logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plan zakupu drukarki laserowej HP Laser MFP 135w (4ZB83AB19) czy HP LaserJet Pro

wic1 03 Gru 2020 18:53 2103 6
REKLAMA
  • #1 19087363
    wic1
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Witam,
    Szanowni gdybam nad drukarką.
    Znalazłem hp laser pf 135w. Ma dobre opinie acz model tegoroczny. Zamienniki tonera stosunkowo drogie od 100 bez chipa do 160 z chipem (zamawiane z chin). Model ponoć mechanicznie zbliżony do M28a pod względem że trwały itd acz.. ten model ma WIFI i BT i ogólnie lepsze parametry.

+ bt, wifi, szybsza
    - droższe tonery, rozwija się

Drugi faworyt to HP LaserJet Pro M28a, też wielofunkcyjna ze skanerem, tanie tonery ale, totalny brak konfiguracji sieciowych (nic, bez wifi, bez kabla sieciowego, nic....).

+ znana, sprawdzona, tanie tonery
    - ciut niższe parametry, brak usług sieciowych

Tak więc:
    HP Laser MFP 135w (4ZB83AB19) znalazłem powystawową za 500zł z gwarancją producenta itd.
    https://www.ceneo.pl/84142443/opinie-1;ocena-4

lub
    HP LaserJet Pro M28a (W2G54A) ok 570 zł obecnie w internetach
    https://www.ceneo.pl/64493960#tab=click

PS: Jak pytam w firmach to słyszę, że ogólnie tonery zamienniki to ok ale wystrzegać się tonerów "regenerowanych" gdzie zwyczajnie resetuje się chip, uzupełnia proszek poprzez rozebranie czy nawiercenie tonera i tyle.
    Co myślicie o tych tonerach regenerowanych? U chińczyków idzie kupić tonere z otworem do uzupełnienia nawet gdzie toner kosztuje 70 zł a worek z proszkiem/tuszem kosztuje 100zł ale mamy go kilogram (lol kilogram gdzie w tonerze jest 80gram).

Co myślicie?

Z poważaniem!!
  • REKLAMA
  • #2 19087395
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Drukarka ma mieć kabel, a nie wifi, realizować PCL/PostScript i tyle.
    Do łączności wifi już jest np w domu router.
    Wifi/BT to sztucznie kreowany ficzer, (skrajnie) mało użyteczny.

jedyny efekt Wifi w drukarkach (przypietych kablem) jakimi się opiekuję, to wrażliwość i zliczoność oprogramowania, i "zapominanie" ustawień

Dodano po 33 [minuty]:

HP LaserJet Pro M28a mi pachnie jak tzw GDI, czyli żegnaj dobra praca w sieci i ogólnie kłopoty
  • REKLAMA
  • #3 19087559
    wic1
    Poziom 14  
    JacekCz napisał:
    Drukarka ma mieć kabel, a nie wifi, realizować PCL/PostScript i tyle.
    Do łączności wifi już jest np w domu router.
    Wifi/BT to sztucznie kreowany ficzer, (skrajnie) mało użyteczny.

jedyny efekt Wifi w drukarkach (przypietych kablem) jakimi się opiekuję, to wrażliwość i zliczoność oprogramowania, i "zapominanie" ustawień

Dodano po 33 [minuty]:

HP LaserJet Pro M28a mi pachnie jak tzw GDI, czyli żegnaj dobra praca w sieci i ogólnie kłopoty

No właśnie dlatego rozważam między jedną a drugą, obie mają w sumie dobre opinie ale fajnie zapytać kogoś kto ma jakieś podejście do tematu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19088350
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 122
    JacekCz napisał:
    Drukarka ma mieć kabel, a nie wifi

Nie przesadzaj, sam ma drukarkę oddaloną od routera o jakieś 10 metrów i nie wyobrażam sobie ciągnięcia kabla albo bawienia się w konfigurowanie drugiego routera aby połączyć się skrętką z drukarką.
    I nie mam problemu z "zapominaniem ustawień"

Co do tonerów to regeneracja regeneracji nie równa. Jak ktoś tylko robi dziurę i dosypuje proszek trudno to nazwać regeneracją. Ale jak rozbiera kasetę, czyści, wymienia zużyte elementy daje gwarancję to dlaczego nie.
  • REKLAMA
  • #5 19088569
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    HP M28 to stara szkoła czyli rozwinięcia P1102 w bardziej okrojonej wersji. 135 to Samsung M2070. Toner jak już to lepiej firmowy zamiennik niż regenerowany. Toner to nie tylko sam proszek ale i nośnik.
  • #6 19098623
    wic1
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź. Pytanie czy toner Samsung M2070 będzie pasował do 135? Rozchodzi się o to, że zamienniki jakoś okrutnie drogie są ;P

Najtańszy deal jaki znalazłem to 90 zł za toner bez chipa i chip z chin za ok 80 zł :/

Generalnie koniec końców skończyło się na laser 135 (ze względu na wifi) acz rozważałem by kupić jakiś gadżet gdzie wpinamy drukarkę do gadżetu i ten rozsyła drukarkę po wifi. Pojęcia nie mam sposobu działania ale obstawiał że wymaga połączenia p2p (że wifi łączymy się bezprośrednio z drukarką a nie wpinamy ją do sieci) przez co zwyczajnie nie było pewności jak by to działało. Taki gadżet to od 50 zł do 300 zł za sztukę widziałem. Sposób działania/skuteczność nie znana ale zapewne zależna od ceny....

Anyway skończyło na laser 135 i..... i nawet tego jeszcze nie rozpakowałem V_V

No i jusz szukam zamiennika bo oryginalny fabryczny toner to jakieś 500 stron (pewnie plus/minus 150 stron).
    A jak przyjdzie co do czego to pewnie będzie warto mieć coś w ręku.
  • #7 19098632
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    HP często zmienia tonery tzn ich geometrie więc nie będzie to ten sam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup drukarki laserowej, porównując modele HP Laser MFP 135w (4ZB83AB19) oraz HP LaserJet Pro M28a (W2G54A). Model 135w oferuje lepsze parametry, w tym Wi-Fi i Bluetooth, ale tonery są droższe. Z kolei M28a ma tańsze tonery, ale brak funkcji sieciowych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na problemy z konfiguracją Wi-Fi oraz jakość regenerowanych tonerów. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na model 135w, mimo obaw dotyczących kosztów zamienników tonera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA