logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SCANIA R 450 Euro 6 xpi - brak wysokiego ciśnienia na pompie paliwa xpi

PAT -999 01 Gru 2020 18:53 3102 2
REKLAMA
  • #1 19082759
    PAT -999
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Scania 450 euro6 ,250tyś .km wszystko było super, trochę ostatnio postała a teraz kręci i nie zapali .
    Silnik obraca się tylko na flaku 400 obr/min .
    Brak jakiegokolwiek ciśnienia na wyjściu pompy wysokiego ciśnienia ,niskiego ciśnienia nie mierzyłem ale jakieś jest .
    Dodam iż filtry wymieniłem , pompką ręczną nie można zrobić twardego ciśnienia , a jak podłączyłem paliwo z bańki to za 5-10 minut wyssała 30 litrów nie robiąc nawet kropli wysokiego ciśnienia .
    Samochód chodzi na biodieslu przez co wszystko jest trochę lepkie klejące i mogło się coś skleić i przywiesić ,tylko co ?
    Proszę o sugestie .
  • REKLAMA
  • #2 19083183
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1708
    Pierwsze ( tak na szybko) co mi przychodzi do głowy to zawór ciśnienia na listwie / akumulatorze upuszcza paliwo do powrotu,awaria wtrysków lub pompy wysokiego ciśnienia ale to tylko domysł.Prawdę mówiąc jestem zaskoczony ,że zdecydowałeś się na tankowanie biopoliwa do tak delikatnego układu paliwowego i wcale nie jestem zdziwiony , że przy tak małym przebiegu są z nim problemy.
  • #3 19180715
    PAT -999
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Może komuś pomoże
    Wymontowałem filtry przemyłem zaworki ,wymontowałem pompę wstępną jest pompa zębata raczej bezawaryjna.
    Odkręciłem głowiczkę pompy wysokiego ciśnienia i problem się znalazł .Oba tłoczki tłoczące (u mnie są metalowe) zacięte .
    Wymoczyłem w środku do czyszczenia układu paliwowego i wybiłem wybijakiem i młotkiem ,szło ciężko .
    Dało się wyczuć jakby kryształki .
    Przemyłem , zaczęły lekko chodzić i tłoczyć więc złożyłem i auto odpaliło i hula .
    Dziękuję wszystkim za rady .
REKLAMA