logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie w układzie sterownik czasowy-statecznik-świetlówka.

ZOOEY 03 Gru 2020 09:21 801 13
  • #1 19086152
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Poproszę o podpowiedź - jak podłączyć sterownik czasowy do statecznika i świetlówki.
    Układ ze sterownikiem tworzy dla mnie problem bo sterownik przerywa obwód N i nie wiem czy gniazdo 4 podłączyć do reszty za statecznikiem żeby całość działała poprawnie, czy na wejściu statecznika i za statecznikiem....?
    Dodatkowo nie wiem które z gniazd statecznika (CDEF) to L a które N i nie wiem co będę miał po drugiej stronie stąd problem
    Poproszę o podpowiedzi (mile widziane na zasadzie "połączyć 1 z5, 4 z.... " itd ;)
    Z góry dziękuje i pozdrawiam

• #2 19086178
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2035
    Poprawka do twojego rysunku:
    Co do statecznika to daj zdjęcie statecznika.
  • #3 19086185
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź
    Twoja poprawka to dokładne przeniesienie schematu obok na to co narysowałem. Ja celowo nie dorysowałem "prawej strony" bo zamiast żarówki którą mamy w schemacie mamy komplet statecznik- świetlówka i właśnie chodzi mi o to jak tę "prawą stronę" połączyć ze tym kompletem żeby wszystko działało właściwie :)
    a statecznik wygląda następująco

• #4 19086196
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    ZOOEY napisał:
    Witam
    Układ ze sterownikiem tworzy dla mnie problem bo sterownik przerywa obwód N i nie wiem czy gniazdo 4 podłączyć do reszty za statecznikiem żeby całość działała poprawnie, czy na wejściu statecznika i za statecznikiem....?
    Twój sterownik posiada jedną parę styków przełącznych i to co przerywa, lub załącza zależy od tego jak zostaną podłączone styki. W twoim przypadku przewód fazowy ,,L" powinien być podłączony do styku 4, a odejście do obwodu oświetleniowego z zacisku 5.
  • #5 19086212
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Ok czyli następująco :

A jak dalej? (podłaczenie statecznika)
  • #6 19086272
    Zutket
    Poziom 36  
    ZOOEY napisał:
    ok czyli następująco :...a jak dalej? (podłaczenie statecznika)
    Na obudowie statecznika powinien być namalowany schemat podłączenia.
  • #7 19086296
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Jest ale przyznam że nie do końca wiem jak go użyć w połączeniu z tym sterownikiem - poprosiłbym jednak o podpowiedź - oznaczyłem na rysunku gniazda literami więc powinno być łatwo to przekazać
  • #8 19086306
    Zutket
    Poziom 36  
    Najlepiej wstaw zdjecie statecznika, będzie łateiej.
  • #9 19086407
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Wstawiłem - jest powyżej
    pełna nazwa to : Statecznik Elektroniczny TRIDONIC T8 1x36W PC PRO lp

dorzucam jeszcze jedną fotkę

• Pomocny post
    #10 19086494
    Zutket
    Poziom 36  
    ZOOEY napisał:
    Wstawiłem - jest powyżej
    pełna nazwa to : Statecznik Elektroniczny TRIDONIC T8 1x36W PC PRO lp
    Mniej więcej tak jak na rysunku.
  • #11 19086534
    ZOOEY
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie :)
    Tak połącze
  • #12 19086951
    ta_tar
    Poziom 41  
    ZOOEY napisał:
    ok czyli następująco :

a jak dalej? (podłaczenie statecznika)

Widzę że nadal chcesz poprawiać coś co narysowałem ci dobrze.
    Dlaczego upierasz się na zmianę kolorów. Czy znasz kolorystykę stosowaną w układach zasilania? Kolor niebieski stosuję się dla toru N (neutralnego). Kolor czerwony (w twoim przypadku) stosuję się dla toru L (fazy). Nawet jak tak sobie szkicujesz to stosuj kolorystykę.
  • #13 19087323
    ZOOEY
    Poziom 9  
    ta_tar - dzięki ale w sumie to przerysowałeś schemat który był obok a mi chodziło o podłączenie statecznika wiec to nie rozwiązywało tematu. Napisałem o tym ale nie pisałeś już dalej.
    Póżniej włączył się kolega Zutket i zaproponował inne rozwiązanie więc kontynuowałem rozmowę z nim - mój rysunek który pokazałeś to właśnie narysowana wersja od niego.

Co do kolorów to przecież ja właśnie tak narysowałem - czerwony to L niebieski to N - nawet jest podpisane na rysunku :)
  • #14 19087784
    ta_tar
    Poziom 41  
    Dalej uważasz że prawidłowo narysowałeś kolory na wyjściu z wyłącznika czasowego? Przecież widać że wg twojego rysunku doprowadzasz do zestyku przewód czerwony (F) a z drugiego punktu wyłącznika wychodzi ci już niebieski.
    Układ jest bardzo prosty. Schemat już masz wyżej od #Zutket`a. Należy doprowadzić do statecznika od strony zasilania 230 V przewód N neutralny do jednego zestyku, a do drugiego doprowadzić czerwony F (fazę) z wyjścia wyłącznika czasowego. W taki to sposób jest przerywany (wyłączany) obwód oświetlenia. Z drugiej strony podpinasz świetlówkę zgodnie z rysunkiem na stateczniku.
    ZOOEY napisał:
    Napisałem o tym ale nie pisałeś już dalej.
    Chyba nie sądzisz że każdy siedzi przed komputerem non stop i jest w stanie w każdej chwili odpisywać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu sterownika czasowego do statecznika i świetlówki. W dyskusji omówiono, jak prawidłowo podłączyć przewody, wskazując, że przewód fazowy (L) powinien być podłączony do styku 4, a przewód neutralny (N) do jednego z zacisków statecznika. Użytkownik zamieścił zdjęcia schematów oraz statecznika, co ułatwiło zrozumienie problemu. Wskazano również, że na obudowie statecznika powinien znajdować się schemat podłączenia, a użytkownik został zachęcony do stosowania odpowiedniej kolorystyki przewodów w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA