logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nokia G-240W-C i Netgear R6220 AC1200: Niewidoczność urządzeń pomiędzy sieciami WiFi 2,4G i 5G

speedy9 01 Gru 2020 15:00 774 6
REKLAMA
  • #1 19082212
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Cześć

Zmagam się z tym problemem od kilku miesięcy i przyznam, że nie mam pomysłu...
    Mam w w szeregowcu na parterze modem FTTH z routerem WiFi Nokia G-240W-C. Mam na nim skonfigurowane dwa SSID, oddzielnei dla 2,4G i 5 G. Do tego na piętrze podpięty do portu LAN Nokii jest Netgear R6220 AC1200, który ma dwa inne SSID w tych zakresach.
    Problem polega na tym, że urządzenia podpięte do WiFi z routera Nokia zachowują się "dziwnie". Ta dziwnosć polega na tym, że jeśli mam Chromecasta podpiętego pod SSID 5G, to podłączyć się mogę do niego z telefonu podpiętego tylko pod SSID 2,4G lub podpiętego do jednego z SSID skonfigurowanych na Netgearze na piętrze.
    Podobnie jest z drukarką podpiętą pod 5G. Wieża Yamaha podpięta pod 2,4G z Nokii widziana jest tylko z drugiego urządzenia podpiętego pod SSID 5G z Nokii lub dowolnego SSID z Netgeara.
    Czy ktoś potrafi wyjaśnić ten fenomen? Nawet nie wiem którą część konfiguracji routera Nokii tutaj zamieścić, bo zupełnie nie mam pomysłu gdzie leży problem.
  • REKLAMA
  • #2 19082269
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Pytanie czy nie ma tam separacji tych dwóch sieci? Trzeba by poczytać w specyfikacji albo trzeba coś "zaptaszkować" żeby urządzenia były widoczne między sieciami.
  • REKLAMA
  • #4 19082290
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Tak samo może być zaznaczona lub odznaczona separacja hostów w sieci. Nie znam menu tego urządzenia od Nokia,
  • REKLAMA
  • #6 19082397
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    @freebsd to już jakiś pomysł, ale w takim przypadku urządzenie z SSID 5G by nie widziało urządzenia w SSSID 2,4G o ile dobrze rozumiem, ale ta podlinkowana sugestia jest ciekawa. Ogólnie to mam dostęp do bardzo niewielu opcji konfiguracji tego routera, bo INEA daje tylko dostęp na poziomie "usera", ale na szczęście jest na to "hack".
    Nie ma faktycznie opcji AP isolation. Co ciekawsze, wycięli mi chyba ostatnio w routerze menu konfiguracji LANu. Więc już sobie nawet DHCP nie zmodyfikuję i rezerwacji :(
    Chyba przyszedł czas na zakup dedykowanego routera.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem widoczności urządzeń pomiędzy sieciami WiFi 2,4G i 5G skonfigurowanymi na routerze Nokia G-240W-C oraz Netgear R6220 AC1200. Urządzenia podłączone do różnych SSID nie widzą się nawzajem, co jest zaskakujące, ponieważ urządzenia w obrębie tej samej sieci (2,4G lub 5G) również nie są widoczne. Wskazano na możliwość włączenia opcji "AP Isolation", jednak użytkownik nie znalazł tej opcji w menu routera Nokii. Ostatecznie, z powodu ograniczonego dostępu do konfiguracji, użytkownik zdecydował się na zakup dedykowanego routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA