logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FF / Chrome zapamiętanie haseł - Czy hasła są bezpieczne

Gandab 03 Gru 2020 20:21 492 6
REKLAMA
  • #1 19087617
    Gandab
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Czy zapamiętywanie haseł w przeglądarkach jest bezpieczne ?
    Jak oceniacie szansę przejęcia hasła zapamietanego w przeglądarce, chodzi o najpopularniejsze: Chrome, Firefox, Opera, Edge. Wiem że są managery haseł KeePass i inne, ale mi chodzi o te managery wbudowane w przeglądarki
  • REKLAMA
  • #2 19087654
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Jeżeli ma ktoś dostęp do komputera to wystarczy choćby WebBrowserPassView i ma hasła na dłoni ...
  • REKLAMA
  • #3 19087986
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    paweliw napisał:
    wystarczy choćby WebBrowserPassView i ma hasła na dłoni

Oczywiście :)
    A jeszcze skuteczniejszy jest recALL:
    https://keit.co/p/
    Zresztą jeżeli nie ma hasła na uruchamianie Windows, to przeglądarka sama wyświetli hasła w opcjach zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19093379
    Karina Laik
    Poziom 1  
    Bardzo ciekawy wątek, czyli pilnować dostępu do komputera ?
    A ja mam ThunderbirdPortable, Firefoxportable i ChromePortable nagrane na pendrive i chodzę z tym pendrive i korzystam z róznych komputerów u kolegów, koleżanek, kawiarenkach internetowych, mam wygenerowane losowo hasła do portali. Czy uzytkownicy tych komputerów mają szanse na przechwycenie moich haseł ?
  • #7 19093449
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Karina Laik napisał:
    A ja mam ThunderbirdPortable, Firefoxportable i ChromePortable nagrane na pendrive i chodzę z tym pendrive i korzystam z róznych komputerów u kolegów, koleżanek, kawiarenkach internetowych, mam wygenerowane losowo hasła do portali. Czy uzytkownicy tych komputerów mają szanse na przechwycenie moich haseł ?

Oczywiście - wystarczy keylogger programowy lub sprzętowy.

Podsumowanie tematu

✨ Zapamiętywanie haseł w przeglądarkach, takich jak Chrome, Firefox, Opera i Edge, wiąże się z ryzykiem, zwłaszcza w przypadku fizycznego dostępu do urządzenia. Użytkownicy mogą być narażeni na przechwycenie haseł przez narzędzia takie jak WebBrowserPassView czy keyloggery. W przypadku korzystania z przenośnych wersji przeglądarek na różnych komputerach, istnieje ryzyko, że inni użytkownicy mogą uzyskać dostęp do zapisanych haseł. Ostatecznie, decyzja o zapamiętywaniu haseł w przeglądarkach należy do użytkownika, który powinien być świadomy potencjalnych zagrożeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA