logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 b5 1.6 97r - głośna praca i ciężkie kręcenie kierownicą. Czy to wina pompy wspomagania?

ulas75 01 Gru 2020 18:28 4440 16
REKLAMA
  • #1 19082691
    ulas75
    Poziom 9  
    Ocena: 55
    Witajcie, mam od dluszego czasu problem ze wspomaganiem w Audi A4 b5 97r. Objawy to głośna praca pompy przy skręcaniu, ciężko kręci się kierownicą. Wykręciłem Pompę bo myślę że to ona, lecz prosiłbym o rady. Czy faktycznie pompa. I jeszcze pytanie rozkręciłem tą pompę bo chciałem zobaczyć w środku i tam nie jest pełna uszczelka, dodam zdjęcie. Może dorobienie uszczelki coś da? Slyszlam również że siadają zaworki od węża w pompie lecz ta zaworka nie posiada. Proszę o informację, chciałbym to zrobić. Samochod stoi rozkręcony, dodaje zdjęcia.
    Załączniki:
    • Audi A4 b5 1.6 97r - głośna praca i ciężkie kręcenie kierownicą. Czy to wina pompy wspomagania? IMG_20201201_181914.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 b5 1.6 97r - głośna praca i ciężkie kręcenie kierownicą. Czy to wina pompy wspomagania? IMG_20201201_181733.jpg (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 b5 1.6 97r - głośna praca i ciężkie kręcenie kierownicą. Czy to wina pompy wspomagania? IMG_20201201_181727.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19086238
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19086936
    ulas75
    Poziom 9  
    Za 50 zł żadnej nie widziałem. Zamówiłem używke za 80zl. Mam nadzieję że będzie dobra. Jutro pewnie przyjdzie. Ale na przyszłość chciałem wiedzieć czy ktoś taka pompę rozkręcał i czy może wie jak powinna wyglądać uszczelka.
  • Pomocny post
    #4 19087199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19088667
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19089342
    ulas75
    Poziom 9  
    Dziękuję, przyszła dzisiaj pompa używana. Zamontowałem i raz ładnie wspomaganie działa a raz jakhy go nie było. Co może być przyczyną? Czy maglownica może mieć coś wspólnego? Ogólnie widzę że jakieś węże po dorabiane są nie oryginalne. Może ma ktoś schemat jak powinien wyglądać cały okład wspomagania w tej Audi. U mnie jakby ktoś sobie coś przerabiał.
  • #9 19090035
    ulas75
    Poziom 9  
    Kręciłem w prawo i lewo, dolewałem płynu. Lecz spróbuję jeszcze raz, możliwe że za mało? Dziękuję za informację kolego. Troszkę pojeździłem i jakby lepiej ale i tak łapie moment bez wspomagania, wydaje mi się że jeżeli w tym momencie dodaje gazu to wraca wspomaganie. Spróbuję odpowietrzyć jeszcze raz i dam znać :)
  • #11 19091233
    ulas75
    Poziom 9  
    Witam kolegów, odpowietrzałem układ wczoraj i jeszcze dzisiaj, na odpalonym i na zgaszonym silniku, kilkakrotnie i praktycznie nic lepiej. Pompa działa w miarę cicho. Z moich obserwacji tak to wygląda. Czasami jak odpalę działa od razu prawidłowo wspomaganie a czasami muszę przygazować tak do 1500-2000tys obrotów. I tak samo jak "zabraknie wspomagania" przygazuje i działa poprawie. Czasami dłuższy czas działa poprawnie. A bywa że po chwilę nie ma. Co to może być? Co mógłbym sprawdzić? Proszę o informację.
  • #13 19091735
    ulas75
    Poziom 9  
    Płyn wlałem, raczej nie oryginalny. Nawet nie wiem jaki producent zaleca do Audi. Wlalem Prestone (w żółtej butelce). Czy musiałbym wyciągnąć pompę? Ten na listwie w którym miejscu się znajduje?

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

Koledzy jestem uparciuchem i jak coś mnie dręczy to drążę i próbowałem odpowietrzyć jeszcze. I zaczęło praktyczne normalnie działać więc był jeszcze zapowietrzony układ , delikatnie tylko przycina. Praktycznie mogę zamknąć temat i podziękować wam. Lecz mam jeszcze pytanie, czy ten płyn Prestone (w żółtej butelce) jest dobry czy razicie go wymiecić np. Na Febi M6162? Może inny?
  • Pomocny post
    #14 19092406
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    W tym wieku auta to już bez znaczenia ,bez obrazy dla wieku auta .
    Zaczęło działać to najważniejsze . Można poszukać oryginalny jaki tam był .
    Ale wydaje mi się że to gra nie warta świeczki .
  • REKLAMA
  • #16 19093639
    ulas75
    Poziom 9  
    Dziękuję, wiem że to stary dziadek. Tak myślałem że to gra nie warta świeczki, wolałem dopytać. Dzięki :)

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana pompy i dokładnie odpowietrzenie układu (kilkakrotne)
  • #17 19184609
    ulas75
    Poziom 9  
    Cześć wszystkim, w grudniu wymieniłem pompę wspomagania. Zamontowałem używke, miałem problem troszkę z odpowietrzeniem, lecz po paru próbach udało się. Od ponad tygodnia pompa zaczęła głośno pracować, wspomaganie działa bez zarzutu. Co to może być? Pompa traci żywotność? Czy może spróbować wymienić płyn na ten oryginalny do starszych pomp Audi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem wspomagania w Audi A4 B5 z 1997 roku, objawiający się głośną pracą pompy oraz trudnościami w kręceniu kierownicą. Po demontażu pompy, użytkownik zastanawia się nad jej naprawą oraz wymianą uszczelki. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zakupu używanej pompy oraz zestawów naprawczych. Użytkownik wymienia płyn wspomagania, co może wpływać na działanie układu. Po kilku próbach odpowietrzania układu, wspomaganie zaczyna działać lepiej, ale nadal występują sporadyczne problemy. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone zaworki w pompie lub nieodpowiedni płyn. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na dalsze próby odpowietrzania oraz rozważenie wymiany płynu na oryginalny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA