalecana jako pierwsza próba rozwiązania problemu, gdyż w około 80% przypadków pomaga. W przypadku uszkodzenia l-tady możliwa jest jego samodzielna wymiana lub zastąpienie diodą, jednak może to powodować inne problemy, takie jak brak zasięgu czy nadmierny pobór prądu. Telefon z uszkodzonym układem może wykazywać niestabilne wskazania poziomu baterii (TxLevel) oraz problemy z zasięgiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA