logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer - Co zrobić żeby subwoofer pasywny grał tylko niskie częstotliwości

milkowskii 02 Gru 2020 12:15 705 9
REKLAMA
  • #1 19084218
    milkowskii
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    posiadam wzmacniacz sony strdh -500 oraz chce do tego dokupic końcówke mocy Końcówka mocy The t.amp E800 i subwoofer pasywny "Skrzynia basowa PIONEER subwoofer 30cm 1400W" i moj problem polega na tym ze nie wiem jak odciac gorrne i srednie częstotliwośći tak zeby zostały tylko same dolne dodam ze mam filtr dolnoprzepustowy aktywny tylko nie wiem jak go podlaczyc dodaje w zalaczniku jpg filtru jedynie ze użycie go tu nie wchodzi w gre,skoro musi byc on przed końcówką mocy a ją planowałem podlaczyc kablem rca -xlr ze wzmacniaczem a kabla przecinac raczej nie bede ani nic tego rodzaju moze i dla kogos to bedzie banalne ale ja nie mam pomyslow jak to podlaczyc . A i jesli ktos moze sie wypowiedziec o tej końcowce mocy the t. Amp to zapraszam do podzielenia sie opinią!
  • REKLAMA
  • #2 19084254
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Możesz zastosować filtr dolnoprzepustowy pasywny złożony z cewki i kondensatora. Jest to rozwiązanie gorsze niż bezpośrednio włączać głośnik do wzmacniacza ale też tak można i czasem się robi.
  • REKLAMA
  • #3 19084324
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    I poco kombinacje z jakimiś filtrami ?
    W Sony masz wyjście SUB-OUT wiec połącz końcówkę mocy do sub-out i masz gotowe.
    Dziwne połączenie : sprzęt domowy + sprzęt "estradowy" + sprzęt samochodowy .

Nie prościej kupić domowy subwoofer aktywny ?
  • REKLAMA
  • #4 19084381
    milkowskii
    Poziom 4  
    Mam juz 2 słabsze suby domowe podlaczone do sub out a zalezy mi na mocnym dupnieciu basu jak z imprezy a sub samochodowy poniewaz bedzie w przyszlosci wkladany do auta
  • REKLAMA
  • #6 19084488
    milkowskii
    Poziom 4  
    Noo okolo 1 tys na te subwoofery a kino domowe sony mialem po tacie
    Koncowka mocy moze na sprzedanie kiedys jeszcze o tym nie myslalem albo myslisz ze kupic subwoofer samochodowy aktywny i zasilic go zasilaczem to glupi pomysl? Wtedy by caly mogl wyladowac w samochodzie albo moze polecisz mi jakies lepsze rozwiazanie cel jak najmocniejsze jebu du basem za mozliwie male pieniadze
  • Pomocny post
    #7 19084526
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Jeżeli chcesz to potem dać do samochodu to wydasz tylko raz pieniądze.
    Na na twoim miejscu tamte subwoofer-y posprzedawał a kasę jaką chcesz przeznaczyć władował w to :

https://www.sv-sound.de/produkt/pb-1000-ported-cabinet/

SVS PB-1000
    lub

SVS PB-2000

Dodano po 36 [sekundy]:

A co gra obecnie u Ciebie jako "subwoofery" .
  • #8 19084542
    milkowskii
    Poziom 4  
    Vk 7820 i magnat monitor supreme 302 a

A ten svs co mi wyslales ma glosniczek 25 cm tylko nie bedzie za malo?
  • #10 19087725
    milkowskii
    Poziom 4  
    doborze dobrany sprzet

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz Sony STR-DH500 i planuje podłączyć końcówkę mocy The t.amp E800 oraz pasywny subwoofer Pioneer 30cm 1400W. Problemem jest odcięcie wyższych częstotliwości, aby subwoofer grał tylko niskie. Użytkownik ma aktywny filtr dolnoprzepustowy, ale nie wie, jak go podłączyć. Odpowiedzi sugerują użycie pasywnego filtra dolnoprzepustowego lub podłączenie końcówki mocy do wyjścia SUB-OUT wzmacniacza. Użytkownik rozważa również zakup aktywnego subwoofera samochodowego, aby móc go używać zarówno w domu, jak i w samochodzie. W dyskusji pojawiają się także sugestie dotyczące lepszych subwooferów, takich jak SVS PB-1000 i PB-2000.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA