logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3x Huawei i Netgear: Tworzenie jednolitej sieci WiFi NAZWA w domu z AP po LAN - konfiguracja

hubkubas 13 Lis 2022 19:47 972 13
REKLAMA
  • #1 20282925
    hubkubas
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym w domu II piętrowym nowym mieć możliwość posiadania jeden sieci o nazwie "NAZWA", gdzie każdy z domowników niezależnie od miejsca będzie połączony z siecią o dobrym sygnale. Taki mesh tylko na posiadanych routerach jako AP.
    Koledzy, walczę z odpaleniem sieci wifi i AP po lan. Sprawa wygląda tak:
    Mam na strychu Huawei B315s-22 (taki z 4 gniazdami lan - switch). W tym routerze LTE karta od T Mobile. Tu mam ustawione ip 192.168.0.1. Nazwa sieci "NAZWA" hasło "hasło". Z tego routera idzie kabel do switcha niezarzadzalnego w garażu. Od switcha 3 skrętki do gniazd w 3 pokojach.
    w pokoju nr1 AP nr 1 router Netgear ON-NETWORKS N150RM - ip 192.168.0.2 DHCP wyłączone i włączony tryb AP bo tu jest taka możliwość.
    TERAZ PROBLEM
    W pokoju nr 2 chciałem postawić kolejny AP nr 2 - (Mam Dwa routery Huwei B311s-22 bez oddzielnych gniazd LAN jedynie jedno gniazdo LAN/WAN.) Czyli na takim routerze ustawiam IP 192.168.0.3 wyłączam DHCP, .... i tu zaczyna się problem bo nie można już się połączyć z routerem tzn mam ! na znaczku sieci i nie łącze się z routerem wpisując to IP, internetu nie ma.
    Dlaczego tak się dzieje? Czy może taki rodzaj routera nie może być AP i nie można wyłączyć DHCP? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i rady.
  • REKLAMA
  • #2 20282990
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Ogólnie wszystko robisz dobrze. Trzeba by sprawdzić, czy na tym B315 nie masz czasem portu w trybie WAN, bo wtedy rzeczywiście nie będzie połączenia -interfejs WAN-- interfejs WLAN
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20283011
    KOCUREK1970
    Ocena: 5434
    hubkubas napisał:
    Dlaczego tak się dzieje?

To musisz Chińczyków zapytać.
    hubkubas napisał:
    Czy może taki rodzaj routera nie może być AP i nie można wyłączyć DHCP?

Tam nic nie jest normalne i co u innych działa, tam nie ma zmiłuj - nie jesteś pierwszy z problemem z tym producentem.

Kup Cisco Meraki 16 na Allegro z DD-WRT - koszt 100 zł sztuka i zero problemów.
    Jest 2,4GHz, 5GHz, NIE MA AC czy AX.
  • REKLAMA
  • #4 20283052
    hubkubas
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi, jeszcze popróbuje :)
    A generalnie jest taka opcja, że to będzie działać, tak że nikt nawet nie zauważy z domowników, że się przełącza pomiędzy sieciami? Chciałem na wszystkich routerach tzn AP ustawić tę samą nazwę sieci i to samo hasło? Dziękuję raz jeszcze za pomoc.
  • #5 20283060
    KOCUREK1970
    Ocena: 5434
    hubkubas napisał:
    A generalnie jest taka opcja, że to będzie działać, tak że nikt nawet nie zauważy z domowników, że się przełącza pomiędzy sieciami? Chciałem na wszystkich routerach tzn AP ustawić tę samą nazwę sieci i to samo hasło?

Sprzęt i klient, musi obsługiwać fastroaming - bez tego zawsze na ułamek sekundy zerwie polaczenie (możesz nawet nie zauważyć, ale fizycznie zerwie).

I tak, to Cisco obsługuje fastroaming.
  • REKLAMA
  • #6 20283074
    IC_Current
    hubkubas napisał:
    że to będzie działać, tak że nikt nawet nie zauważy z domowników, że się przełącza pomiędzy sieciami?

Nie będzie. Bez wsparcia na AP i na KLIENCIE protokołów 802.11k,v,r klient będzie trzymał się podłączonego AP dopóki poziom sygnału nie spadnie poniżej jakiegoś krytycznego, zapisanego w sterowniku. Czyli możesz stać obok nowego AP, ale będziesz dalej przyłączony do tego poprzedniego, jeśli zasięg całkiem nie osłabł. Do tego w czasie przełączenia nastąpi ok od 0,5 do max 2 sekund przerwa w transmisji.
    Natomiast nie trzeba dla każdego AP wpisywać oddzielnie haseł, co jest sporym plusem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20283089
    hubkubas
    Poziom 9  
    ok czyli jakie jest rozwiązanie, żeby było tak jak ja bym chciał. Czyli jedna sieć, dobrze pokryty dom wifi i niezauważalne przełączanie, każdy w każdym momencie ma "dobry internet". Czytam, że np mesh TP Link Deco M4 3 sztuki. ALE może jest lepsze rozwiązanie tzn np tańsze i dające ten sam efekt. Nie musi być tańsze bo to Deco kosztuje ok 600pln. Czyli powiedzmy z takim budżecie.
  • #8 20283110
    IC_Current
    Ja trochę tych M4 zamontowałem w domkach i wszyscy są bardzo zadowoleni. Zero problemów. Oczywiście warunek, żeby pracowały w trybie AP, czyli spięte przewodem z routerem. Chyba najtańsze z tych przyzwoitch.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20283197
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Kolega dostał już propozycje sprzętowe w innym temacie, budzetowo to B315 jako słaby dostęp do internetu, ustawiony w Bridge o ile jest taka opcja a sieć domowa oparta na 3 sztukach M4, jeden jako router MESH i 2 jako AP po kablu jako satelity bo obsługują backhaul po Ethernet. Ewentualnie 3 sztuki COVR2200, te maja AC22000 i backhaul na dedykowanym paśmie 5GHz.
    Jeśli coś drozszego z AX1800 to np. za około 900zł Netgear RBK353.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20283301
    hubkubas
    Poziom 9  
    ok Panowie bardzo dziękuję zdecyduję się na M4. Ostatnia kwestia - jaki router polecacie? Mam jeszcze Alcatel LinkHub HH71VM, może ten najlepszy? Jeśli nie to polećcie router tani a dobry :) żeby żona przełknęła jakoś bo z M4 już będzie problem, ale tu się postawię :) Dzięki za pomoc :)
  • #11 20290797
    hubkubas
    Poziom 9  
    Kupiłem Deco M4, na razie w "starym domu" jeden podpiąłem pod modem i dwa po wifi rozstawiłem po piętrach. Wszystko działa super. tzn wszędzie jest internet. Kilka pytań proszę o pomoc:

DECO mam w trybie Routera wifi mimo tego, że przed nim mam router ZTE MF286 w trybie auto - czy tak jest ok?

Mam tryb auto włączony bo jak włączam tryb bridge to mi nagle DECO nie działa wszystko pali się na czerwono - dlaczego?

Czy jeśli uda mi się uruchomić tryb bridge na routerze to czy będzie działało przekierowanie portów bo aktualnie mam do niego po kablu podłączone oprócz jednego DECO, SonyPlaystation i NASa.

Dziękuję za pomoc :)

h
  • #12 20290861
    IC_Current
    hubkubas napisał:
    DECO mam w trybie Routera wifi mimo tego, że przed nim mam router ZTE MF286 w trybie auto - czy tak jest ok?

To nie jest zalecana konfiguracja. Ogólnie jedna sieć to jeden router. Jednak przy sieciach komórkowych nie ma to dużego znaczenia bo i tak nie ma publicznego IP zazwyczaj.
    hubkubas napisał:
    Mam tryb auto włączony bo jak włączam tryb bridge to mi nagle DECO nie działa wszystko pali się na czerwono - dlaczego?

Coś masz nie skonfigurowane. Nie wiem jak działa ten tryb brigde w ZTE, więc Ci nie podpowiem. Co do zasady po przestawieniu routera LTE w bridge APN konfigurujesz na tym mostku a urządzenie klienckie (u Ciebie Deco) powinno dostać IP po DHCP, ale nie zawsze tak jest.
    hubkubas napisał:
    Czy jeśli uda mi się uruchomić tryb bridge na routerze to czy będzie działało przekierowanie portów

Tylko jeśli od operatora masz publiczny adres IP. Standardowo jest prywatny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20290981
    hubkubas
    Poziom 9  
    :) i tu Cię zaskoczę bo mam stałe ip,. za które płacę co miesiąc dodatkowo chyba 10 płn :)

Czy ten fakt coś diametralnie zmienia jeśli tak to co powinienem zrobić.

Dziękuję bardzo za rady i pomoc, naprawdę jestem zobowiązany.

Pozdrawiam, Hubert
  • #14 20291041
    IC_Current
    hubkubas napisał:
    i tu Cię zaskoczę bo mam stałe ip,. za które płacę co miesiąc dodatkowo chyba 10 płn

No to przekierowanie będzie działać. Masz dwie opcje. Ustawić ZTE w tryb mostka a główne Deco w tryb routera i robić przekierowania w aplikacji Deco.
    Ustawić ZTE w tryb routera a Deco w tryb AP i przekierowania robić na ZTE.

hubkubas napisał:
    Dziękuję bardzo za rady i pomoc, naprawdę jestem zobowiązany.

Tu na forum, jeśli jakiś post Ci pomógł, to jest opcja jego oznaczenia zielona etykieta jako "Pomocny post"
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się skonfigurować jednolitą sieć WiFi o nazwie "NAZWA" w dwupiętrowym domu, wykorzystując posiadane routery jako punkty dostępowe (AP). Wykorzystuje router Huawei B315s-22 z kartą LTE oraz dwa routery Netgear ON-NETWORKS N150RM i Huawei B311s-22. Problemy pojawiają się przy dodawaniu drugiego AP, gdzie użytkownik nie może uzyskać połączenia. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić ustawienia portów, a także rozważają alternatywne rozwiązania, takie jak systemy mesh TP-Link Deco M4, które zapewniają lepsze pokrycie i bezproblemowe przełączanie między AP. Wskazują również na konieczność wsparcia dla fast roamingu oraz odpowiedniej konfiguracji routerów w trybie bridge lub AP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA