Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Maszynka Zelmer Diana 886.84 - przepala termistor i bezpiecznik

avatar255 05 Dec 2020 19:09 1125 10
    Level 13  
    Witam
    Mam problem z maszynką Zelmer Diana .Przepalił się termistor NTC ,wymieniłem na nowy , wymieniłem też bezpiecznik.Po wciśnięciu przycisku włącz nastąpiło od razu przepalenie termistora i bezpiecznika .Czy ktoś wie gdzie jest przyczyna?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    A jak tam się czują szczotki silnika? Czy aby nie załatwiły już napędu?
    krzysiek775
    Level 17  
    Coś powoduje przepływ zbyt dużego prądu.
    Silnik zasilany jest prądem stałym. Na płytce potencjalnym problemem są mostek prostowniczy, kondensator.
    Może być uszkodzony silnik, uszkodzone kondensatory przy silniku, może coś blokować przekładnie i silnik nie rusza.
    Możliwości trochę jest, nie wiem które są bardziej, a które mniej prawdopodobne.
    Level 13  
    Szczotki są w porządku i mało zużyte. Silnik rozebrałem do samego wirnika. Zdjąłem wszystkie przekładnie i optycznie wygląda ok. Silnik można jakoś sprawdzić miernikiem czy nie jest uszkodzony? Czy można podłączyć silnik z pominięciem płytki tak żeby sprawdzić czy to wina płytki?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    krzysiek775
    Level 17  
    Jeżeli producent montuje w zasilaniu mostek prostowniczy, to podejrzewam że nie można bezpośrednio z sieci prądu przemiennego. Silnik ma magnesy wewnątrz obudowy?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Daj fotki płytki obustronne i foto tego silnika .
    Level 13  
    Maszynka Zelmer Diana 886.84 - przepala termistor i bezpiecznik Maszynka Zelmer Diana 886.84 - przepala termistor i bezpiecznik

Dodano po 3 [minuty]:

Zmostkowałem przepalony bezpiecznik .Po podłączeniu do prądu , znów strzelił termistor mimo że był przepalony.Wydaje mi się że jest chyba jakiś problem z samą płytką.
    krzysiek775
    Level 17  
    Jeżeli zrobiłeś to przy odłączonym silniku i przewody idące do silnika nie były zwarte, to patrząc na płytkę, do sprawdzenia 2 kondensatory i mostek prostowniczy. Najprościej byłoby kupić nową płytkę. Myślę, że termistor nie był do końca uwalony bo zadziałał bezpiecznik, a po zadrutowaniu bezpiecznika prawdopodobnie dokończył się jego żywot.
    Level 13  
    Zrobiłem jeszcze jedną próbę , sama płytka ze zdrutowanym bezpiecznikiem ,przewody nie były zwarte .Przewody zasilające podpięte tak jak na zdjęciu czyli tak jak fabrycznie.Efekt jest taki jak poprzednio , kończy się to wystrzałem na płytce i wybiciem bezpiecznika.
    Level 13  
    Wymieniłem płytkę i jest teraz ok, działa. Wymieniłem płytkę i mikser działa jak nowy. Był jakiś problem na płytce i nie był to termistor, a koszt płytki -30zł.