logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WDN 2296 - silnik przerywa podczas prania, działa poprawnie przy wirowaniu

Eugeniusz Nicałek 05 Mar 2008 11:46 2053 2
REKLAMA
  • #1 4875760
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Parokrotnie uzyskałem tu skuteczną pomoc, więc może i tym razem sie uda.
    W wyszukiwarce przeczytałem wszystkie posty i żaden nie pasuje do mojego przypadku. Pralka ma ponad dziesięć lat i dotąd spisywała się dobrze. Ostatnio jednak w czasie prania (prawo-lewo) silnik włącza się na moment i zaraz wyłącza, to znów szarpie, zwalnia. W trybie wirowania wszystko dobrze. Pasek prawidłowo napięty, rurka hydrostatu drożna. Gdzie szukać i od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 4876138
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Ocena: 136
    Sprawdz najpierw szczotki w silniku, jak nie to pomyslimy dalej.....
  • #3 4876179
    Eugeniusz Nicałek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dziękuję za radę.
    Właśnie wymontowałem silnik, wyjąłem szczotkotrzymacze i szczotki, jedna wydaje się nieco przykrótka (czoło szczotki w 1/3 jest błyszczące, a reszta matowa). Wybieram się do hurtowni na Globusową po nowe - po potwierdzeniu ich dostępności.

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Po wyjęciu szczotek okazało się, że jedna miała 10, druga 12 mm długości. Zamontowałem nowe, wydaje sie, że jest lepiej choć na pracy rewersyjnej dalej pracuje nierówno (może z powodu niedotartych szczotek). Na wirowaniu i przed nim bęben nabiera obrotów płynnie. Przy okazji sprawdziłem prądniczkę tachometryczną na synchroskopie i wygląda na sprawną.
    Zaobserwuję pracę pralki na "ciężkim" praniu i podejmę decyzje co dalej.
    Na razie wątek uważam za zamknięty.
REKLAMA