logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak sygnału w dekoderze - kontrola wejścia antenowego SAT 1, multiroom, ewentualna awaria kabla.

DeSanta 06 Gru 2020 16:21 2148 13
REKLAMA
  • #1 19094221
    DeSanta
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam mam mały problem otóż nagle wywaliło mi błąd w dekoderze żeby sprawdzić wejście antenowe SAT 1, ponieważ nie ma sygnału (poszedłem tylko po coś do innego pokoju, wróciłem i telewizji już nie było). Dekoder podłączyłem w 2 pokoju i wszystko normalnie śmiga, mój dekoder natomiast jak podłączam tam gdzie była awaria to jest ten sam błąd z sygnałem. Mam multiroom więc teoretycznie jakbym nie miał sygnału to nie powinienem mieć telewizji u siebie w pokoju, ale ja tego nie ogarniam. Wtyczkę uciąłem od nowa i nadal to samo, srebrna przejścióweczka może być problemem? No chyba nie mam takiego pecha, że kabel po prostu nagle padł ;/ Na infolinii nic nie pomogą jedynie odpłatnie mogą wezwać montera co chciałbym uniknąć bo podłączenie nowego kabla to raczej nic trudnego, ale może awaria leży gdzieś indziej. Miał ktoś podobny problem i coś doradzi (błagam o pomoc nie mogę już oglądać tych brzydul, listów i innych seriali matki!!!) ;/
  • REKLAMA
  • #2 19094769
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Skoro dekoder w innym pokoju działa to prawdopodobnie usterka na kablu/rozgałęźniku. Masz gdzieś ustawiony trójnik ?
    Dodatkowo dodam iż dziwi mnie fakt, że operator jak zgłaszasz usterkę to wyskakuje z płatnym monterem, gdzie to zazwyczaj leży w ich obowiązkach by naprawić usterki.
  • Pomocny post
    #3 19094854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19094948
    DeSanta
    Poziom 4  
    NeeqRR napisał:
    Skoro dekoder w innym pokoju działa to prawdopodobnie usterka na kablu/rozgałęźniku. Masz gdzieś ustawiony trójnik ?
    Dodatkowo dodam iż dziwi mnie fakt, że operator jak zgłaszasz usterkę to wyskakuje z płatnym monterem, gdzie to zazwyczaj leży w ich obowiązkach by naprawić usterki.

Kabel z dekodera idzie bezpośrednio do anteny
  • REKLAMA
  • #5 19094955
    NeeqRR
    Poziom 17  
    A o jakiej przejściówce pisałeś ? Bo o to mi chodziło
  • #6 19094957
    DeSanta
    Poziom 4  
    _cheetah_ napisał:
    DeSanta napisał:
    srebrna przejścióweczka może być problemem?

Jaka "przejścióweczka"? Daj fotkę.

DeSanta napisał:
    No chyba nie mam takiego pecha, że kabel po prostu nagle padł ;

Uszkodzić się może wszystko, aczkolwiek kabel to chyba najmniejsze prawdopodobieństwo.

Skąd masz sygnał - z własnej anteny SAT czy z AIZ (Instalacji Zbiorowej)?

DeSanta napisał:
    Na infolinii nic nie pomogą jedynie odpłatnie mogą wezwać montera co chciałbym uniknąć bo podłączenie nowego kabla to raczej nic trudnego, ale może awaria leży gdzieś indziej.

I ogólnie mają racje, jeśli to twoja instalacja SAT albo instalacja AIZ.

Prawdopodobnie uszkodzenie jest "proste".

Z własnej anteny do której dekoder jest bezpośrednio podłączony. Jutro przychodzi kumpel zobaczyć może pomoże ;/

żle to ująłem o złączkę chodziło

Brak sygnału w dekoderze - kontrola wejścia antenowego SAT 1, multiroom, ewentualna awaria kabla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19094963
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Przy antenie nic się nie poluzowało zatem albo coś w ten deseń ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19094969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19095016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19095059
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Janusz1. napisał:
    NeeqRR napisał:

Chyba z gwiazdki spadłeś że o takim czym wypisujesz.

W blokach w mieszkaniach każda awaria nawet kabla, to operator przychodzi i mi bezpłatnie naprawia. Nawet przy instalacji sugerował że jakbym chciał pociągnąć kabel z własnej woli do innego pokoju to mam zadzwonić i przyjdą i za darmo mi przedłużą czy to światłowód czy koncentryk.
  • #11 19096592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 19096668
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Janusz1. napisał:
    NeeqRR napisał:
    W blokach w mieszkaniach każda awaria nawet kabla, to operator przychodzi i mi bezpłatnie naprawia. Nawet przy instalacji sugerował że jakbym chciał pociągnąć kabel z własnej woli do innego pokoju to mam zadzwonić i przyjdą i za darmo mi przedłużą czy to światłowód czy koncentryk.

Faktycznie jesteś spod szczęśliwej gwiazdy.

Mówię jak wyglądało to u mnie przy operatorach Vectra, UPC i Netia.
  • #13 19106663
    DeSanta
    Poziom 4  
    NeeqRR napisał:
    Janusz1. napisał:
    NeeqRR napisał:

Ja dekoder mam wzięty w cyfrowy polsacie, a w netii internet i rzeczywiście tam nigdy nie pobierali żadnych opłat za pomoc.

Problem rozwiązany - kabel przy antenie był ułamany od tamtego dekodera.
  • #14 19106669
    DeSanta
    Poziom 4  
    NeeqRR napisał:
    Janusz1. napisał:
    NeeqRR napisał:

Ja dekoder mam wzięty w cyfrowy polsacie, a w netii internet i rzeczywiście tam nigdy nie pobierali żadnych opłat za pomoc.

Problem rozwiązany - kabel przy antenie był ułamany od tamtego dekodera.

Dodano po 2 [minuty]:

Kolega wymienił wtyczkę na konwerterze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dekoderem, który nie odbiera sygnału z anteny SAT 1. Po przeniesieniu dekodera do innego pokoju, sygnał działał poprawnie, co sugeruje usterkę kabla lub rozgałęźnika w pierwotnej lokalizacji. Użytkownik sprawdził wtyczkę, ale problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie złączy oraz konwertera w antenie. Ostatecznie, po konsultacji z kolegą, okazało się, że kabel przy antenie był uszkodzony, co zostało naprawione przez wymianę wtyczki na konwerterze. Użytkownik korzysta z usług Cyfrowego Polsatu i Netii, które nie pobierają opłat za naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA