logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Beko BCH 130000 - zamarzający parownik, przestaje chłodzić po 3 miesiącach

tomaszk071 03 Gru 2020 21:45 9384 11
REKLAMA
  • #1 19087875
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Lodówka Beko BCH 130000 - zamarzający parownik, przestaje chłodzić po 3 miesiącach Lodówka Beko BCH 130000 - zamarzający parownik, przestaje chłodzić po 3 miesiącach

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki zamarzającego parownika lodówki Beko model 130000. Wiadomo jak zamarznie przestaje chłodzić. Po wyłączeniu lodówki i rozmrożeniu parownika suszarką działa tak ok 3 miesiące i powtórka. Załączyłem zdjęcia jak to wygląda. Podejrzewałem grzałkę lub czujniki, ale sprawdziłem miernikiem omomierzem i niby są dobre. Grzałkę nawet słychać jak pracuje są trzaski pękanie lodu, uruchamia się co jakiś czas, ale jak widać na zdjęciach nie daje rady. Zastanawiam się czy może za a krótko grzeje, na nie grzeje na całej długości, a może to wina któregoś z czujników czy sterownik? Zamrażalnik szczelny uszczelki, odpływ wody drożny, a lodówka po gwarancji.
    Proszę o jakieś sugestie i porady z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Lodówka Beko BCH 130000 - zamarzający parownik, przestaje chłodzić po 3 miesiącach Lodówka Beko BCH 130000 - zamarzający parownik, przestaje chłodzić po 3 miesiącach
  • REKLAMA
  • #2 19087932
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    tomaszk071 napisał:
    odpływ wody drożny.
    Po zdjęciach to raczej widać że jest problem z zamarzającym odpływem na skropliny.
    Pokaż zdjęcia tacki parownika wtedy gdy nie ma lodu oraz zdjęcia nad obszarem pojemnika na skropliny nad sprężarką.
  • #3 19087977
    tomaszk071
    Poziom 10  
    I tu mam problem bo lodówka jest w zabudowie i nie mam jak się tam dostać.
    Ale też to podejrzewałem i nawet czyscilem odpływ ( drucikiem z wyciorem) było trochę brudu. Ale to nic nie dało, po trzech miesiącach zamarzła.
    Jak teraz wlałem wodę po rozmrożeniu to fajnie schodzi.
    Może faktycznie muszę to jeszcze raz wyczyścić solidnie bez wyciągania lodówki. Nie chciałbym wyciągać lodówki z zabudowy bo to straszny kanał, paskudna robota.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19088013
    iskrownik
    Specjalista AGD
    tomaszk071 napisał:
    Jak teraz wlałem wodę po rozmrożeniu to fajnie schodzi.
    Że odpływa to połowa sukcesu.
    Miej wiedzę o tym że tam gdzie nie zajrzałeś do tej pory (tacka nad sprężarką) na końcu rurki jest kauczukowy kapturek(coś ala zawór jednokierunkowy) który ma za zadanie nie dopuszczać powietrza ( z wilgocią) do rurki odpływu skroplin. Jeśli będzie niesprawny końcowy efekt będzie taki jak to przedstawiłeś na zdjęciach.
  • #5 19088033
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Dziękuję za te wskazówki jeżeli jest takie zakończenie wężyka odprowadzającego wodę no to faktycznie nie sprawdziłem tego i nie mam co szukać na w elektronice.
    Czy da się to jakoś wyczyścić od środka ? Jakoś przepchnąć.
    Czy raczej tylko demontaż lodówki z zabudowy.
    Może są na to jakieś sposoby.😃
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19088084
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Rozumiem, że jest to zakończenie odpływu i trzeba to wywalić lub udrożnić?
  • #8 19088407
    iskrownik
    Specjalista AGD
    tomaszk071 napisał:
    rozumiem że jest to zakończenie odpływu i trzeba to wywalić lub udrożnić?

