logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW R1200 - Rozładowujący się akumulator w motocyklu

bzik13 01 Gru 2020 13:55 1551 2
REKLAMA
  • #1 19082072
    bzik13
    Poziom 10  
    Witam
    Po około tygodniu postoju akumulator w motocyklu odmawia posłuszeństwa. Winny prawdopodobnie jest uchwyt z ładowarką indukcyjną do telefonu, który pomimo iż jest podłączony do sieci CAN i wyłącza się po około 15 sekundach od wyłączenia stacyjki to i tak powoduje "konsumpcje" prądu.
    Wczoraj byłem w dwóch sklepach z akumulatorami, w których zmierzyli mi sprawność - jest na poziomie 97%. Produkcja akumulatora z tego roku.
    Do brzegu. Zamierzam zainstalować mechaniczny wyłącznik do ładowarki, bądź (skłaniam się bardziej ku temu rozwiązaniu) włączyć instalację po przekaźniku.
    Czy możecie polecić mi przekaźnik, który miały jak najmniejszy wpływ na żywotność akumulatora?
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 19082265
    zumik998
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Witaj kolego :)
    Kup sobie zwykły uniwersalny przekaźnik np. coś takiego https://allegro.pl/oferta/przekaznik-4120-12v..._unit_id=0ffff56d-fb09-4682-9b7f-0751aa102459
    na jego styki sterujące podłącz masę i + po stacyjce, chodzi o pin +12V na którym jest napięcie w momencie gdy jest włączona stacyjka a na jego stykach głownych podłącz zasilanie ładowarki, wtedy uzyskasz pełną separacje układu zasilania telefonu od instalacji elektrycznej pojazdu po wyciągnięciu kluczyka :)
  • #3 19082361
    bzik13
    Poziom 10  
    Na takim zwykłym już robiłem instalacje. Zastanawiam się jakie obciążenie jest dla akumulatora w przypadku cewki tego przekaźnika, a jakie w przypadku przekaźnika elektronicznego. Jest mniejsze, podobne?
REKLAMA