logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje darmowych i lekko działających antywirusów dla Windows 10

SzymonKowalski64628 05 Gru 2020 18:56 420 5
REKLAMA
  • #1 19092228
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam
    Po ostatniej aktualizacji Windows 10, mój komputer strasznie zwolnił. Zazwyczaj po aktualizacjach na tym śmiesznym systemie tak się u mnie dzieje. Jednak zawsze w jakiś sposób przywracałem go do jakiejś normalności (Wykluczałem Defendera, zmieniałem plany zasilania, itd.) Ale teraz nie wiem co zrobić. Aby wycisnąć z niego jak najwięcej, chciałbym znaleźć dobrego antywirusa, najlepiej darmowego i "lekkiego". Bardzo proszę o propozycje który darmowy program jest najlepszy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19092331
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Dobry jest Defendera wbudowany w win10. Używam go od początku win10 i jestem zadowolony. Zrezygnowałem z Awasta i Kaspersky
  • REKLAMA
  • #3 19092342
    Elektro Zlomiarz
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Znam Kilka fajnych antywirusów 1 Avast 2 Avira (Nie wiem czy jest darmowa 3 malwarebytes
  • REKLAMA
  • #4 19092376
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Cytat:
    Antywirus - duże zużycie podzespołów

Tytuł sugeruje, że ten antywirus zużywa podzespoły, ale jakie, w jaki sposób? Zasilacz? Kartę graficzną? :D

Jaki ten Win10 jest to jest, ale ma wbudowane zabezpieczenia, które spokojnie wystarczają w normalnej eksploatacji- jak nie łazisz po niepewnych stronach, nie ściągasz badziewia, nie klikasz bezmyślnie w każdy dostępny link, to nie ma się czego obawiać.
    Mam w domu trzy laptopy z tym systemem (dzieci, żona), użytkownicy świadomi tego co robią, żadnych problemów nie odnotowuję.
    Sam korzystam wyłącznie z Linuksa, więc mnie to i tak nie dotyczy.
    V.
  • REKLAMA
  • #5 19092821
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    vorlog napisał:
    Cytat:
    Antywirus - duże zużycie podzespołów

Tytuł sugeruje, że ten antywirus zużywa podzespoły, ale jakie, w jaki sposób? Zasilacz? Kartę graficzną? :D

Jaki ten Win10 jest to jest, ale ma wbudowane zabezpieczenia, które spokojnie wystarczają w normalnej eksploatacji- jak nie łazisz po niepewnych stronach, nie ściągasz badziewia, nie klikasz bezmyślnie w każdy dostępny link, to nie ma się czego obawiać.
    Mam w domu trzy laptopy z tym systemem (dzieci, żona), użytkownicy świadomi tego co robią, żadnych problemów nie odnotowuję.
    Sam korzystam wyłącznie z Linuksa, więc mnie to i tak nie dotyczy.
    V.

Nie chodzi mi konkretnie o zabezpieczenia. To że Defender w miare sobie radzi, to wiem, chociaż też nie ma 100% pewności, zawsze może się cos zdarzyć. Mój problem z windowsowym antywirusem to to, że używa (na moim komputerze) dużo CPU, ten dysk HDD z 5400obr/min też średnio sobie z nim radzi. Znam dobrze Linuxa i go posiadam na innych komputerach, ale z tego korzystam najczęściej, a jednocześnie na nim jest blokada na wszystko od Linuxa (dłuższa historia). I zablokowałem usługę Defendera, jednak na wszelki wypadek chciałbym mieć coś lepszego. To tez nie jest mój wymysł, można wejść sobie w testy i poczytać na innych forach że Windows Defender zajmował jedno z ostatnich miejsc pod względem wydajności.
    Pozdrawiam
  • #6 19093542
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    SzymonKowalski64628 napisał:
    To tez nie jest mój wymysł, można wejść sobie w testy i poczytać na innych forach że Windows Defender zajmował jedno z ostatnich miejsc pod względem wydajności.

To jest Twój wymysł.
    Win Defender działa u mnie na jakimś starym Core 2 Duo i SSD i nie ma problemu.

Zainwestuj w SSD.
    Wstaw logi z FRST jako załączniki.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
REKLAMA