logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować

Tomek_Mus 01 Gru 2020 12:21 1494 17
REKLAMA
  • #1 19081868
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Szanowni koledzy (i koleżanki, jeśli są :) ).

Pacjent: Samsung N150Plus 2GB RAM z dyskiem Samsung HM321HI 320GB wg. CrystalDiskInfo stan dobry pomimo 11'651 godzin pracy (SMART w załączeniu). Zainstalowane 2 systemy - XP, który działał REWELACYJNIE i Win7Starter, którego nie zdzierżyłem, ale nie wyrzucałem, żeby móc w każdej chwili do niego wrócić (zrobiłem menu wyboru systemu pokazujące się przy każdym uruchomieniu).

Ostatnimi czasy działał sporadycznie, ale kilka dni temu go uruchomiłem, działał bez problemu.
    Wczoraj po włączeniu zapalił diodkę włączenia, murgnał diodką dysku (słychać było rozkręcanie talerzy) i cały czas był czarny ekran.
    Wyjęcie pamięci nic nie dało, rozkręciłem dziada, wykręciłem wszystko, co się dało (Dysk, pamięć, GSM, WiFi) i rozkręconego spróbowałem uruchomić. To samo - czarny ekran, nie wyświetla nawet BIOSu.

Podłączyłem dysk przez kieszeń (USB 3.0) do innego komputera (laptop), który pokazał się bez problemu - wszystkie partycje były i były OK i zacząłem zgrywanie części danych (zdjęć) na drugi dysk również podłączony przez USB 3.0. Przenoszenie to stanęło kołkiem po 5 GB i zobaczyłem (miałem otwarte okno "mój komputer"), że zniknęły (znikły?) wszystkie dyski podłączone przez USB, ale docelowy się ponownie pojawił, a źródłowy już nie... Okazało się, że stracił możliwość inicjacji.
    Zrobiłem zrzuty CDI i Zarządzania komputerem, które załączam.
    Próbowałem również przez stację dokującą po połączyć, ale efekt był dokładnie identyczny.
    Co dziwnego - zrezygnowany poskładałem cały komputer do kupy, powkręcałem wszystkie śrubki i... po włączeniu pokazał się BIOS!
    Oczywiście później wyświetlił napis:
    Operating System not foud.

W związku z tym, że przeczytałem tutaj już dużo sposobów na odzyskiwanie danych z takiego dysku, jak również krytyki, żeby w żadnym razie tak nie robić, bardzo proszę o radę dedykowaną dla mojego przypadku. Nowy dysk (SSD) do tego netbooka już do mnie idzie, ale miałem taką ideę: zgram wszystkie "ciężkie" dane z tego dysku, po czym przekopiuję jego strukturę na nowy dysk i będzie działał jak do tej pory, tylko szybciej, a może nawet umożliwi instalację Win10.
    Bardzo proszę o informację, czy to jest jeszcze możliwe i sugestię, jak to zrobić, żeby sobie tego nie uniemożliwić. :)

Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować Zarzadzanie.jpg (130.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować N150.jpg (177.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19081900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19082533
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Prawdopodobnie wywaliło Ci informację o partycjach. Jak już wykonasz kopię, uruchom DMDE i pokaż, jak widzi partycjonowanie tego dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 19088239
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję, chwilę to trwało, bo chciałem zdobyć jakiś HDD na podmiankę.

Wykonałem kopię posektorową tego dysku do pliku, obyło się bez błędów, załączam screeny z wyniku kopiowania i partycjonowania.
    Bardzo proszę o instrukcję, jak to odzyskać i przywrócić dysk do stanu używalności...

A druga sprawa: mam dwa dyski z odzysku - załączam SMARTy obu. Bardzo proszę o radę, który będzie lepszy w miejsce tego, który jak się okazało - już ledwo zipie...

Dziękuję, pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować Samsung_Zosi_320.jpg (178.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować DMDE_partycje.jpg (258.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować Marty_Toshiba_320.jpg (151.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować DMDE_kopia.jpg (22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19088651
    kaleron

Musisz powstawiać partycje - prawdopodobnie pierwszą , drugą, ostatnią i przedostatnią. Przedtem zweryfikuj ich zawartość klikając "otwórz wolumin". Początek dysku zapisało Ci FF-ami. Zastanów się, w jakich okolicznościach to się stało, by awaria się niepowtórzyła.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19088824
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Dziękuję, powstawiałem (zapisując dane do powrotu), sytuacja wygląda tak, jak na załączonych obrazkach, więc pytam: co dalej?
    Wolę zapytać, niż odtwarzać mozolnie kopię, żeby znowu coś naprawić...

Zdarzenie opisałem w pierwszym poście - ot po prostu podłączyłem dwa dyski w kieszeniach przez USB 3.0 i kopiowałem dane z tego, co zniknął na drugi (albo nawet nie na drugi USB, tylko na HDD laptopa...).
    Komputer, do którego był podłączony ten dysk, to Dell Inspiron 15 5000 Series P75F nie dam głowy, że był na zasilaczu, ale bateria jeszcze trzyma całkiem nieźle.

Dalej proszę o pomoc :)
    Pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 1_DMDE.jpg (131.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 1_zarzadzanie.jpg (61.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19088841
    kaleron

Odśwież (w zarządzaniu dyskami akcja odśwież albo dysk offline/online)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #8 19089073
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Uruchamiając Zarządzanie wchodziło mi takie okno, jak na załączonym obrazku, w którym dawałem "Anuluj" po poczytaniu tego forum. Akcja - odśwież była na szaro.
    Kliknąłem więc prawym klawiszem myszy na niezainicjowany dysk i wybrałem aktywne "Offline". Wtedy wskoczyły wszystkie partycje i dysk zaczął być widoczny.
    Niestety - po włożeniu do netbooka pojawia się czarny kursor w lewym górnym rogu ekranu i nie idzie dalej.
    Znalazłem obraz tego konkretnego dysku podczas ostatniej awarii - jest opisane w tym wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678971.html
    Nie wiem, czy to coś pomoże - partycje były inne niż ja przywróciłem...
    https://static.elektroda.pl/attach/DMDE_32_2137264.jpg
    W związku z powyższym czekam na dalsze instrukcje, żebym czegoś nie schrzanił bardziej...
    Pozdrawiam - Tomek

Poczytałem poprzedni temat, chciałem zaznaczyć "System" jako partycję aktywną i wyskoczył błąd...
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 3_System_Active_error.jpg (129.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 2_zarzadzanie.jpg (116.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19093526
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Dzień dobry.

Nie mając odpowiedzi od Szanownego Grona postanowiłem odtworzyć skopiowane przez DMDE sektory na dysk WDC.
    Zrobiłem "Kopiuj sektory" z pliku na dysk i zaczynał niby kopiować, ale dysk nie pracował wcale, a leciały sektory każdy z błędem... Bardzo proszę o informację, dlaczego tak się działo w rozumieniu - co zrobiłem źle...

Dlatego zrobiłem jeszcze raz kopię posektorową programem EaseUS Todo Backup Free 12.8 na dysk WDC i spróbowałem w nim ustawić partycję "System" jako aktywną. Wyskoczył ten sam błąd, co podczas próby na oryginalnym dysku: "Błąd podczas zapisywania sektora 0".
    Zdecydowałem się (na kopii, więc byłem odważniejszy) przywrócić zmiany przywracania partycji, które zrobiłem, ale ku mojemu zdziwieniu również wyskoczył ten sam błąd: "Błąd podczas zapisywania sektora 0".

W tym momencie bardzo proszę o dalsze porady, bo sam już nie wiem, co mógłbym zrobić...
    Mam kopię na WDC, którą chciałbym dalej używać w tym netbooku i oryginał, który docelowo będzie do skasowania, po czym - jeśli ma problemy, ale działa, to pozostanie jako zewnętrzny do trzymania jakichś mniej ważnych danych.

Pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 4_WDC_efy i zera.jpg (298.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 4_WDC_cofniecie_error.jpg (131.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19093909
    mati211p
    Ocena: 1130
    Ten Samsung jest podłączony do USB 3.0 lub kablem typu Y? Wymaga 0,85A prądu, może stąd błędy kalibracji i zapisu.
  • #11 19094049
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Nie... Był podłączony do kieszeni Gembird (P/N: EE2-U3S-2-S), która ma z dwóch stron kabla wtyczkę USB bez dodatkowej do zasilania...
    Mam starą kieszeń (USB2.0) z dodatkową wtyczką do zasilania... Czy sądzisz, że to będzie lepszym rozwiązaniem? Próba odtwarzania sektorów w DMDE nie wygląda na taką, że coś próbuje, tylko nie styka mu prądu - po prostu dysk nie działa i nic na nim nie zapisuje, bo po wyłączeniu DMDE (nie czekałem dziesiątek minut, tylko wyłączyłem go w menedżerze zadań...) dysk jest normalnie jak był.
    Co mam zrobić, jak podłączę go do tej starej kieszeni?

Czy WDC też wymaga większej ilości prądu?
    Czy komenda "attributes disk clear readonly" w diskpart pomoże w zapisie sektora "0", jeśli w ogóle tak powinienem postąpić, bo to moja inwencja była...?
    Bardzo proszę o pomoc...
  • #12 19094073
    mati211p
    Najpierw trzeba sprawdzić, czy dysk przy prawidłowym zasilaniu daje zapisać sektor 0. To ile prądu wymaga masz na naklejce dysku napisane. USB 2.0 ma max 500mA, czyli 0,5A.
  • #13 19095178
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    No dobra - trochę inwencji własnej na podstawie dotychczasowych wskazówek:
    W związku z tym, że na naklejce (tak, jak pisałeś) jest 0,85A, podłączyłem dysk oryginalny przez kieszeń USB2.0 i kabel typu Y do dwóch gniazd USB3.0 i udało się ustawić partycję systemową jako aktywną (do tej pory wyrzucał błąd zapisu sektora 0). W związku z tym - zacząłem od podstaw i pracy na kopii, tj:
    1. podłączyłem dysk WDC i w diskpart odblokowałem go do zapisu komendą: attributes disk clear readonly
    2. skopiowałem za pomocą DMDE sektory z pliku na dysk - tym razem się udało bez błędów
    3. po tej operacji dysk (jak ten, którego skopiowałem do tego pliku) zaczał być nieinicjowalny, więc w DMDE wstawiłem partycje zgodnie ze starą tablicą: https://static.elektroda.pl/attach/Przed_montazem_1685173.jpg
    4. zaznaczyłem partycję "SYSTEM" jako aktywną - za pierwszym razem wyrzucił błąd zapisu sektora zero, więc powtórzyłem procedurę z pkt. 1 i się udało
    5. zgodnie z dawną radą Wojtasa zrobiłem partycji RECOVERY id=27
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678971.html#18600790
    Wsadziłem do netbooka i... znowu pojawia się jedynie kursor (cienki) w lewym górnym rogu ekranu.

W związku z tym - załączam, co wydaje mi się najbardziej potrzebne do diagnozy dziada i proszę o dalsze porady.

Pozdrawiam - Tomek

Edit: tak mi przyszło do głowy, że może skoro mam 10 pierwszych sektorów sprzed pół roku, a obecnie mam same Fy, to może coś da, jak mu zaaplikuje te stare sektory...???
    A potem wykonam procedurę również opisaną przez Wojtasa:
    "W głównym oknie DMDE (w oknie Partycje zaznacz Drive... i je zamknij) naciśnij komb. klawiszy <Ctrl>+<E> i najedź na 3793...h i zmień na DF4630E7h (nic innego nie ruszaj) i zapisz zmiany (np. <Ctrl>+<W>)."
    Wtedy pomogło rewelacyjnie :)
    Załączniki:
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 5_DMDE_obecnie.jpg (142.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD SAMSUNG netbooka - nagle stracił kontakt i nie da się go zainicjować 5_DMDE_na_WDC.jpg (86.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 10 pierwszych sektorow_.bin (5.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 19095275
    mati211p
    Tam pewnie jest teraz niestandardowy MBR i to zapewne jest przyczyną problemów. Jeszcze w 2017 r. pamiętam podobny przypadek, gdzie to było przyczyną a skutek to migający biały kursor w lewym górnym rogu.
  • #15 19095304
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    mati211p napisał:
    Tam pewnie jest teraz niestandardowy MBR i to zapewne jest przyczyną problemów. Jeszcze w 2017 r. pamiętam podobny przypadek, gdzie to było przyczyną a skutek to migający biały kursor w lewym górnym rogu.

Ale, czy da się coś z tym zrobić?
    Masz jakiś pomysł?
    Moje doświadczenie wyczerpałem opisanymi pomysłami, a Twoja odpowiedź nic mi nie mówi... :(
  • #16 19098397
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Z braku odpowiedzi pokombinowałem sam (na kopii byłem odważniejszy :) ) i zrobiłem tak:
    1. skopiowałem na dysk pierwsze 10 sektorów, które miałem zapisane borykając się z "awarią" sprzed pół roku (są załączone do poprzedniego wątku).
    2. zgodnie z wytycznymi @WojtasJD zmieniłem w DMDE 3793...h na DF4630E7h

Po zamontowaniu dysk ruszył, ale Win XP wyświetlił swoją tablicę i uruchomił komputer od nowa (ekran zgasł i pojawił się ekran startowy BIOS). Zmieniłem mu pamięć z 2GB na 1GB (bo dwójkę potrzebowałem do innego komputera) - może to było przyczyną?
    Przy ponownym uruchomieniu XP zapytał, jak chcę uruchomić - dałem ostatnią znaną dobrą konfigurację (czy jakoś tak) i działa. HURRAAA!!! :)
    Co prawda długo stoi na samym pulpicie (zanim wyświetli ikony), ale od pewnego czasu już tak miał - ktoś może wie dlaczego? :)

Pytanie do znających się: czy pozostałe FFy, których już nie miałem zapisanych (od LBA11 do LBA23 włącznie) mają jakiś wpływ na działanie komputera?
    Czy powinienem jeszcze coś zrobić, żeby się nie martwić?

Pozdrawiam - Tomek
  • #17 19099513
    kaleron

Tomek_Mus napisał:
    czy pozostałe FFy, których już nie miałem zapisanych (od LBA11 do LBA23 włącznie) mają jakiś wpływ na działanie komputera?
    - nie mają wpływu - ten obszar nie jest zaalokowany w strukturach logicznych, więc może tam być cokolwiek.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19099533
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, cieszę się, że komputer działa i to na "nowym" dysku :)
    Stary zatem idzie do przechowywania mało ważnych danych.

Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziękuję :sm9:
    Tomek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z dyskiem twardym Samsung HM321HI w netbooku Samsung N150Plus, który nagle przestał działać, wyświetlając czarny ekran. Użytkownik zdiagnozował problemy mechaniczne na podstawie danych SMART i podjął próbę odzyskania danych, wykonując kopię posektorową. Po kilku próbach przywrócenia partycji i ustawienia aktywnej partycji systemowej, udało się uruchomić system Windows XP. Użytkownik zadał pytania dotyczące zasilania dysku oraz wpływu niezaalokowanych sektorów na działanie systemu. Ostatecznie, po zastosowaniu odpowiednich procedur, komputer został uruchomiony, a użytkownik wyraził wdzięczność za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA