logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

indesit WDN 2296 XWO: pralkosuszarka nie działa silnik

sułek 15 Paź 2005 12:34 3345 6
  • #1 1900423
    sułek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ..Jak w temacie: w czasie prania przestał kręcić silnik: zarówno lewo-prawo jak i wirowanie: 600 i 1200 obr. Sam silnik jest sprawny: zasilony na krótko rozręca sie do max obrotów. Moduł silnika: Bitron CVA 108 na TDA 1085C: sprawdzony na tyle, na ile mogłem: triak sprawdzony ale na wszelki wypadek wymieniony na nowy, TDA też podmienionyna nowy. Brak jakichkolwiek śladów na płytce modułu. Złącze krawędziowe wyglada zdrowo.
    Programator mechaniczny: rozebrany: brak nadpaleń, wygięć- wyglada zdrowo.
    Hydrostat tez działa prawidłowo: są zwierane odp. zestyki przy każdym z poziomów wody.
    Pralka grzeje, nabiera, wypompowuje, programator kręci...
    Nie mam schematu do tej pralki, toteż działam po omacku.
    Czy ktoś z kolegów miałby jakieś sugestie lub po prostu schemat do tego cudu??
    Bardzo proszę o opinie, bo góra prania rośnie...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 1900474
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1900501
    sułek
    Poziom 14  
    Bleble napisał:
    A jak zrobisz zworę na triaku sterującym silnikiem to zaczyna kręcić ?
    prądniczka sprawdzona
    rewersy i przełączanie jest z programatora
    zasilanie sterownika jest ?
    możesz sprawdzić czy wychodzi jakieś sterowanie z sterownika jeśli wychodzi a silnik nie działa to można szukać uszkodzenia w programatorze (przerwa na przełączaniu rewersów)

Tak: zworka powoduje gwałtowny start silnika.
    Pradniczka ma przejście, dalej nie patrzyłem, bo aby silnik ruszył choć pół obrotu, to chyba wystarczy przejście na prądniczce..?
    Co do reszty, to z powodu braku schematu nie wiem ,gdzie są rewersy w programatorze i zasilanie modułu: ale sprawdzę, czy TDA dostaje zasilanie.Dam znać!
    Pozdrawiam
  • #4 1900823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 1901311
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    skryn napisał:
    sułek napisał:

Tak: zworka powoduje gwałtowny start silnika.
    Pradniczka ma przejście, dalej nie patrzyłem, bo aby silnik ruszył choć pół obrotu, to chyba wystarczy przejście na prądniczce..?
    Co do reszty, to z powodu braku schematu nie wiem ,gdzie są rewersy w programatorze i zasilanie modułu: ale sprawdzę, czy TDA dostaje zasilanie.

1. Sprawdź, czy prądnica tacho generuje napięcie (woltomierz podłączony na zaciski cewki tacho - na napięcie zmienne; przy obrocie wirnika ręcznie, powinien generowac kilka volt).

2. Jeżeli zwarłeś triaka i silnik ruszył z "kopyta", to znaczy, że modulik dostaje zasilanie i raczej jest OK., zwłaszcza, że wymieniłeś i triaka, i TDA 1085C.

3. Czasem "smrodu" robi programator, ale w tym przypadku raczej wątpię. Schemat nie jest Ci do niczego potrzebny. Jeżeli wyeliminujesz sprawne tacho silnika i moduł, to możesz zacząć zamawiać programator...

Jak zwarłeś triak i silnik ruszył tzn że to nie wina programatora tylko modułu.
    Modulik dostaje zasilanie ale na silnik przez szeregowo włączony triak, ale czy tda dostaje zasilanie tj. czy nie jest walnięty rezystor mocy na module.

Ściągnij sobie z elektrody przykładową aplikację do tda1085 i będziesz w domu.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 1901620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1902074
    sułek
    Poziom 14  
    Pralka juz chodzi!
    Oto szczegóły:
    1. Najprawdopodobniej padł TDA 1085
    2. po jego wymianie pralka nie ruszyła, bo... pomyliłem ze soba miejscami 2 konektory idące na triak.

w sumie ta pomyłka nie powinna miec żadnego znaczenia, ALE po informacji o zasilaniu TDA przez rezystor mocy i przeanalizowaniu płytki okazało się, że zasilanie nie jest zbierane z triaka, tylko idzie z głębi pralki zupełnie osobno i wchodzi złączem krawędziowym.! W tym momencie TDA nie był po prostu zasilany.
    Po zamianie konektorów, z nowym TDA na pokładzie (stary wycięty) ruszyło i właśnie pierze.
    Wielkie dzięki wszystkim za cenne wskazówki, bardzo mi pomogliście!.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralkosuszarka Indesit WDN 2296 XWO przestała obracać silnik podczas prania, mimo że sam silnik jest sprawny i po bezpośrednim zasileniu osiąga maksymalne obroty. Moduł silnika Bitron CVA 108 z układem TDA 1085C został sprawdzony, triak wymieniony, a programator mechaniczny i hydrostat działają prawidłowo. Po testach okazało się, że zwarcie triaka powoduje gwałtowny start silnika, co potwierdziło prawidłowe zasilanie modułu. Problemem okazał się uszkodzony układ TDA 1085C oraz błędne podłączenie dwóch konektorów do triaka, które uniemożliwiało zasilanie TDA. Po wymianie TDA i poprawnym podłączeniu konektorów pralka zaczęła działać poprawnie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięcia generowanego przez prądniczkę tacho oraz zasilania układu TDA przez rezystor mocy. Schemat pralki nie był dostępny, ale dzięki diagnostyce modułu i elementów sterujących udało się zlokalizować usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA