logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania

mks197 06 Gru 2020 13:23 1689 16
REKLAMA
  • #1 19093783
    mks197
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam,
    Od razu zaznaczę że nie znalazłem na forum ani ogólnie w internecie takiego tematu, lub były one niewystarczające i/lub nie pomogły. Mam problem z nowo zakupioną, oryginalną płytką Arduino Leonardo (zamówioną z Botlandu). Jestem na etapie ustawiania portu w Arduino IDE, ale w Narzędziach mam zablokowaną opcję wyboru portu. Mój komputer (z Win 7) przypisał Arduino do portu COM 6. Czy jest zatem możliwość odblokowania w jakiś sposób opcji Port w Narzędziach lub ustawienia tego ręcznie w inny sposób?

Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania
  • REKLAMA
  • #2 19094156
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19094308
    mks197
    Poziom 5  
    emarcus napisał:
    Zacznij od tego że Arduino nie ma żadnego wpływu na zarządzanie portami w systemie Windows, zatem nie może blokować portów komunikacyjnych. Jest tylko 'klientem' i korzytsta z tego co mu pozwolono.

Wiem, może źle to napisałem ale z tym "mam zablokowaną" chodziło mi o to że nie mogę wybrać portu pod kategorią Narzędzia, po prostu ta opcja jest szara i nie mogę z niej korzystać, jest tak jakby "zablokowana". Co do driverów to sprawdziłem wielokrotnie i są aktualne. Dev Manager widzi płytkę jako Arduino Leonardo pod portem COM6 a po kliknięciu reset zmienia się na Arduino Leonardo bootloader na porcie COM8 na tak jak mówisz krótki czas. W IDE w Narzędzia sam zmieniłem "Płytka: "Arduino Leonardo"" z domyślnego Uno.
    Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania
  • REKLAMA
  • #4 19095164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19096031
    mks197
    Poziom 5  
    emarcus napisał:
    Co do driverów to sprawdziłem wielokrotnie i są aktualne. (?!!)

Chodziło mi o to że sprawdzałem drivery tak jak tutaj https://startingelectronics.org/software/arduino/installing-arduino-software-windows-7/ w punkcie 3. czyli sprawdzałem automatycznie oraz wprowadzałem samemu ścieżkę do folderu z driverami (u mnie C:\Program Files (x86)\Arduino\drivers) i otrzymywałem zawsze informację że sterowniki są aktualne.
    emarcus napisał:
    Poprawny driver dla 'Leo' jest dołączony do pakietu instalacyjnego Arduino IDE, lecz jest 'głęboko zakopany' i nie każdy wie jak go 'odkopać'...
    sam nie szukałem driverów, tym bardziej nie głęboko w plikach IDE. Streściłbyś może lub podał link do tego jak to zrobić?
    Dzięki i pozdrawiam :)

• Pomocny post
    #6 19096320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19096529
    mks197
    Poziom 5  
    Zaktualizowałem sterowniki wprowadzając ścieżkę do folderu z wypakowanymi .inf i system wciąż uważa że drivery są dobre, ale nadal wyświetla żółty trójkąt przy Arduino w Managerze Urządzeń i uniemożliwia wybranie portów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19096736
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19097296
    mks197
    Poziom 5  
    Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania
  • Pomocny post
    #10 19097808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19098123
    mks197
    Poziom 5  
    Wypakowałem instrukcje do folderu z driverami, oraz spróbowałem jeszcze takiej opcji jak wybranie sterownika z listy sterowników urządzeń na moim komputerze i jak bez problemu podobno zainstalowały się drivery do bootloadera po resecie płytki, to przy przy próbie zainstalowania driverów do samej płytki Arduino wyrzuca mi błąd. No i nadal mam żółte trójkąty przy bootloaderze jak i normalnie przy płytce mimo że podobno drivery bootloadera dobrze się zainstalowały.

• Pomocny post
    #12 19098172
    akr18
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Miałem kiedyś kłopoty ze sterownikami ,pomagało wyłączenie w Windows opcji "Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników".
  • REKLAMA
  • #13 19099218
    mks197
    Poziom 5  
    W moim przypadku nawet po wyłączeniu wymuszenia podpisu cyfrowego instalacja sterownika jest blokowana ze względu na brak podpisu. Ustawiłem to też w taki sposób że ma mnie pytać czy chcę pozwolić na instalację ale i to nie nic nie dało.
  • #14 19099250
    akr18
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    trzeba to zrobić w/g tej instrukcji :https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Instalowanie-sterownikow-niepodpisanych-cyfrowo-w-Windows-10
  • #15 19100041
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Leonardo ma sterowniki podpisane cyfrowo i jest monit o instalacje driverów przy pierwszej instalacji Arduino, dlaczego by miały nie być u Ciebie? Chyba, że nie wziąłeś ich od razu przy instalacji, a potem dodłubałeś jakiś dziwny z neta. To próbuj odinstalować najpierw. Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania
    Arduino Leonardo ustawianie portu w IDE do wgrywania
    Sprawdzałeś inny kabel, inny port USB, najlepiej 2.0?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19110296
    mks197
    Poziom 5  
    Użyłem w końcu drugiego komputera i na nim działa dobrze. Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i udzieloną pomoc :)
  • #17 19110298
    mks197
    Poziom 5  
    Użyłem w końcu drugiego komputera i na nim działa dobrze. Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i udzieloną pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem portu w Arduino IDE dla płytki Arduino Leonardo, która jest rozpoznawana przez system Windows, ale opcja wyboru portu w IDE jest zablokowana. Po zainstalowaniu sterowników, w Menedżerze urządzeń pojawia się żółty trójkąt, co sugeruje problem z instalacją sterowników. Użytkownik próbował różnych metod aktualizacji sterowników, w tym ręcznego wskazywania folderu z plikami .inf, ale problem nadal występuje. Ostatecznie, po przetestowaniu płytki na innym komputerze, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA