logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner 5.1 z możliwością podłączenia subwoofera pasywnego

kimmax 20 Mar 2021 10:03 1098 3
REKLAMA
  • #1 19329537
    kimmax
    Poziom 2  
    Poszukuję amplitunera z możliwością podłączenia subwoofera pasywnego ,
  • REKLAMA
  • #2 19329574
    karter
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    Taki za 200 zł czy za 2000 ? Inne wymagania ?
  • REKLAMA
  • #3 19330184
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    kimmax napisał:
    Poszukuję amplitunera z możliwością podłączenia subwoofera pasywnego

Każdy wzmacniacz posiada taką funkcję.
    Bo subwoofer pasywny jak sama nazwa wskazuje że jest wpinany pomiędzy wzmacniacz a kolumny.
    Lecz należy uważać z mocą takiego wzmacniacza aby była wystarczająca do wysterowania dodatkowej kolumny w postaci subwoofera pasywnego.

Może koledze chodziło o subwoofer aktywny który posiada swój własny wzmacniacz i pobiera sygnał po wejściu niskonapięciowym czyli RCA (chinch) lub ma możliwość "pobrania" sygnału kiedy właśnie podłączymy go pomiędzy wyjście wzmacniacza a kolumny.
  • #4 21851732
    gnatpsplus500
    Poziom 6  
    Badam podobny temat od kilku dni. Padło mi kino domowe Panasonic, najwyższy model z DVD PT-860, które brzmiało super i dla mnie było wystarczające, niestety po ponad 10 latach padło i naprawa wyniosłaby wartość kina, więc wyrzuciłem na śmietnik.

Odkupić podobny model się nie opłaca, bo ludzie na OLX najchętniej chcieliby dostać tyle samo co w dniu zakupu, ale to stare sprzęty, które za chwilę też się rozsypią. Kupiłem kino LG jako zamiennik, ale się okazało, że też ma przypaloną końcówkę mocy i sub nie działał. Kolejne poszło w śmietnik. Ostatecznie zrezygnowałem z kupna starego kina domowego, które ma wbudowany napęd BD/DVD, i zacząłem rozkminiać amplitunery. Do opisu najbardziej pasuje Pioneer VSX-S520, który ma wyjście na pasywny sub. Ma też na aktywny i jest podobnych rozmiarów co stare kina domowe z wbudowanym DVD. Z tego, co wyczytałem, to ogólnie dobry model, tylko trzeba mu zapewnić miejsce, żeby się nie ugotował w ciasnej komodzie RTV, i wypytać poprzedniego właściciela, czy się sam nie wyłącza, bo niektóre miały wadę od nowości. Koszt na dziś 1 200-1 500 zł
    Tył amplitunera z zaciskami głośnikowymi; zielone zaznaczenie przy wyjściu subwoofera

Znalazłem jeszcze Yamaha htr2071

Tył amplitunera Yamaha HTR-2071 z gniazdem anteny FM i zaciskami głośnikowymi

I onkyo htr340

Panel tylny amplitunera Onkyo z kolorowymi zaciskami głośnikowymi i oznaczeniami kanałów
REKLAMA