Chyba jasno napisałem.
    iskrownik napisał:
    Miej wiedzę o tym że tam gdzie nie zajrzałeś do tej pory (tacka nad sprężarką) na końcu rurki jest kauczukowy kapturek(coś ala zawór jednokierunkowy) który ma za zadanie nie dopuszczać powietrza ( z wilgocią) do rurki odpływu skroplin. Jeśli będzie niesprawny końcowy efekt będzie taki jak to przedstawiłeś na zdjęciach.

Jeśli Ci się nie chce wyciągać z zabudowy, to pozostaje tylko rozmrażać.
  • #9 19141801
    fr3dro39
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, mam dosłownie identyczny problem jak opisany powyżej, ten sam model. Chłodziarka od dłuższego czasu dziwnie trzaskała, wentylator chodził praktycznie non stop. po ściągnięciu obudowy okazało się, że grzałka parownika jest oblodzona na dole przy odpływie na skropliny. Odmroziłem to suszarką, udrożniłem odpływ. Zastanawia mnie jednak, bo po ponownym włączeniu lodówki świeci mi się cały czas alarm na wyświetlaczu. Czy to oznacza, że lodówka sygnalizuje za wysoką temperaturę i przejdzie samoczynnie?
  • #10 19143642
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Witam
    Jednak to dziwne zjawisko nastąpiło po tym rozmrożeniu. Ja rozmrażałem już kilka razy parownik w dolnej części przy pomocy suszarki i nigdy po uruchomieniu lodówki nie zaświecił alarm. Zawsze wyłączam lodówkę przyciskiem - nie z gniazdka, a potem załączam i startuje bez problemu. Miałem taki przypadek jak przypadkowo rozłączyłem któryś z czujników znajdujących się w prawym rogu powyżej parownika. A po udrożnienie odpływu trzeba tak wykonać jak opisane jest powyżej.

Daj znać jak opanujesz problem ja na razie testuję lodówkę po wyczyszczeniu odpływu i jest ok. Temperatura w zamrażarce około -18°C, 20°C, a w lodówce + 5°C, 7°C.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #11 19143693
    fr3dro39
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć, dzięki za info. Czerwony wykrzyknik na wyswietlaczu sam się wyłączył po paru godzinach wiec za szybko podniosłem alarm:). Prawdopodobnie po suszeniu była zbyt wysoka temperatura w środku i musiała się unormować. Osobna kwestia ze wyłączyłem lodówkę z gniazdka i być może to tez było powodem. Ale póki co jest ok.
    Przy okazji zapytam, jak dostać się do tego odpływu? Muszę wyciągać lodówkę z zabudowy i jakoś od tylu? Z góry dzięki.
  • #12 19171647
    tomaszk071
    Poziom 10  
    Cześć
    Jeżeli to chcemy zrobić dobrze i pewnie to lodówkę należałoby by wyciągnąć, ale jest to problem i trochę roboty. Ja próbowałem wyczyścić od środka wyciorem takim do słomek i testuję czy dało efekt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Beko model BCH 130000, która po trzech miesiącach użytkowania przestaje chłodzić z powodu zamarzającego parownika. Po rozmrożeniu parownika suszarką, urządzenie działa przez krótki czas. Użytkownik podejrzewa usterki grzałki lub czujników, jednak po sprawdzeniu omomierzem wydają się one sprawne. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w zamarzającym odpływie skroplin, co potwierdzają zdjęcia. Użytkownicy radzą dokładne czyszczenie odpływu oraz sprawdzenie kauczukowego kapturka na końcu rurki odpływu, który może być uszkodzony. W przypadku trudności z dostępem do odpływu, sugerowane jest wyciągnięcie lodówki z zabudowy, chociaż niektórzy próbują czyścić odpływ bez demontażu. Po rozmrożeniu i udrożnieniu odpływu, jeden z użytkowników zauważył alarm na wyświetlaczu, który po pewnym czasie sam się wyłączył.
REKLAMA