logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Canon MG3650 - różna jakość wydruków zależnie od wybranego trybu drukowania

kamilch-1984 01 Gru 2020 17:12 681 13
REKLAMA
  • #1 19082493
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam.
    Mam problem z drukarką o której mowa w tytule.
    Mianowicie spisałem ją na straty gdy zaczęła w słabej jakości drukować mi etykiety inpostu,ogólnie domukmety.
    Odstawiłem ją na bok i kupiłem inną.
    Dzisiaj przed wyrzuceniem wydrukowałem jeszcze kartkę z poziomu "zdjęcie" i druk okazał się równy 🤔😲
    Wydrukowałem dokument tekstowy i jest do bani. Zrobiłem screen tego dokumentu i wydrukowałem z poziomu "zdjęcie" i jest ok.
    Czy to jest do naprawy,czy to ma coś wspólnego z szyfrowaniem? Drukarka Canon MG3650 - różna jakość wydruków zależnie od wybranego trybu drukowania
  • REKLAMA
  • #2 19082708
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Podejrzewam, że częściowo zatkane są dysze od koloru czarnego, a reszta jest OK i dlatego wydruki kolorowe wychodzą dobrze. Dobrze by było wydrukować test dysz i wstawić tutaj.
  • REKLAMA
  • #3 19082765
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Czyli przy dobrych wiatrach uratuję jeszcze drukarkę:)
    Przesyłam skan druku testu dysz.
    Załączniki:
    • Drukarka Canon MG3650 - różna jakość wydruków zależnie od wybranego trybu drukowania 20201201_185340272_001.jpg (164.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19083099
    konmaj
    Spec od drukarek
    Jak tu widać, kolory są również przyschnięte - w najlepszym stanie jest niebieski.
  • REKLAMA
  • #5 19083150
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Jakieś domowe sposoby ?
    Alkohol,para,benzyna estrakcyjna,aceton.
    Jestem na przymusowym "urlopie",więc nie będę mógł kupić czegoś specjalnego do czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #6 19083320
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ja zacząłbym od wyjęcia kartridży z drukarki i zanurzenia ich (oczywiście dyszami w dół) na jakąś godzinę w płytkim naczyniu z gorącą wodą (nie wrzątkiem). Głębokość 1 cm wody powinna wystarczyć. Potem zamoczone części starannie wytrzeć szmatką do sucha, zamontować kartridże z powrotem i sprawdzić, w jakim stopniu poprawił się wydruk.
  • #7 19083382
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Dziękuję.
    Jutro z rana zrobię pierwsze podejście i napiszę:)
  • #8 19084242
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Witam.
    Taki jest efekt moczenia obudwu wkładów głowicowych. Drukarka Canon MG3650 - różna jakość wydruków zależnie od wybranego trybu drukowania
  • #9 19084580
    konmaj
    Spec od drukarek
    Wygląda to na lekką poprawę. A w jakim w ogóle stanie są te wkłady - pełne, mało używane czy bliskie wyczerpania? I czy zanim pojawił się problem z wydrukami drukarka była często i regularnie używana?
  • #10 19084660
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    A więc tak.
    Wkłady oryginalne raz wyczerpane i uzupełnione tuszem. Drukowały do pewnego momentu bardzo dobrze.
    Drukarka używana non-stop,max przerwy 1 dzień.
  • #11 19084751
    konmaj
    Spec od drukarek
    Rozumiem, więc jeżeli tuszu po uzupełnieniu jest jeszcze dużo, problem może być też związany z nieprawidłową pracą systemu czyszczącego drukarki (np. wskutek zabrudzenia starym tuszem), ale nie znam dokładnej budowy akurat tego modelu.
  • #12 19085191
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Z chęcią rozbiorę i wyczyszczę jeżeli powiesz mi czego mam szukać i co mniej więcej zrobić:)
    Chyba,że jedynym rozwiązaniem jest kupić oryginalny wkład.
    Ale właśnie od tego uciekam,bo koszta są duże.
  • #13 19085462
    konmaj
    Spec od drukarek
    Niestety, ale szczegółowych wskazówek udzielić nie mogę, bo jak już napisałem wyżej, niewiele wiem o konstrukcji tej drukarki. Istnieje także możliwość, że to jednak wkłady są do wymiany, bo może ich trwałość jest na tyle niska, że już po pierwszej regeneracji zaczynają sprawiać problemy, co jest w interesie producenta ;)
  • #14 19085511
    kamilch-1984
    Poziom 9  
    Rozumiem i dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Podjerzewam,że to drugie przypuszczenie ma trafne znaczenie :) Kupię jeszcze czarny wkład i napiszę:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon MG3650, która drukuje w różnej jakości w zależności od wybranego trybu. Po słabej jakości wydruków dokumentów tekstowych, użytkownik zauważył, że wydruki z trybu "zdjęcie" są znacznie lepsze. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak zatykanie dysz tuszem, co może wpływać na jakość wydruków. Użytkownik został poinstruowany, aby przeprowadzić test dysz oraz spróbować domowych metod czyszczenia, takich jak moczenie wkładów w gorącej wodzie. Po przeprowadzeniu czyszczenia zauważono lekką poprawę, jednak pojawiły się wątpliwości co do stanu wkładów tuszu, które były regenerowane. Użytkownik rozważa zakup nowych wkładów, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA