logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o monitorach LCD 17'' do 1100zł: Samsung 713N vs Hyundai B70A

Wilku 15 Paź 2005 00:40 4476 16
REKLAMA
  • #1 1899779
    Wilku
    Poziom 17  
    Jak w temacie. Myślę o jakimś tańszym monitorze (do 1100zł).
    Doradzono mi między innymi Samsunga 713N. Może ktoś wyrazić opinie o tym modelu? Słyszałem też pochlebne opinie o Hyundai B70A. Może macie jakieś swoje typy? Mile widziane będą opinie serwisantów. Które LCD często goszczą w serwisie?
  • REKLAMA
  • #2 1900029
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Mam Samsunga 713N i jestem z niego bardzo zadowolony. Polecam. Bliższe dane na stronie: samsung com.pl
  • #3 1900143
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    A ja posiadam PHILIPSa 170C cena 999zł kupilem wczoraj jak do tejpory jestem bardzo zadowolony :]
  • #4 1900796
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    rozumiem bariere cenowa ale odradzam wszystko co jest na na matrycy
    TN tragiczne kąty widzenia

poczytaj troche tutaj

http://www.mva.pl/forum/
  • REKLAMA
  • #5 1902475
    raven911
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    bardzo polecam wszelkie panele Nec'a
    Mam starszy model 1710 jednak nie odbiega jakościowo od najnowszych wynalazków innych producentów.
  • #6 1903015
    Wojtik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Posiadam od ponad roku CTX S700BA (był wtedy drogi, ale dla mnie wystarcza parametrami). Najlepiej zrobisz jak odpowiesz sobie na pytanie: do czego będzie Ci służyć? Jeśli masz zamiar tylko pisać teksty i przeglądać internet, to wystarczy, że będziesz rozglądał się za monitorem, gdzie odpowiedź matrycy (jest to czas zapalania się i gaśnięcia piksela) będzie nie gorsza niż 25ms (mili sekund). Natomiast w przypadku zapalonego gracza polecam szukać 12ms lub mniej. No i oczywiście kąty oglądania. Im większe, tym lepsze. Wybieraj w miarę możliwości, te markowe. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Powodzenia!

p.s. ... z ostatniej chwili. W sieci sklepów MM, zauważyłem monitor poniżej 1000zł, znanej i uznanej japońskiej marki SONY model HS75. Ten ma 16ms :)
  • #7 1903034
    vodar
    Poziom 11  
    hyundai L72D- wedlug mnie jest najlepszy w tym przedziale cenowym! mam od lipca i jestem bardzo zadowolony,
  • REKLAMA
  • #8 1916707
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Też myśle nad zakupem LCD i zastanawiam się nad modelami :
    MONITOR LG LCD 17" 1717S-SN
    SAMSUNG (SM710N)
    SAMSUNG 17" SM740N
    Co myślicie o tych monitorach i na co należy zwrócić uwagę przy zakupie takiego monitora , czy czas reakcji jest ważniejszy , czy kontrast , jasność czy może jeszcze coś innego ?
  • REKLAMA
  • #9 1917740
    MaciejKa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A w satrunie sprzedaja, a raczej wyprzdaja Belinea 101711, ktora swoja premeira miala ponad rok temu.

http://www.saturnpolska.pl/st/oferta/oferta.pdf

Pozatym to nie polecam LG. Wysoka awaryjnosc, a do tego problemy z egzekwowaniem gwarancji, przynajmniej w serwisach w stolicy.
  • #11 1918265
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Jestem uzytkownikiem LCD (Hyundai L70S+) 17" od kilku miesięcy i nie wiem dlaczego kol. "moddyy" mówi że tragiczne sa kąty widzenia. Przed monitorem siedzi się na wprost a nie przesuwa na boki. Owszem, są "odchyły" w jasności obrazu przy patrzeniu w bok, ale to nie znaczy że taki efekt całkowicie je dyskwalifikuje z użytku. Taka ich cecha i tyle. Tak samo jak to, że monitory CRT są ciężkie; czy to znaczy żeby ich nie używać bo za bardzo przeciążają meble? :)
    Osobiście jestem bardzo zadowolony z użytkowania LCD i do CRT nie wrócę. Głównie z powodu ostrości i wyrazistości obrazu i nie-migania. Ostrość pewnie każdego nowego będzie z początku razić, ale po jednym dniu będzie już ok.
    Polecam LCD.
  • #12 1921003
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    CO powiecie o monitorze Vobis?
    * Ekran: 17" aktywna matryca TFT, powłoka antyodblaskowa
    * Plamka: 0.264 mm
    * Maksymalna rozdzielczość: 1280 x 1024 @ 75Hz
    * Odświeżanie:
    o poziome: 31 - 80 kHz
    o pionowe: 60 - 75 Hz
    * Pasmo przenoszenia: 135 MHz
    * Kontrast: 500:1
    * Jasność: 300 cd/m2
    * Czas reakcji: 8 ms
    * Kąt widzenia (poziom/pion): 160/140 stopni
    * Pobór mocy (praca/uśpienie): 48/1 W
    * Wbudowane głośniki stereo: 2 x 2 Watt
    * Złącze: analogowe D-Sub 15-pin
    * Normy: UL, TUV/GS, CE, FCC-B, C-Tick, CB, TCO'99
    * Wymiary (szer. x wys. x głęb.): 378 x 391 x 156 mm
    * Waga: 5 kg (w opakowaniu 6.6 kg)
    * Gwarancja: 3 lata

Kosztuje 1049. Parametry ma niezłe.
  • #13 1921191
    MaciejKa
    Poziom 13  
    Ale ktory model Vobis?
  • #14 1921366
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Swój "firmowy" mają chyba tylko jeden. Nazywa się Monitor 17" TFT Vobis Digital 776PS
  • #15 1923622
    Darck
    Poziom 11  
    Vobis nie produkuje monitorow, wiec po co kupywac ich jedyny model. Ogolnie przy kupnie nalezy zwrocic uwage na :

- matryce TN albo PVA/MVA/S IPS (ta druga ma wierniejsze kolory i lepsze katy, ale dla przeciętnej osoby siedzącej przed monitorem w miare prosto, TN wystarczy (a jest tanszy)

- szybkość reakcji - 12ms powinnno być obecnie minimum, przy takej szybkości prawie nie przeszkadzają minimalne smugi w szybkich scenach gier lub filmów ( warto obejrzeć przed kupnem jak wygląda obraz w szybkich scenach)

- typ złącza VGA lub DVI (idealnie jeśli monitor posiada oba, pierwsze powoduje że obraz wyświetlany jest po podwujnej konwersji: z cyfrowego na analogowy i w monitorze z analogu na cyfre, w DVI nie ma zadnych konwersji, wiec obraz podobno ladniejszy (aby cos zauwazyc trzeba miec 2 monitory obok siebie podlaczone do roznych wejsc) dla mnie VGA wygląda wystarczająco dobrze

- jakość podświetlania - tańsze modele mają podświetlanie nierównomierne - widać to na pierwszy rzut oka (choc to nie jest regula )

- regulacja jasności - to, że obraz LCD jest ostry i wyraźny to nic niezwyklego - ten typ tak ma ;) ale problem może być ze zmniejszeniem tej ostrości i jasności gdy używasz monitor w ciemności - dlatego trzeba sprawdzić jak radzą sobie opcje ustawiania jasności, kontrastu (idealem jest możliwość ściemniania lamp podświetlających )

-gwarancja: niewiele firm daje gwarancje na uszkodzone piksele i tak jeśli nie obejrzysz w sklepie dokladnie obrazu na różnych jednolitych kolorach to może sie okazać że bedziesz miał pięć kolorowych kropek na ekranie i producent bedzie uznawał monitor za pełnosprawny :) Dlatego najlepiej kupywać tam gdzie masz kilka dni na zwrocenie bez powodu, wtedy po zakupie na conajmniej 2 dni trzeba zostawić włączony i po tym czasie obejrzeć dokładnie.

-firma: skoro samsung, lg, philips sprzedaja monitory w cenach niewiele różniących się od firm noname, po co brać Vobisa ( obecnie iiyama zaczęła sprzedawać też tańsze monitorki pod nazwa www.e-yama.com/pl )

- rozdzielczość: obecnie 19' NT można dostać w tej samej cenie co minimalnie lepsze 17' więc może warto rozważyć większy - zyskujesz wiekszy obraz - rozdzielczość pozostaje ta sama

+sprawa rozdzielczość- monitor LCD powinien pracować jedynie przy swej maksymalnej rozdzielczości - przy mniejszych obraz wygląda znacząco gorzej, niektórzy sprzedwacy na wystawach tego nie przestrzegają wiec nie zawsze ocena obrazu na wystawie ma sens.
  • #16 1925469
    pulpet1990
    Poziom 11  
    Mam od grudnia 2004 roku hyundai L70N -16ms jest dobry nie mialem z nim problemu a patrzy sie zawsze na wprost i nie ma to duzej roznicy miedzy innymi markowymi monitorami

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru monitora LCD 17" do 1100 zł, ze szczególnym uwzględnieniem modeli Samsung 713N i Hyundai B70A. Samsung 713N jest oceniany pozytywnie pod względem jakości, natomiast Hyundai L72D i L70N/L70S+ również zbierają dobre opinie użytkowników, zwłaszcza pod kątem komfortu oglądania na wprost i braku problemów serwisowych. Zwrócono uwagę na ograniczenia matryc TN, takie jak wąskie kąty widzenia i nierównomierne podświetlenie, co może wpływać na jakość obrazu. Polecane są także monitory z matrycami PVA/MVA/IPS dla lepszej reprodukcji kolorów i szerszych kątów widzenia, choć są droższe. Czas reakcji matrycy jest istotny, szczególnie dla graczy – zalecane wartości to minimum 12 ms, a dla mniej wymagających użytkowników do 25 ms. Wskazano na znaczenie jakości podświetlenia oraz typ złącza (VGA vs DVI), gdzie DVI zapewnia lepszą jakość obrazu. Wśród innych polecanych modeli wymieniono Philips 170C, NEC 1710, Sony HS75, Vobis Digital 776PS oraz Belinea 101711, przy czym LG jest krytykowane za wysoką awaryjność i problemy z gwarancją. Monitor Vobis Digital 776PS oferuje dobre parametry techniczne, takie jak 8 ms czas reakcji, kontrast 500:1 i kąt widzenia 160/140 stopni. Ogólnie rekomenduje się wybór markowych monitorów z uwzględnieniem przeznaczenia i parametrów technicznych.
REKLAMA