logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne.

DexorTG 04 Gru 2020 11:27 1974 7
REKLAMA
  • #1 19088832
    DexorTG
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Dzień dobry,
    Po włożeniu pendrive'a do portu diody świecą się, po krótkiej chwili gasną. Jest dźwięk w systemie podłączenia nowego urządzenia. W menegerze urządzeń widnieją 3 pendrive'y nie ma ich za to na liście dysków. Próbowałem aktualizować sterowniki przez Windows update, ale nie wykrywa nowszych sterowników.
    Specyfikacja:
    Intel(R) Core(TM) i5-7600
    gigabyte GTX 1060 6gb
    Płyta GA-Z270-Gaming K3
    Windows 10
    Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 (na górze 4 porty)
    Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne.
    Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne. Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne. Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19088947
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2238
    Dzieje się tak w każdym porcie USB ? Masz tam porty USB V2 i V3 ? Na innym komputerze są wykrywane poprawnie ?
  • REKLAMA
  • #3 19088976
    DexorTG
    Poziom 7  
    Tak, są zwykłe porty (czarne) i v3 (niebieskie) na obudowie, porty na płycie w załączniku. Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne.
    Testuję 3 pendrive'y któryś musi działać, wiem, że jeden raz dało się przeglądać przy włączeniu go z komputerem, po wyciągnięciu i włożeniu już nie był wykrywany.
  • #4 19088994
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2238
    leonov napisał:
    Dzieje się tak w każdym porcie USB ?
    ???

leonov napisał:
    Na innym komputerze są wykrywane poprawnie ?
    ???
  • REKLAMA
  • #5 19089007
    DexorTG
    Poziom 7  
    Tak w każdym porcie żaden z pendriveów nie jest wykrywany jako pendrive. Sprawdziłem te 3 pendrive w PS4 (to jedyna opcja, żeby je sprawdzić). 2 z nich są normalnie odtwarzane można przeglądać pliki, zdjęcia. Jeden ma nieobsługiwany format
  • REKLAMA
  • #7 19089076
    DexorTG
    Poziom 7  
    leonov napisał:

Czytałem ten wątek, odinstalowałem sterowniki każdej z pamięci masowej i wszystkich pendriveów następnie brałem się za resztę kontrolerów magistrali szeregowej. Skończyło się na tym, że klawiatura i myszka działały mi tylko w biosie, naprawiłem to i skończyło się na tym, od czego się zaczęło, czyli porty USB nie odczytują poprawnie pendriveów. Opcja z shiftem nic nie daje.
    leonov napisał:
    Spróbuję opcję z wyłączeniem komputera z shiftem.

Zaczął działać jeden z pendriveów, ale tak jak wcześniej wyciągając go i ponownie wkładając już nie da się go otworzyć Dzwięk po podłączeniu Pendrive na USB, nie wykrywa ich jako dyski przenośne.
    Update #1
    Po odłączeniu wszystkich penrdivów wszedłem w meneger urządzeń i usunąłem sterowniki odłączonych pendrivów. Wszedłem w sys32/config i usunąłem plik drivers po restarcie można podłączyć do 1 pendrive i z niego korzystać do momentu odłączenia albo operacji, które tego wymagają np. formatowanie.
  • #8 19107805
    DexorTG
    Poziom 7  
    Po sformatowaniu dysku, na którym znajdował się Windows, wszystko wróciło do normy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem pendrive'ów po ich podłączeniu do portów USB w komputerze. Po włożeniu pendrive'ów diody świecą się, a następnie gasną, a system wydaje dźwięk podłączenia, jednak urządzenia nie są widoczne w eksploratorze plików. Użytkownik sprawdził pendrive'y na innym urządzeniu (PS4), gdzie dwa z nich działały poprawnie. Po próbach z aktualizacją sterowników i odinstalowaniem ich, problem nie ustąpił. Ostatecznie, po sformatowaniu dysku systemowego, problem został rozwiązany, a pendrive'y zaczęły być wykrywane prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA